Za ovu tortu potrebno je:
12 celih jaja
200 grama šećera
200 grama brašna
Za krem:
pola kilograma šećera
pola kilograma maslaca
pola kilograma jake crne kafe
Priprema:
Od 12 jaja odvojiti u dva zasebna suda belanca od žumanaca. Način mešanja testa moka-torte potpuno je isti kao testa za doboš tortu. Zasebno mutiti belanca, pa u poluumućeni sneg dodati 100 grama šećera, zatim opet sneg mutiti dok ne bude potpuno čvrst. U drugom sudu potom mutiti žumanca, dodati drugih 100 grama šećera, mutiti sve dok se žumanca ne pretvore u penu, a tada obe mase pomešati i dodati 200 grama brašna.
Od ove količine mogu se napraviti dve manje torte. Uzeti kalupe, namazati ih maslacem, posuti brašnom, pa masu sipati i peći u pećnici. Ispečene torte ohladiti i preseći ih preko sredine na dva dela.
Pripremiti potom krem za nadev: prvo skuvati jako crnu kafu s cigurom, pa je ostaviti da se slegne, te ocediti i spremiti za krem. Pola kilograma šećera staviti u kazanče za sneg i dodati pola kilograma maslaca, pošto će nadeva biti potrebno za dve torte. Dobro mutiti sve dok se šećer u maslacu potpuno ne rastopi. U umućeni maslac postepeno dodavati kuvanu crnu kafu i nešto malo vode, pa sve mešati žicom da se sa kafom potpuno izjednači.
Sad nadevati redom kore. Odozgo i sa strane ukrasiti tortu istim kremom, a okolo tortu posuti pečenim i samlevenim lešnicima. Isti krem staviti u mali fišek pa njime praviti ivicu i ukrase na torti.
Ovako napravljenu tortu ostaviti na hladno mesto.
Autor: 021.rs
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 2
Dada
Mrvica
Možda neku tortu od popare?
Ipak, dok mi dočekamo 2020 godinu i evropske plate - recimo rumunske, što, pa i oni su u EU?
U međuvremenu, trebalo bi se častiti nečim, dok nam EU ne propiše maksimume kalorija i dozvoljene proizvođače torti. Mislim, one sa licencom EU.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar