Kako su nastali Smoki, Plazma, Bananica i Rubinov vinjak?

Majstor za čokoladu i deserte Franjo Vaja iz Vršca i tehnolog Dušan Milenković, tvorci su popularnog slatkiša i alkoholnog pića - "Štarkove" bananice i "Rubinovog" vinjaka. Recept za ništa manje poznatu "Bambijevu" plazmu, u Srbiju je doneo Petar Tutavac iz Požarevca, a ime tvorca legendarnog "Smokija", nažalost do danas ostaje nepoznato.

- Majstor Franja Vaja, znalac čokolade i njenih poslastica, preuzeo je fabriku "Roda", preteču današnjeg "Štarka" i u njoj stvorio prvu čokoladnu bananicu, 1938. godine. Za nju je Vaja dobio 1,5 dinara od ondašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu. Izgled i ukus bananice nije se menjao od kada je nastala, ali receptura je ostala naša mala tajna. Sastojci jesu poznati, alga agar-agar se i danas koristi za želiranje. Našu bananicu potrošači nepogrešivo prepoznaju u moru sličnih na tržištu - kaže za Novosti Bojana Vidaković, brend menadžer beogradske "Soko Štark Atlantik grupe".

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije, 2012. i 2013. godine odobrio je da bananica na ambalaži nosi zakonom zaštićeni žig sa sloganom "jedina prava". Samo u Srbiji, godišnje se pojede čak 70 miliona komada ovog slatkiša.

Uz bananicu, pre četiri i po decenije rođena je još jedna "legenda" - smoki, flips sa kikirikijem. Nastao je 1972. godine i prvi je flips proizveden u jugoistočnoj Evropi!

- Tokom prvih godina, receptura je dorađivana i menjana, a vremenom je postala strogo čuvana tajna poslovnog uspeha. Sirovine koje se koriste za smoki su kukuruzni griz, kikiriki, biljna mast, sojino brašno i so. I ništa više. Smokiju se ne dodaju aditivi, arome ili pojačivači ukusa, a neke od sirovina su namenski razvijane samo za smoki. Specifičan po svim karakteristikama, preliv smokija je jedinstven u svetu flipsa. Osim toga, kada je smoki počeo da se proizvodi, njegova kesica sa “prozorom” bila je hit ambalaža i to dizajnersko rešenje bilo je rezultat rada "Štarkovog" tima dizajnera. Slova u imenu poroizvoda bila su rukom pisana - navode u Štarku.

Dušan Milenković, tehnolog “Rubina” zajedno sa petočlanim timom stvorio je pre 60 godina čuveni vinjak.

- Kako se priča, Milenković je bio izuzetno darovit i radoznao čovek, koji je zajedno sa grupom najboljih radnika, 1957. godine, započeo eksperimente i došao do sada već čuvene formule. Sa njim u timu bili su Radoslav Đorđević, Žikica Vujičić, Milovan Milojković Teča, Milutin Vujičić i Radoslav Cvetkovićem Ruo, a Miodrag Veljković je kasnije usavršio proizvodnju vinjaka. Oslanjali su se na francusku tehnologiju, primenjenu na domaćim sortama grožđa među kojima je dominirao "prokupac", kao najrasprostranjenija vinska sorta grožđa u Srbiji - priča za Novosti Marija Đurđević, brend-menadžer kruševačkog "Rubina".

Osnovna sirovina vinjaka, prema njenim rečima, jeste grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i starenjem u hrastovoj buradi, najmanje 2 godine.

- Zapremina buradi je 500 litara. Napravljeni su isključivo od hrasta poreklom iz istočne Srbije, a izrađuju se samo u pinterskoj radionici “Rubina”. Ova isključivost u poreklu hrastovine doprinosi specifičnom karakteru vinjaka - kaže Marija Đurđević. Godišnje se proda više od tri miliona litara vinjaka, a za poslednjih šest decenije, prodato je više od 300 miliona litara ovog pića.

Istorija "Bambijeve" Plazme, kako kaže urbana legenda, počinje 1902. godine u Milanu, gde je Cezar Skoti, jedan od najvećih trgovaca plasmonom - izolatom proteina dobijenog iz mleka, otvorio svoju fabriku. Polovinom prošlog veka, u njoj se zaposlio Srbin - Petar Tutavac, poreklom iz Požarevca. Posle Cezarove smrti, fabrika je prodata, a Tutavac je otpušten, pa se vratio u rodni grad.

Iz Milana je poneo znanje koje je primenjivao radeći za Cezara, pa je rešio da originalni italijanski recept malo promeni i napravi proizvod koji će biti sličan onom koji se prodaje u Italiji. Tako je nastala naša “Plazma”, koja se zbog spora početkom sedamdesetih godina prošlog veka sa italijanskim "Plasmonom", u inostranstvu prodaje pod nazivom “Lane”.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Jelena

    09.01.2021 14:15
    SMOKI = BAMBA
    Smoki je kopija proizvoda Bamba, koji se pojavio u Izraelu 1964. Ko je doneo recept u Srbiju ne znam, ali toliko o autenticnosti "nasih" proizvoda.
  • Zanovetalo

    06.09.2016 08:28
    @duplo zanovetalo
    Da sam hteo da stavim je l' na kraju recenice bi bio znak pitanja. Moja recenica nije pitanje vec konstatacija, a jer bi bilo isto kao i da sam napisao zato sto genije.
  • Zbogom Plazmo

    06.09.2016 06:42
    Meni kod Plazme smeta promena originalnog recepta, takizvano unapređenje po preporukama EU i nekog mladog i neiskusnog tehnologa u trci za bonusom.
    Od tada sam prestao da uzimam Plazmu, u potpunosti, jer mi dete ima alergiju na nju.
    Čestitam na unapređenjima!
    A sa ostalim stvarima nemamo problema. Smoki je zakon, kao i bananice.
    Vinjak kakav god bio, danas nam je luksuz, zahvaljujući "novim i boljim vremenima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija