Homen demantovao da je učestvovao u krađi 43.000 komada državnog ordenja: Nemoguće izneti pola tone

Bivši državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen je demantovao da je učestvovao u nestanku 43.000 komada državnog ordenja i da je u bekstvu.
Homen demantovao da je učestvovao u krađi 43.000 komada državnog ordenja: Nemoguće izneti pola tone
Foto: Medija centar Beograd
Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je u petak saopštilo da je saslušano osam osumnjičenih da su iz Kancelarije za ordenje u "zgradi SIV-a" - Palati Srbije u Novom Beogradu ukrale 43.000 komada državnog ordenja "izuzetno velike vrednosti".
 
Tužilaštvo je na svom sajtu navelo da je podnelo predlog da se za još dve osobe raspiše potraga, a mediji su preneli da je Slobodan Homen jedna od njih.
"Danas" je preneo da je Homen u saopštenju naveo da je o tom slučaju i njegovoj navodnoj umešanosti saznao iz medija, kao što je i saznao i da je "u bekstvu".
 
"Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem. Ali, sigurno znam sledeće: Ovo nije tačno. Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu", naveo je on.
Prema njegovim rečima, nije moguće izneti pola tone odlikovanja iz Vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontra-obaveštajnu zaštitu.
 
Takođe je, naveo je on, nemoguće je taj teret izneti i iz Predsedništva Srbije u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine.
 
"Drugo: Niko me nikad u proteklih 15 godina nije zvao da dam bilo kakvu izjavu povodom navodno nestalih odlikovanja. Svakako da bih se bez oklevanja odazvao takvom pozivu. Opšte je poznato da ja od 2012. godine nemam nikakve veze sa Vladom Srbije, niti sam ulazio u zgrade državnih organa", rekao je Homen.
 
Dodao je da već nekoliko godina s porodicom ne živi u Srbiji i da je to poznato nadležnim organima, kao što im je poznato i da često dolazi u Beograd.
 
Kazao je da je u Srbiji bio više od 50 puta od kada ne živi tu, a najmanje 10 puta od kada se - kako je objavljeno - Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu bavi tom temom.
 
"Njima je dobro poznato gde mi živi majka preko koje su mogli da mi prenesu poruku da bi želeli da me vide. Ja nikada nisam pozvan niti na bilo koji način kontaktiran od strane policije i tužilaštva. Umesto svih tih mogućnosti, čitam iz medija da predlažu poternicu. Zašto?", pitao je Homen u saopštenju.
Naveo je da je "opštepoznato" da su mu deda i otac bili kolekcionari ordenja i da je samim tim u toj kolekciji ordenje sakupljano 50 godina.
 
"Otkako sam svoje ime ugledao u medijima, razmišljao sam šta je povod, otkud ova besmislica sada. Da li s mojim imenom i navodno nestalim ordenjem kao dobrom medijskom pričom pokušava da se skrajne interesovanje s nekog tekućeg, važnog, sudskog procesa. Da li ima nekakve veze sa formiranjem buduće Vlade?", pitao je Homen.
  • V5

    17.03.2024 05:44
    Realna mogućnost
    Homen se sam javio. Hrabar čovek. Da se nije u međuvremenu učlanio u biblioteku?
  • /

    16.03.2024 21:47
    /
    ova je tema dimna bomba da skrene paznju sa neceg drugog ili da sve to predstavi drugacije.
    to ordenje je danas za staro gvozdje.
    udba je koristeci naprednjake u staro gvozdje ubacila lokomotive, pruge i ko zna sta jos.
    bio je red i na to ordenje
  • Komentatori

    16.03.2024 21:32
    Zašto bi lopovi morali odjednom da nose sve? Pa mogli su iz 10 puta da odnesu po 50kg, na primer. Ili čak iz 100 puta po 5 kg...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija