Selaković dodelio prve spomenice učesnicima ratova 1990-ih

Ministar za boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je u Medveđi prve grupne boračke spomenice učesnicima, kako se navodi, "odbrambenih ratova u periodu od 1990. do 1999. godine".
Selaković je podelio 82. boračke spomenice učesnicima ratova na prostoru bivše Jugoslavije, među kojima su bili i roditelji dvojice poginulih mladića i ratni vojni invalidi.
"U toj borbi pokazali ste se dostojni vaših i naših predaka, dostojni kraja iz koga potičete, Jablaničkog junačkog kraja, rame uz rame sa Toplicom i Pčinjom, oni koji su uvek bili prva, ali i poslednja linija odbrane“, rekao je Selaković i dodao da će spomenice dobiti svi učesnici ratova od 1990. do 1999. godine.
Prema njegovim rečima, to je ispunjavanje dužnosti države prema Zakonu o pravima boraca, ratnih vojnih invalida, mirnodopskih vojnih invalida civilnih invalida rata i palih boraca.
 
"Jedno od prava koje je ovim zakonom zacrtano jeste pravo na Boračku spomenicu. To nije samo simbolika. Uz jednu divnu medalju, koji ćete danas dobiti i sa ponosom, ne samo da nosite, već i da ostavite svojim potomcima, zajedno sa Albanskom i Partizanskom spomenicom, koje su nam ostale iz dva velika svetska rata, a ovde ima porodica u kojoj će ova biti treća po redu spomenica", naveo je Selaković.
 
Kazao je da spomenica donosi i neke pogodnosti za njene nosioce u čitavoj Srbiji.
 
"Sedam društveno odgovornih kompanija se na samo jedan naš poziv odazvalo i potpisalo sporazum sa ministarstvom, kojim će davati određenu vrstu pogodnosti svima vama koji ste nosici Boračke legitimacije. Takvih kompanija će biti još više", rekao je Selaković.
 
Ministar je rekao i da zakon tretira dve kategorije, invalide rata i porodice palih boraca, koji su, prema njegovim rečima, dobili prava kakva u Srbiji "nikada nisu imala, od kada je novovekovna srpska država uspostavljena".
 
"Danas po tom zakonu roditelj prima na mesečnom nivou, bez obzira da li ima penziju ili ne, po poslednjem usklađivanju, 99.225 dinara. Ako su živa dva roditelja, taj se iznos množi sa dva. To njima ne može da vrati sina koga su izgubili. Toliki iznos prima i supruga koja je ostala bez muža. Još veći nivo prima sin, ćerka palog borca do svoje 26. godine. To ni u Titovo vreme nije bilo", kazao je Selaković.
 
Dodao je da ratni vojni invalid prve kategorije mesečno dobija od države 360.000 dinara, a da na to ide ortopedski dodatak, ako je lice ostalo bez ruke, noge, i te, rekao je, "najbolje proteze koje mi plaćamo nije ni jedna ispod 500.000 dinara".
 
"Među licima koji su živi i zdravi izašli iz rata, ima ljudi koji teško žive i tu nema nikakve sumnje. Postoji način da im se pomogne, postoje i prava, ali moraju određeni uslovi da se ispune, a sa boračkim organizacijama i udruženjima razgovaramo da taj zakon učinimo boljim", rekao je Selaković.
  • IvicaM

    29.11.2023 14:30
    Borac 1. Kategorije
    I opet bih išao...dok mogu da se vučem po zemlji. Ne trebaju mi pomoći, ni nadoknade... Za svoju zemlju dok dišem!

    Pozdrav iz Krusevca
  • Dule

    08.10.2023 23:09
    Penali na penziju
    Treba ratnim veteranima omoguciti da u prevremenu penziju sa 40 god staza idu bez kaznenih poena,bez obzira na godine starosti!
    Niko toga da se seti,niko da predlozi,a toliko ucenih glava u vladi.....a sete se da narodnim novcem kupuju kuce,da rese kredite u Ch francima,da daju stalno neke velike svote novca raznim strukturama,nije nista jasno....
    Pa gde to spadaju borci,ratni veterani koje je ta drzava zvala dok su sadasnji politicari bili ususkani i zasticeni!!!
    Vucicu,ukini penale na penziju ratnim veteranima koji ispunjavaju uslov sa 40 god staza,pod hitno!!!
  • Veternik

    07.10.2023 17:44
    Bolje ikad da su nešto počeli da daju bivšim borcima, nego nikad. Ne slažem se sa komentarima da je to zbog izbora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.