Nema više (tajnog) dodavanja vode u meso

Mesne prerađevine i proizvodi od ribe ubuduće će morati da budu deklarisani preciznije, a kupci će imati više informacija o hrani koju kupuju.
Nema više (tajnog) dodavanja vode u meso
Foto: Pixabay
Od petka, kada je počeo da se primenjuje novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, proizvođači su dužni da na deklaraciji, uz naziv proizvoda, istaknu i da li sadrži dodatu vodu. To se odnosi na one proizvode koji u ukupnoj težini sadrže više od pet procenata vode. Svi smo svedoci da su mesne prerađevine pune vode, a stručnjaci objašnjavaju da su proizvođači tome pribegavali kako bi povećali profit. U industriji se se, na primer, povećanjem soli u mesu, povećava i kapacitet hidratacije proteina, te meso ponovo vezuje vodu iz salamure, usled čega se povećava njegova masa od 10 do 20 odsto.
 
Postoji i metoda dodavanja natrijum-hlorida i fosfata kako bi se postigao bolji efekat vezivanja vode. Inače, kako raste potražnja za pojedinim vrstama prerađevina, tako i proizvođači pokušavaju da skrate vreme sušenja tih proizvoda i ubrzaju proces. Reč je uglavnom o toplo dimljenim proizvodima poput pečenice, vrata, komadnog mesa, nekih vrsta slanine, stišnjenoj šunki. U Srbiji se danas, osim u manjim zanatskim proizvodnjama, gotovo ne koristi postupak suvog soljenja i salamurenja. Umesto toga, sve se radi mašinski s takozvanim injektorima tako što se iglama ubacuju slani rastvori u meso, piše Politika.
 
Kako je objasnio dr Milan Baltić, profesor Veterinarskog fakulteta u penziji, neki proizvođači u ove rastvore ubacuju i sredstva za vezivanje vode (poput karagenana ili soje) i onda se dešava da takav proizvod posle termičke obrade nema kala (gubitka na težini), nego čak i prinos. Kod ovakvih vrsta prerađevina kupci primećuju da su prilikom sečenja vlažni i da iz njih curi voda. Prema pravilniku na nutritivnoj deklaraciji više nije moguće navoditi natrijum, umesto toga, obavezno se na deklaraciji proizvoda navodi sadržaj soli.
 
Novi propisi rasvetliće i jednu od najčešćih zabluda s kojom su se suočavali kupci verujući, recimo, da kupuju prerađevinu od svinjskog mesa kojoj su dodati proteini dobijeni od neke druge životinje.
 
Na nutritivnoj deklaraciji više nije moguće navoditi natrijum, umesto toga, obavezno je isticanje tačnog sadržaja soli.
 
"U slučaju da se u proizvodnji proizvoda i poluproizvoda od mesa ili ribe koriste proteini, kao što su albumin, kolagen ili kazein različitog životinjskog porekla, onda u naziv proizvoda na deklaraciji treba uključiti ove proteine zajedno s imenom životinjskih vrsta iz kojih su dobijeni", kažu u Ministarstvu poljoprivrede za Politiku. Kako objašnjavaju, u slučaju hrane u kojoj je neka komponenta ili sastojak, za koju krajnji potrošač očekuje da se uobičajeno koristi ili da je prirodno prisutna u toj hrani, zamenjena drugim sastojkom, na deklaraciji to mora biti navedeno u neposrednoj blizini naziva proizvoda i slovima veličine koja je propisana pravilnikom.
 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su prošle nedelje vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane koji obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta namirnica.
 
Najveći deo pravilnika odnosi se na energetske vrednosti i količine masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli, u njemu je navedeno da svi sastojci proizvoda moraju biti navedeni, a ako su deo namirnica složeni (majonez, hleb, biskvit) tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni.
 
"Svesni činjenice da ove novine definisane pravilnikom imaju za posledicu menjanja postojećih deklaracija za većinu proizvoda, dat je prelazan period kako bi subjekti u poslovanju hranom mogli da planiraju svoje proizvodne procese u pogledu usaglašavanja deklaracija na proizvodima s odredbama novog pravilnika", kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Kako ističu, hrana koja je proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna ove godine i koja se nalazi u magacinima može da se prodaje do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • IvicA bez marice

    19.06.2018 07:48
    Ma sve je to ok, ako bude radilo, mene interesuje zasto se zatvaraju odgaivacnice po Vojvodini, a povecava uvoz iz zemalja sa sumnjivim nacinom ishrane stoke.
  • Novinarska Pamet

    19.06.2018 07:39
    Znači, ne samo da stavljaju so, već stavljaju i natrijum-hlorid!?
  • Мунгос

    19.06.2018 00:58
    Господо колеге коментатори, Заборавили сте да су нам све те мудрости о пољопривреди и месу долазиле од иноватора и чувара семена Холандије илити ЕУ. Можда из Европске Заједнице. Europien komuniti.
    Сада када су се они просрали, онда су решили да своја срања посредством демократских промена, проследе у своју околину. колико видим, Холандска говна су се најбоље примила овде код нас, у Западни Балкан.
    Сада је најважније да ове из Смрдије убедимо да месо није добро зато што садржи Воду. Да није воде, све би било ОК. корал.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RTS podneo krivičnu prijavu zbog blokade

RTS je podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN lica zbog blokade objekata RTS-a u Takovskoj i Aberdarevoj ulici i na Košutnjaku.