Srbija slatkiše najviše izvozi u BiH, Makedoniju i Crnu Goru

Proizvodnja slatkiša u Srbiji proteklih pet godina beleži značajan rast, a domaće čokolade, keks i bombone sve više svoje mesto nalaze i na rafovima svetskih trgovinskih lanaca.
Srbija slatkiše najviše izvozi u BiH, Makedoniju i Crnu Goru
Foto: Pixabay
Prema mišljenju Matjaža Vodopiveca, direktora Strateškog poslovnog područja Slatko i slano Atlantik Grupe, pozitivni signali u ovoj godini vide se pre svega u statističkim pokazateljima koji beleže rast prometa na malo, što ukazuje, kaže, na oporavak potrošnje kao značajnog izvora rasta.
 
"To ne znači da je kriza za proizvodače robe široke potrošnje prošla, niti da se radi o dugoročnom i stabilnom poboljšanju prilika na tržištu, ali indirektno ukazuje na povećanu globalizaciju i konkurenciju koja je izrazita u konditorskoj industriji", rekao je Vodopivec.
 
Na "čelu proizvodne trake" u Srbiji nalaze se fini pekarski proizvodi poput različitih vrsta keksa (rast od 17,9 procenata), a proizvodnja čokolada i proizvoda sličnih čokoladi viša je za 12 odsto nego pre pet godina.
 
Kako bi se srpski konditori izborili u oštroj tržišnoj utakmici, potrebno je ispuniti kompleksne zahteve za pouzdanost kvaliteta uz efikasnost i fleksibilnost u proizvodnji, ali, kako ističe, osnovni adut je održati poverenje potrošača i ispuniti njihova očekivanja.
 
"Jedini način da proizvođači u zemlji ili regionu pariraju multinacionalnim kompanijama jeste neka komparativna prednost i zato je jedini pravi odgovor iskoristiti snagu i prepoznatljivost sopstvenih brendova i razvijati nove", rekao je Vodopivec.
 
Godišnje se u proseku iz Srbije izveze trećina konditorskih proizvoda, i to najviše finih pekarskih proizvoda, keksa i vafla, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).
 
Količina izvezenih konditoskih proizvoda u prošloj godini iznosi oko 50.000 tona, što je srpskoj industriji slatkiša donelo više od 145 miliona dolara.
 
Glavna izvozna tržišta su republike bivše SFRJ, od toga najviše se izvozi u BiH, Crnu Goru i Makedoniju, ali srpski konditorski proizvodi svoja mesta sve više nalaze i u prodavnicama Australije, Amerike i EU.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Marko

    09.09.2018 10:12
    Jel ovo stat za Draskovicev Swisslion?
    Koji uzgred pravi smece od slatkisa. Pogledajte procenat secera u Swisslion proizvodima pa uporedite sa Pionirom, Starkom i drugima.
    Cist secer. Secerana Zabalj radi punom parom.
  • Zivan

    09.09.2018 09:51
    Konditori iz Srbije su uvek bili prihvaćeni na inotržištu, imaju sve izglkede da za nekoliko godina izvoze i više od polovine proizvodnje. Podržati ovakav trend.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija