021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
1
Srbija • 10:50 17. 04. 2011. | Agencije

Sve više dece u hraniteljskim porodicama

dete_rukaBroj dece u hraniteljskim porodicama u Srbiji utrostručen je od 2004. godine.

Broj dece u hraniteljskim porodicama od 2004. godine do danas gotovo se utrostručio i sada ih je oko 4.200, govore podaci Centra za porodični smeštaj.

Novi zakon o socijalnoj zaštiti i reforme koje su sprovedene, donele su boljitak. Ipak, stručnjaci smatraju da je ostalo još mnogo toga što bi trebalo promeniti.

Socijalne službe u Srbiji nisu mogle dovoljno da pomognu hraniteljima, jer nemaju kapacitete. Zbog toga je u planu otvaranje nekoliko Centara za porodični smeštaj, koji će se baviti problemima hraniteljstva. Zahvaljujući tome, zatvoriće se mnogi domovi za decu koji nisu bili najbolje rešenje za mališane.

"Sva ta deca sa sobom kada su smeštena u našu ustanovu, došla su sa različitim iskustvima koja nimalo nisu laka. Imali smo strašna zlostavljanja, zanemarivanja, dakle nešto što je za decu jako teško", kaže specijalni pedagog Natalija Popović.

Procedure provere hranitelja sada su oštrije jer su se dešavale zloupotrebe, tačnije, motiv nekih hranitelja bio je novac koji se dobija za izdržavanje deteta. "Upravo zbog toga da bi negde sprečili zloupotrebe, postoji kontinuirana procena hraniteljskih porodica, na svake dve godine obavezno je obnavljanje", kaže Dobrila Grujić, direktorka Centra za porodični smeštaj Beograd.

Grujićeva navodi da Zakon o socijalnoj zaštiti nudi licencu koju Centar za porodični smeštaj izdaje i koja se nakon dve godine produžava i oduzima. "Ako se radi o nekoj urgentnoj situaciji licencu je moguće oduzeti i pre toga", kaže Dobrila Grujić.

Da svest o hraniteljstvu raste svedoči i podatak da je prvi put veći broj zainteresovanih hranitelja nego dece kojoj su oni potrebni. Najveće interesovanje hranitelja je iz unutrašnjosti Srbije, dok ih u Beogradu nedostaje.
» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.
» Anketa

Zabranili biste mirne savesti?