Greška u saobraćajnoj dozvoli može da košta i do 10.000 dinara

Vlasnici automobila kojima se i za jedan kilogram ne slažu podaci o masi u saobraćajnoj dozvoli i na pločici u samom vozilu, moraju da izvade novu saobraćajnu dozvolu.

To je trošak od 1.300 dinara, dok vozači teretnih vozila moraju da obave i dodatna tehnička ispitivanja, što ih ukupno košta oko 10.000 dinara.

Vozači tvrde da plaćaju tuđe greške zbog toga što se neko setio da može da zaradi. U većini slučajeva neslaganje podataka o težini nije namerno, ali grešku je mogao da napravi proizvođač kada je pravio račun prilikom kupovine, tehnički pregled kod prve registracije, policajac kad je popunjavao saobraćajnu dozvolu ili carinik kod carinjenja.

Neprijatnu vest vozači saznaju prilikom obavljanja tehničkog pregleda, gde se pozivaju na uputstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Policija im je u februaru prošle godine poručila da u slučaju neslaganja mase u saobraćajnoj dozvoli i na identifikacionoj pločici kod putničkih vozila ili neslaganja zbira mase i nosivosti i ukupne mase na pločici kod teretnih vozila, moraju da obave izmene u papirima i da vlasnika upute po novu saobraćajnu dozvolu.

- Pre nekoliko nedelja MUP je poslao novo uputstvo da tehnički pregledi ne smeju da obavljaju izmene kod teretnih vozila ako je razlika veća od 75 kilograma, već moraju da ih upute na utvrđivanje tehničkih karakteristika u Agenciju za bezbednost saobraćaja, posle čega dobijaju uverenje o ispitivanju. Takođe, MUP je pooštrio kontrole tehničkih pregleda u vezi s poštovanjem ovih pravila, a kazna je momentalno zatvaranje - kaže za "Kurir" radnik jedne firme koja obavlja tehničke preglede.

Milan Jevremović iz Užica, kojem je utvrđeno da se težina vozila ne slaže za 3 kg, ogorčen je što će morati da plati 1.400 dinara zbog tuđe greške.

- Desetak godina registrujem auto bez problema, podaci u saobraćajnoj i u vozilu nisu menjani, a sada su našli da proveravaju šta piše o težini. Kao da im je cilj da samo ukradu novac od ljudi, pa svašta izmišljaju - ističe Jevremović.

Autor: Kurir

  • Marko

    12.10.2018 22:08
    Dizel
    Imam mozda i najspecificniju situaciju.Uvezao sam auto iz inostranstva odradili svu papirologiju platio carinu itd.prosla nekoliko provera od automoto saveza i tako redom.Da bih na kraju dobio saobracajnu dozvolu u kojoj pise bezolovni benzin a auto je dizel.Tako vozim vec godinu dana nisam nista prijavljivao.Sta da radim i kome da se obratim.Strah me da jos ne ispadnem ja kriv.
  • dejan

    20.12.2016 20:07
    ako vec trebamo menjati saobracajnu onda se treba proveriti ko je pogresio masu vozila od prve registracije sa novom dozvolom i taj bi trebao snositi troskove.ovako placamo kao i uvek tudje greske.normalno puni se i budzet.
  • Mima

    10.08.2016 13:14
    Da li neko proverava radnike iz MUP-a šta oni rade i koliko greše???? Prvo bi trebali alko test da im urade, a onda da provere šta oni unose u saobraćajne, kako registruju prijateljima, kojima je isteklo više od mesec dana dana registracije... Da li njima naplate tablice i novu saobraćajnu ili im samo produže reg..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija