FOTO: Olimpijci koji predstavljaju Novi Sad - Od Starović, preko Čelića i Buluta, do Španović

Na listi od 86 sportista koji će se na Olimpijskim igrama u Tokiju boriti za medalje nalazi se njih 16 iz Novog Sada i okoline.
FOTO: Olimpijci koji predstavljaju Novi Sad - Od Starović, preko Čelića i Buluta, do Španović
Foto: 021.rs (021/Privatna arhiva/Screenshot)
Neki od njih su rođeni Novosađani, dok je drugima Novi Sad mesto gde žive, treniraju i odakle se otiskuju na najveća sportska borilišta sveta predstavljajući zemlju i grad iz kojeg dolaze.
 
Najmlađa predstavnica Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju biće 21-ogodišnja džudistkinja Marica Perišić, koja je ovim sportom počela da se bavi sa 10 godina, a danas kao članica novosadskog kluba Borac beleži uspehe na međunarodnoj sceni u konkurenciji do 57 kilograma.
 
Najveći uspesi džudistkinje iz Temerina su zlatna medalja na Evropskom juniorskom prvenstvu 2020, i dve bronzane medalje na gren slem turnirima u Taškentu i Kazanju ove godine.
 
 
Plivač iz Novog Sada Vuk Čelić na svoje prve Olimpijske igre kvalifikovao se ispunivši A normu za disciplinu 800 metara slobodnim stilom. Osim ove discipline u kojoj će se u Tokiju boriti sa najuspešnijim plivačima na svetu, discipline u kojima on tokom svoje karijere inače nastupa su i 400 i 1500 metara slobodnim stilom, kao i 200 m leđno.
 
U dosadašnjem toku karijere Novosađanin je nastupao na više Evropskih i Svetskih prvenstava, a svoj nastup na igrama obezbedio je na plivačkom mitingu u Rimu 2019. godine, kada je isplivao i nacionalni rekord Srbije u disciplini 800m slobodnim stilom.
 
 
Stonoteniser Žolt Pete iz Temerina reprezentativac je Srbije i ovo će takođe biti njegove prve Olimpijske igre u karijeri.
 
Reprezentacija Srbije obezbedila je plasman u Tokio kada je početkom prošle godine, u veoma neizvesnom meču bila bolja od selekcije Hong Konga sa 3:2 u pobedama.
 
Jedina Novosađanka među sedmoro strelaca koji će ove godine predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama biće članica Streljačkog kluba "Novi Sad 1790" Sanja Vukašinović.
 
 
Vukašinović je rođena Beograđanka, odrasla je u Staroj Pazovi, a potom se seli u Novi Sad radi školovanja, studiranja, ali i samog streljaštva. Ona je članica reprezentacije Srbije od 2018. godine, a nastup na svojim prvim Olimpijskim igrama obezbedila je 2019. godine četvrtim mestom na Evropskim igrama u Minsku.  
 
Ona će u Tokiju Srbiju samostalno predstavljati u dve discipline, a to su vazdušna puška i MK puška trostav, dok će u disciplini mešovitih parova koja se po prvi put pojavljuje na OI predstavljati Srbiju zajedno sa Milenkom Sebićem. Sebić je, kao i Vukašinović, član Streljačke družine "Novi Sad 1790". Po drugi put učestvuje na Olimpijskim igrama.
 
 
Košarkašica iz Novog Sada Maja Škorić našla se na spisku selektorke Marine Maljković za predstojeće Olimpijske igre. 
 
 
Očekivanja reprezentacije Srbije na ovom takmičenju su velika, pogotovo ukoliko imamo u vidu da je Srbija osvojila zlatnu medalju na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, te i da je ova generacija u Riju već dokazala svoj kvalitet osvojivši bronzanu medalju.
 
Atletika: Vučenović debituje, poslednji skok Ivane Španović na olimpijsko zlato?
 
Kada je reč o atletici u Srbiji, ne može a da se ne pomene najbolja skakačica udalj u istoriji Srbije, te i jedna od najuspešnijih na svetu u ovoj disciplini Ivana Španović.
 
Iako je poslednjih godina problemi sa povredama neretko onemogućavaju da se takmiči na najvišem nivou, Španović će i na ovogodišnjim igrama sloviti za jednu od favoritkinja za najsjajnije odličje. 
 
Posle dve bronze na Svetskim prvenstvima na otvorenom, bronzane medalje na OI u Rio de Žaneiru, te i mnogobrojnih pehova i nesrećnih okolnosti koji su Španović u nekoliko navrata odvojili od zlatne medalje, s obzirom da je za Sportski žurnal najavila povlačenje 2022. pred domaćom publikom u Beogradu, na svojim poslednjim Olimpijskim igrama pokušaće da ostvari najviši i dugo očekivani uspeh.
 
Embed from Getty Images
 
Iako rođena Zrenjaninka, Španović je veći deo svoje profesionalne karijere provela u Novom Sadu, trenirajući i nastupajući za Atletski klub Vojvodina. 
 
Najbolja kopljašica Srbije Marija Vučenović rođena je u Sremskoj Mitrovici, a iako i dalje članica Atletskog kluba Srem, do svojih najzapaženijih rezultata došla je upravo od kako se pre godinu dana preselila za Novi Sad, kako zbog uslova za treniranje, tako i da bi bila bliža svom treneru Feđi Kamasiju.
 
  
 
Ova saradnja posle nekoliko meseci je urodila plodom, pa je Marijino koplje na Evropskom bacačkom kupu u Splitu letelo 62,25 metara što je bilo dovoljno za peto mesto.

Ovim hicem, kao i osvajanjem prvog mesta u bacanju koplja na Prvenstvu Srbije u atletici, Vučenović je obezbedila svoj prvi plasman na Olimpijske igre.
 
Kajakaši među najozbiljnijim kandidatima za medalju
 
Novosađanin Strahinja Stefanović svoj prvi nastup na najvećoj sportskoj smotri obezbedio je u disciplini kajak jednosed na 200 metara.
 
Osim što je obezbedio učešće na najvećem takmičenju, Stefanović je i nagovestio da na istima može biti jedan od kandidata za najsjajnije odličje upravo na Svetskom prvenstvu u Segedinu 2019. godine kada je osvojio srebrnu medalju.
 
 
Da je Novi Sad plodno tle za kajakaše potvrđuje Milica Novaković (ex. Starović) koja je u maju ove godine osvojila zlatnu medalju na Svetskom kupu u kajaku jednosedu na 500 metara.
 
 
Ovo će za nju biti druge igre posle onih u Riju 2016. godine. Najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri ostvarila u kajaku dvosedu 2015. godine kada je sa reprezentativkom Srbije Dalmom Ružičić Bedenek osvojila zlatnu medalju na Evropskim igrama.
 
Plasman u Tokio obezbedila je osvojivši 4. mesto na Svetskom prvenstvu 2019. godine u kajaku jednosedu na 500 metara, disciplini u kojoj će Srbiju predstavljati na ovogodišnjim OI.
 
Basketaši sa limanskih koševa po olimpijsko zlato
 
Ove godine, na Olimpijskim igrama debitovaće sport koji je poslednjih godina doživeo ekspanziju, kako kod nas, tako i u čitavom svetu.
 
Basket 3x3 je sport kojim poslednjih godina dominiraju momci ponikli na limanskim koševima.
 
Višestruki najbolji igrač na svetu Dušan Domović Bulut, te Marko Savić i Mihailo Vasić biće članovi reprezentacije Srbije koja je prethodnih godina najdominantnija u ovom sportu.
 
 
Četvorostruki prvaci sveta, dvostruki prvaci Evrope boriće se za najsjajnije odličje na ovogodišnjim igrama.
 
Gol vaterpolista u rukama Novosađana
 
Kada je reč o ekipnim sportovima, Srbija je poslednjih decenija najveće uspehe ostvarivala upravo u vaterpolu. U Tokiju će među vaterpolistima reprezentacije biti trojica Novosađana.
 
Branislav Mitrović i Gojko Pijetlović biće poslednja linija odbrane gola Srbije u pohodu na odbranu olimpijskog zlata osvojenog u Rio de Žaneiru.
 
 
Osim golmanskog dvojca, Novosađanin koji će biti zadužen za postizanje golova jeste Gojkov brat Duško Pijetlović, koji je takođe dugogodišnji reprezentativac i osvajač velikog broja medalja sa "zlatnom generacijom" srpskog vaterpola.
 
Embed from Getty Images
 
Kako je najavljeno, takmičenje u Tokiju biće "poslednji ples" zlatne generacije predvođene Filipom Filipovićem i ostalim veteranima vaterpola u Srbiji.
 
Novi Sad će predstavljati i Dejan Dejanović, član Sokolskog društva Vojvodina, koji će suditi na preskoku kao vrhovni sudija.
 
  • Dule

    23.07.2021 00:15
    Ja prestao sa 14 godina da treniram plivanje jer sam se premorio od treninga, a Vuk nastavio da cepa 11 godina kasnije. Srećno i njemu i Čabi.
  • Zoran

    22.07.2021 17:28
    Srećno!
    Drago mi je da je Marica skinula Spanovicku ove godine sa liste najboljeg sportiste grada Novog Sada. Drugi ljudi dolaze do izražaja... Marice, srećno na OI!
  • Novosacki

    22.07.2021 17:08
    Setimo se kajakasa i strelaca samo kad treba da se poveca broj medalja koje cemo osvojiti na OI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.

Remi Voše i Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine odigrali su večeras na svom terenu nerešeno 1:1 protiv Čukaričkog, u utakmici 28. kola Superlige Srbije.