Kako su pokazale analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je kontrolisao 69 uzoraka hleba iz vrtića i menzi, četvrtina uzoraka hleba ima visok sadržaj soli (više od 1,5 grama soli u 100 grama hleba), dok tri četvrtine ima srednji sadržaj soli (0,3 - 1,5 grama natrijum-hlorida u 100 grama hleba).
Takoreći, nijedan kontrolisan uzorak hleba nije imao propisanu količinu soli. Neki uzorci imali su čak 1,9 grama soli na 100 grama hleba.
Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Sanja Bijelović kaže da se radi o donekle alarmantnim podacima, koji zahtevaju promene u tehnologiji proizvodnje hleba, a koji se potom distribuira mališanima i studentima.
"Problem se mora prebaciti na one koji proizvode hleb, a na kojima je da usvoje nove tehnologije i počnu da proizvode hleb koji sadrži manje soli. Naša preporuka je da se količina soli smanji, jer postoji rizik po zdravlje svih nas - hleb je namirnica koju svi jedemo i svi unosimo veliku količinu soli. Povećana količina soli dovodi do višeg krvnog pritiska, a samim tim i do srčanih oboljenja", poručuje dr Bijelović.
Ova saznanja će biti predstavljena i na nekim međunarodnim skupovima, a pre svega u toku Nedelje posvećene aktivnostima na smanjenju unosa soli (Salt Awereness Week), od 12. do 18. marta.
Analize su rađene u sklopu projekta "Kontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u Gradu Novom Sadu u 2017. godini", a koji je sufinansirao Grad Novi Sad.
Komentari 22
jedan
Ovo ce malobrojni znati jer je cinjenica iz knjige, ali davno po pravilnom sastavu crnog(nekadasnjeg) hleba je bilo 50% secera i 10% masti u hlebu. A danas deluje da je mnogo sladji hleb jer recimo ne pravi masu u crevima tj. kao da nema vlakana, ovo je prakticno provereno vise puta.
Drugo izgleda da prouzrokuje gorusicu, cak i kad se nije mnogo jeo, a nije se jelo nicega ni slatkog u toku dana...!!
AKO JE VISE SECERA u hlebu onda tokom vise godina svakodnevnog unosa takvog hleba se moze prouzrokovati vise secerne bolesti!!!
Domaćica
novosadjanka
Retko gde stavljamo so,tako smo navikli tako volimo
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar