Vreme je za detoksikaciju, ne čekajte proleće
Ne tražite izgovore čekajući proleće. Iskoristite neke zimske namirnice koje ne samo da su ukusne i primerene ovom godišnjem dobu, već imaju i prirodnu sposobnost detoksikacije. Cvekla, kupus, spanać i kelj pomoći će prirodnom pročišćenju organizma. Zato ih, dok još traje zima, a pre nego što se pojave sveže salate i voće, uključite obavezno u svoj nedeljni jelovnik.
Cvekla
Vlakna koja cvekla sadrži povećavaju proizvodnju antioksidanasa u jetri. To pomaže telu da eliminiše žuč i neke druge toksične materije. Može se jesti sveža, tako što ćete je narendati i napraviti salatu, naravno, zdrava je i kao tradicionalno spremljena zimnica. Pečena cvekla je odličan prilog mnogim jelima.
Zeleno lisnato povrće
Tamnozeleno lisnato povrće kao što su, recimo, spanać i kelj, puno je vitamina A i C. Ova vrsta povrća takođe sadrži značajne količine hlorofila, koji pomaže da se telo detoksikuje i alkalizuje. Kuvani spanać i kelj su odlično zimsko varivo, ali ih takođe možete upotrebiti i da napravite zeleni smuti, u kombinaciji sa slađim voćem, na primer uz dodatak šargarepe, jabuke i slično. Nema boljeg načina da započnete dan.
Kupus
Možda najpopularnija, a verovatno i najzdravija zimska namirnica. Podržava funkcionisanje jetre i podstiče procese detoksikacije u telu. Odličan je svež, u salati, preliven sa malo maslinovog ulja i limunovog soka. Ako vam je preostalo kiselog kupusa, sad je vreme da ga dovršite - kiseli kupus je podoban da se nazove superhranom, nažalost, malo ljudi zna da šoljica kiselog kupusa ima više vitamina C od limuna.
Autor: 021
Komentari 1
jova limanac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar