Štetno je piti vodu tokom jela
"Ispijanje vode tokom jela može da učini više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tokom jela može da uzrokuje nadutost, probleme s probavom i spreči pravilnu apsorpciju hranjivih stvari", rekla je nutricionistkinja Ali Miller.
Vodu, naime, ne bi trebalo piti barem pola sata pre i sat vremena nakon jela. Ukoliko ipak morate da je pijete, pijte manje gutljaje. Veći gutljaji i veća količina vode popijena za vreme jela može da razredi rezerve hlorovodonične kiseline u želucu, a ona je ključna za pravilnu razgradnju hrane. Idealan pH želuca iznosi 1 do 2, a on pomaže razgradnji belančevina, podstiče opuštanje probavnih enzima, pomaže apsorpciji vitamina i pretvaranju hrane u rastvor, što olakšava probavu. Kako ne biste narušili ovaj proces, za vreme jela bilo bi dobro popiti maksimalno dva decilitra vode u malim gutljajima.
Ukoliko dodatno želite da popravite probavu, poradite na dužem žvakanju hrane, jedite kad ste opušteni i konzumirajte više gorkih i kiselih namirnica."Te navike stimulišu žuč i protok enzima i tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih stvari", rekla je Miller.
Autor: Zadovoljna.hr
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar