Istina o pivu u Srbiji

Svaka roba ima svoga kupca, ali ako nešto ne smemo da dozvolimo kao kupci to je da nas "rade kao volove".

Piše: Uroš Davidović

Suština svakog piva je slad. Sve što se ne proizvodi od slada nije pivo. U Evropi se tradicionalno koristi uglavnom slad od ječma ili pšenice.

U Srbiji u većini slučajeva potrošači veruju da piju pivo koje je napravljeno od ječma. Slad se dobija od pivarskog ječma, to su specijane sorte ječma koje sadrže više skroba i to u pogodnim oblicima, a manje proteina. Ječam sa ispod 10% proteina je idelan za proizvodnju slada. Zdrav, suv zreo ječam se skida sa polja, a zatim natapa vodom, potom se ostavlja u specijane bazene ili druge otvorene sudove, gde zbog toga što je zrno dospelo u toplu i vlažnu sredinu klija - i tu se sva magija dogadja. Magija prirode.

U zrnu ječma se dogadja istovetni proces koji bi se dogodio u prirodi, skoro možemo da kažemo, pri radjanju jednog novog života, jedne nove biljke. Enzimi ječma razlažu skrob na niže šećere, čije će fermentisanje, odnosno truljenje u prirodi, stvoriti dobre uslove za razvoj klice. Klica istovremeno koristi to jako "punjenje" kaloričnim šećerima kako bi sintetisala obilje drugih enzima i vitamina koji će dovesti do razvoja nove biljke.

Ipak, sladara prekida taj proces, zaustavlja ga, otkida klicu koja se zbog obilja vitamina koristi za stočnu ili dijetalnu ishranu, i suši zrno - koje postaje zrno slada. Slad je slovenska reč. Praktično pivo kakvog danas pijemo izmisli su slovenski narodi, konkretno "pilsner" tip piva su izmislili Česi.

Slad se zove "slad" jer je sladak, zbog toga što je skrob brašnastog ukusa prešao u niže ugljene hidate koji imaju sladak ukus.

Priča se sa pivom dalje, ili bi makar trebalo, komplikuje, tako što se se slad koristi kao podloga za rast kvasaca, koji ga fermentišu u alkohol i stvaraju nova jedinjenja koja dodatno daju ukus, alkohol i ugljen dioksid. Zbog gorčine, koja je u prijatnoj suprotnosti sa neprovrelim šećerima pivu se dodaje hmelj. Nekada su se pivu dodavale razne biljke koje su mu menjale ukus. Ipak, hmelj se pokazao kao najprijatniji za najveći broj potrošača u modernom dobu.

Različita piva mogu da imaju i do tri fermenatacije tokom kojih se formira prirodan ugljen dioksid u pivu, još neke osobine ukusa, itd.

Da li postoji neki jeftniji i jednostavniji način da se napravi pivo?

Ne baš pravo pivo i ne baš od pravog ječma. Ali velike svetske korporacije, pogotovu ako proizvode pivo za "zemlje trećeg sveta" kakva je Srbija, uglavnom se koncentrišu na reč "jeftino", a ne na "pravo".

Taj način jeftine proizvodnje se postiže pomoću upotrebe kukuruzne krupice! Za razliku od procesa koji je prilično komplikovan ili skup jer se koriste specijane sorte ječma, kukuruzna krupica je u suštini stočna hrana.

Pošto krupica nije prošla kroz isti proces kroz koji je prošlo zrno ječma, skrob u njoj nije razložen na niže šećere koji su dostupni kvascima jer nije bilo prirodnog procesa klijanja.

Kako to onda rešiti? Kako da se ceo taj proces ubrza i da se dodatno uštedi?

Jednostavno, dodaju se veštački, GMO enzimi. Naravno, enzimi dobijeni upotrebom GMO organizama i nisu baš najprivlačniji sastojak koji bi neko deklarisao kao deo proizvodnog procesa. Isto tako, izjava "koristili smo jeftniju krupicu da bi ovo pivo bilo pet dinara jeftnije, a mi zaradili više novca", takodje ne zvuči baš dobro.

Medjutim, mada se tako dobijeno pivo razlikuje od onog od ječma i manje je kvalitetno, te ima lošiji ukus, ne postoji definitivni naučni dokaz da je zbog načina proizvodnje štetnije. Nezvanično, četvrtina svog alkohola u pivima u Srbiji zapravo dolazi iz kukuruza, a ne iz ječma.

Šta je ono što vredja?

Prvo, vredja to što proizvod koji je proizveden od kukuruzne krupice uopšte može da se zove pivo. Pivo se tradicionalno proizvodi od strnih žita. U zemljama koje imaju razvijenu pivarsku tradiciju, kao što su Nemačka ili Belgija, i po zakonu ne smete da proizvodite pivo od kukuruza. Baš zbog toga na primer, nijedno uvozno pivo iz Nemačke, čak ni ono najjeftnije nema kukuruznu krupicu u sebi.

Druga stvar su deklaracije - da li oni stvarno misle da smo mi toliko glupi da ne možemo da povežemo stvari? Na primer, na mnogim pivima ne piše da sadrže krupicu, već samo da "sadrže proizvode od ječma". Izmedju ostalog, sadrže i to, ali cela ta formulacija je zgodno "upakovana" da se ne spominje kompletan sastav piva.

Postoje i pivare, i to pogotovu belgijske koje rade za robne marke u Srbiji i proizvode loše pivo, ali su toliko fer da na limenkama stoji šta pivo tačno sadrži. Jeste to pivo lošije, ali potrošač zna šta kupuje. Nije "zaveden" kao u nekim reklamama sa srpskih televizija u kojem se obaveštava kupac da pivo sadrži samo ječam, vodu, hmelj i kvasac, a čak i na samoj deklaraciji stoji nešto drugo.

U svakom slučaju, od piva se nećete otrovati, čak ni od onoga koje sadrži krupicu ili prehrambene boje. Ipak, ako možete da birate - birajte ono koje je čisto, bez kukurza, enzima, dodataka. To je važno iz dva razloga, prvo jer je ukusnije, a u neku ruku i zdravije. Ujedno, to je jedini način da nateramo pivare u Srbiji da podignu kvalitet proizvoda koji kupujemo. 

Tekst je preuzet sa bloga Uroša Davidovića, bivšeg autora emisije "Dobra zemlja" koja se do nedavno emitovala na B92.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Siniša

    27.04.2024 06:26
    Poručio bi Bojanu
    Poručio bi Bojanu da mu malo kulture ne bi škodilo. Naša se država zove Srbija. Inače u toj Srbiji se između ostalog pravi i Ožujsko pivo. Pa onda ajd u.....zdravlje Boki.
  • Darko

    28.09.2023 13:56
    Sve može u Smerdiji,samo da se zaradi.
    Sad su piva kao nekad STEP sok iz kesice....
  • bojan_

    16.10.2019 08:39
    Pijem sve živo
    Svaki dan mlatnem po pet- šest piva i nikakvu razliku u okusu ne osećam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Ćaci za našu decu i budućnost Srbije

Sinoć su izvesni studenti postavili šatore ispred Predsedništva u znak protesta. Kažu da su oni studenti koji žele da se stane sa blokadama i da nastave da uče.

Sudije, i vi ste vlast

Kao odgovor na poziv Advokatske komore Srbije upućen u nedelju 02.02.2024. godine da se podrže zahtevi studenata, Društvo sudija Srbije je istog dana na svom sajtu objavilo saopštenje.

Auto-put Teofila Pančića

"Za aktivno delovanje u kulturi, osim znanja, potrebna je i hrabrost da se iskaže stav u sferi društvenog života", piše o Teofilu Pančiću novosadski pisac Siniša Tucić.

Država protiv društva

Kriza u Srbiji traje već puna tri meseca. Ona ne dolazi iz sukoba između političkih stranaka, koalicija, ili struja. Ona dolazi iz sukoba između države i društva.

Ima li razrešenja političkoj krizi u Srbiji?

Život se u Srbiji žestoko uzburkao, blokada sva tri mosta preko Dunava u Novom Sadu pokazalo je da je neraspoloženje ne malog sloja građana spram aktuelne vlasti dostiglo ogromne razmere.

Pritisak, pritisak, pritisak...

Pritisak se u opštem smislu definiše kao sila koja deluje na određenu površinu. Meri se u Paskalima, a razlikujemo atmosferski, hidrostatički, dinamički i mehanički.

Generalni štrajk

Iako je pravo na štrajk jasno definisano međunarodno pravo, i sastavni deo ljudskog prava na rad, u Srbiji se ono kontinuirano gazi decenijama unazad.

Zdravlja, ljubavi i blokada

Zdravlja, ljubavi i blokada – najiskrenija je čestitka s kojom sam, svečano, uz čašu vina ušla u novu godinu.