Hrana na domaćim tezgama i u marketima je bezbedna za upotrebu. Međutim, Srbiji nedostaje referentna laboratorija koja bi nadzirala rad ostalih laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane, rečeno je na skupu povodom Svetskog dana zdrave hrane u Privrednoj komori Srbije.
O zdravoj ishrani najviše vode računa tinejdžeri i žene, posebno posle porođaja, one između 20. i 40. godine, i muškarci posle 40. kada počnu da se susreću sa hroničnim bolestima.
Vršilac dužnosti direktora Direkcije za Nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević kaže da zdrava hrana nosi sa sobom i jednu negativnu stranu, a to je cena.
"Ona je skuplja, što ne znači da će ljudi koji konzumiraju zdravu hranu biti bezbedniji nego ostalo stanovništvo koje koristi konvencionalnu hranu, naravno, ako je ona kupljena u registrovanim i odobrenim prodavnicama hrane", kaže Stanojević.
Proteklih godina sve češće se mogu čuti primedbe na kvalitet hrane u Srbiji. Međutim, kvalitet hrane zavisi od cene.
"Ukoliko tržište traži jeftinije, proizvod će sigurno biti nešto nižeg kvaliteta nego što bi neko možda želeo, ali će u svakom slučaju biti u granicama dozvoljenog u smislu bezbednosti", navodi Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.
Milica Stevanović iz Saveta stranih investitora poručuje da, kada je u pitanju ponuda zdravije hrane, tu postoji zadovoljavajući izbor. Potrošačima u Srbiji možda manjka novca, ali ne i znanja o tome šta je dobro i zdravo.
"Naše istraživanje pokazalo je da 40 odsto ispitanika želi da se hrani zdravije. Svaki četvrti od 10 koji uđe u našu radnju čita deklaracije koje pišu na proizvodima. Ono što smo primetili jeste da je u poslednjih godinu dana došlo do promene trenda i da ljudi žele da se hrane zdravije", dodaje Mirjana Jovašević iz kompanije "Delez Srbija".
Ali zdrava hrana ne donosi zdravlje sama po sebi, nego je važno i kako se ona uzima, upozorava nutricionistkinja Dragana Šiljegović Filipović.
"Potrebno je da to bude neka raznovrsna ishrana, da bude pravilno izbalansirana, shodno svojim potrebama. Mi nemamo svi iste potrebe, vi, ja i ostali. Isto tako da se obroci ne preskaču", poručuje Šiljegović Filipović.
Kako smo ranije pisali, jedan od osnovnih problema kada je u pitanju kontrola kvalitete hrane na tržištu, jeste to što ne postoji adekvatna kontrola. Tako su poslednja uporedna ispitivanja kvaliteta u Srbiji urađena pre šest godina. Više o toj problematici čitajte
OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 4
enddzi
Nervirach
Nindža Kornjačleone
Da ne brinemo. Sto veca sirotinja budemo, nace oni nacin da hrana bude jeftina. Malo snizimo ovo, povecamo ono i eto, zdravo je.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar