Zbog toga što su imali nedozvoljeni bakšiš, flašu piva više u šanku ili samo nisu ispunjavali neki od mnogobrojnih uslova iz novog pravilnika o protivpožarnoj zaštiti, piše
"Danas".
Ugostitelji su svesni da je njihova struka na udaru inspekcije zbog pojačane borbe protiv sive ekonomije, što im, kako tvrde, ne smeta. Ono što im predstavlja problem su neujednačeni i nejasni kriterijumi, zbog kojih su mnogi suočeni sa trajnim zatvaranjem lokala i gubitkom radnih mesta.
Kivni su jer im država s jedne strane pronalazi "dlaku u jajetu", a s druge ne nudi mogućnost da napreduju jer uprkos višegodišnjoj inicijativi da im se poreska stopa po ugledu na neke druge države smanji sa 20 na 10 odsto, to se ne dešava.
Problem, kako tvrdi ugostitelj iz Bačke Palanke sa kojim je Danas razgovarao, nije to što inspekcija kontroliše ugostitelje jer to i treba da radi. Sporan je način na koji to radi i tipska rešenja koja im uručuje navodeći u njima da oni goste i radnike dovode u neposrednu opasnost.
"Pre tri godine usvojen je pravilnik u kom ne postoji nikakva klasifikacija, te se iste stvari koje se tiču protivpožarne zaštite odnose i na hotele od 3.000 kvadratnih metara i na lokale od 20 kvadrata. Taj pravilnik je sporan, jer postoje stvari koje zaista nisu mogle da se ispune, imate lokale u nekim zaštićenim zgradama koji ne smeju da se dorađuju i uslove koji se od vas traže a zahtevaju basnoslovna ulaganja", napominje ovaj ugostitelj.
Inspekcija, kako kaže, u lokale "upada" najčešće noću, pred kraj smene, sa racijom i uručuje rešenja koja podrazumevaju zatvaranje lokala po hitnom postupku.
"Uz sve to ni žalba ne odlaže rešenje. Problem je u tom rešenju jer ispada da smo svi kojima su uručili takva rešenja držali goste u neposrednoj opasnosti, odnosno u požaru, što je daleko od istine. Naravno, problem je i to što na stotine vlasnika koji su se žalili i mesecima kasnije nisu dobili nikakav odgovor na žalbu", napominje sagovornik.
U Poslovnom udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede HORES odavno postoji inicijativa da se stopa poreza koju ugostitelji plaćaju na hranu i piće smanji sa 20 na 10 odsto.
"Ugostiteljstvo neposredno zbog visokog nivoa radne intenzivnosti značajno utiče na zaposlenost. Stopa PDV-a na usluge smeštaja u Srbiji je 10 odsto, što je na nivou proseka u EU, ali je stopa PDV-a na hranu i piće znatno viša. U restoranima i keteringu u Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj, Holandiji, Kipru te stope su između pet i 10 odsto", ističe direktor ovog udruženja Georgi Genov.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 31
Konobar
Trorog
U smrdiji, bilo poreza ili ne bilo, puteva, bolnica, vrtica, skola i stipendija nema i neces ih ni videti.
Sve ode na jarbole, fontane i jelke.
Porezi su win-win kombinacija samo za lopurde na vlasti.
A decu cemo i dalje da spasavamo SMS porukama.
Gost
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar