Novi Sad dobio prvi restoran za ljude sa problemom u ishrani

Prvi vegetarijanski, ali i restoran za sve one koji imaju problema sa ishranom "EmChi", otvoren je u centru grada, u Svetozara Miletića 43.

Jedinstvene supe i čorbe, poput meksičke čorbe od kukuruza i krem čorbe od šitaki pečurke, najrazličitije obrok salate kao što su popaj salata, kus-kus i rustika salata, vegetarijanska roštilj kobasica sa krompirom u pavlaci, grilovane pečurke sa ovsenom kašom i svežim začinskim biljem i kari od povrća sa integralnim basmati pirinčem, samo su neke od jedinstvenih zdravih specijaliteta koje nudi ova kuća. Za sladokusce tu su torta od šargarepe sa kremom od badema, tart od jabuke sa sladoledom od banane i čokoladni mus sa tofu sirom.

Čuvena glumica Novosadskog pozorišta Emina Elor došla je na ideju da otvori nesvakidašnji restoran, upravo iz razloga što je i sama imala problema sa ishranom, a nije imala gde u Novom Sadu da pojede zdrav ručak. Kako objašnjava za 021.rs, dostupni su specijaliteti za najrazličitije oblasti.

"Moja ideja je da ovde ljudi koji imaju određene probleme sa ishranom mogu da se hrane slobodno. Baziramo jela na najzdravijim namirnicama. Voće i povrće nabavljamo od proizvođača koji ih ne prska, a suve namirnice nabavljamo iz bio radnje. Trudili smo se da pokrijemo svaku oblast problema u ishrani koje ljudi imaju: holesterol, insulin ili šećer, gluten i laktozu, te ljude koji su na kandida dijeti, da oni koji imju problema sa ovim stvarima mogu da dođu i pojedu nešto zdravo i lepo", priča ona za portal 021.


Burgeri i pohovano povrće prže se na ulju od semenki grožđa, koje je dobro i za prženje, prelivanje salata i kuvanje. Ima visoku tačku dimljenja, pa ne postaje kancerogeno tokom pripremanja hrane. Odličan je izbor za one koji žele da se hrane zdravije.

"Gledali smo da budemo raznovrsni, zdravi, a opet se nadamo da ljudi neće imati otpor jer nema mesa. Ono se svuda može naći u gradu, dok mi nudimo nesvakidašnju hranu. Krem čorbice od belog luka do mešanog povrća i sočiva, pečemo svoj hleb bez kvasca, od heljdinog brašna, imamo lepe salate, deserte bez belog šećera. U grilovano povrće stavljamo indijske začine. Od pića imamo bezglutensko pivo, organik vino i ceđene sokove od najrazličitijeg voća i prirodne čajeve, bez filter kesica", priča Emina o bogatoj ponudi prvog zdravog restorana.


Samo neki od zanimljivih dnevnih predloga za ručak su: francuska supa od luka; pohovani krompir; varivo od celera, bundeve i brokolija; kiseli kupus i domaći hleb bez kvasca ili krem čorba od brokolija; gulaš sa pečurkama i leblebijama; noklice od ovsenih pahuljica sa spanaćem; salata i domaći hleb bez kvasca ili čorba od kiselog kupusa; paprika pohovana u kikirikiju; ćušpajz od šargarepe; restovani krompir i salata i domaći hleb bez kvasca ili krem čorba od mešanog povrća; burgeri od crvenog sočiva; integralni pirinač sa makom i grožđicama.

Na meniju su i krem čorba od šargarepe, kofta (kuglice od tofua i pirinčanog griza u paradajz sosu sa makom i kokosom), pire krompir i kupus salata sa susamom, zatim gulaš čorba, popečci od krompira, varivo od kelja sa tahinijem i sos od senfa.

Takođe je zanimljiva i boršč čorba sa musakom od krompira i sejtana, uz kukuruz šećerac i celer u paradajz sosu. Zapečene palačinke sa vege kobasicom i povrćem, pire od šargarepe i mešanu zelenu salatu sa susamom isto vredi probati. Dnevni meni može vam biti i krem čorba od celera, ćufte od golice i suncokreta, varivo od tikvice i šargarepe, humus i mešana salata. Možete probati i čorbu od šampinjona na mađarski način, koshari (varivo od pirinča, sočiva i makarone sa paradajz sosom), marinirani patlidžan uz mešanu salatu.

Za sladokusce tu je čokoladni mus od tofua, poslastica zdrava i ukusna jer umesto belog šećera, "EmChi" koristi fruktozu, steviju, malteks i kokosov šećer.

Restoran je oplemenjen i skladno dekorisan, te posetiocima pruža ambijent "Chi", napunjen životnom energijom gde će se ljudi lepo osećati, najesti i biti srećni.

Hranu možete naručiti na broj telefona na 061/20-55-293, preko interneta na donesi.com ili možete doći u Svetozara Miletića 43, od 10 do 22 časa i uživati u zdravim specijalitetima.

Osim što je počela da se bavi preduzetništvom i otvorila restoran, Emina Elor igra trenutno u predstavi "Mali princ", a bila je dvostruka laureatkinja Sterijinog pozorja. Osim što je nagrađena za ulogu Koštane u istoimenoj predstavi Borislava Stankovića, a u režiji Andraša Urbana i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, igrala je u komadu Lasla Vegela "Neoplanta", takođe u Urbanovoj režiji, koji je proglašen za najbolju predstavu. Emina Elor igra u gotovo svim predstavama svog matičnog teatra, a u svojoj dosadašnjoj karijeri nagrađena je brojnim priznanjima, među kojima je dva puta ponela Patakijev prsten, dok je tri puta proglašavana za najbolju glumicu smederevskog Tvrđava teatra.

Autorka: Suzana Stojićević

Foto: Biljana Rosić i Gabor Pongo

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Mali Šef

    25.01.2018 10:10
    Novi Sadeeee najlepši gradeeee
    Bila sam u restoranu EMchi, restoran je ekstra!!! :) Devojka koja nas je posluživala je ljubazna imali smo 100 pitanja, ona je bila nasmejana i strpljiva. Svaka čast za restoran, za zaposlenike koji rade prvi put sam probala takvu hranu i svidela mi se, rižoto sa pečurkama TOP! a inače ja ne volim pečurke :D
  • Nisam ali volim

    17.04.2016 19:49
    ma daj
    Mije ovo prvi restoran ove vrste, ima i Ananda koja ima sjajnu ponudu, ima ovog i kod "TEGLAS" koji nije vegetarijanski. Najviše zabune unosi jelovnik koji nije verifikovan od nutricioniste ili nekog stručnog. Silom prilika sam zbog bolesti člana porodice proveo studirajući makrobiotičku ishranu ,koja jedina nije stvar opredelenja ili izbora, već pitanje biti ili ne. Većina (na zalost ima i ljudi alergičnih-netolerantnih na neku hranu) je sama izab rala taj način i to podržavam kao slobodu izbora. Najviše njih pojma, na žalost, nemaju kako se treba pravilno hraniti. Floskula da je ćovek po prirodi biljojed je delimično tačna, ali hiljadama godina ishrane mesom,ribom i ostalim je mislim ipak promeenila genetiku pa ne smeta većini (velikoj) da se hrani i tom hranom. Većinm se hranim biljnim proizvdima ali rado zaluztam među mesoždere.
  • Neko iz mase

    22.03.2016 20:52
    Stvarno???
    E ovako... kad god neko pomene ljude sa problemima u ishrani ja pomislim na... ovo...

    http://www.tacno.net/wp-content/uploads/2013/09/107776.jpg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti