Novi Sad odbio da plati otkup hakerima i ostao bez baza podataka

Deo zaposlenih u gradskoj upravi i pojedinim javnim preduzećima nije dobio plate zbog hakerskog napada na informacioni sistem Informatike, što je samo deo problema zbog nestalih podataka, saznaje 021.rs.
Novi Sad odbio da plati otkup hakerima i ostao bez baza podataka
Foto: 021.rs

Izvor u gradskoj upravi za 021.rs navodi da će radnici dobiti svoje zarade narednih dana kada se ponovo uspostavi sistem, jer je Grad odbio da plati otkup u bitkoinima i time ostao bez podataka, a ne može da ih povrati jer je i bekap zaražen kriptovanjem.

Mada u Gradskoj kući ne žele da kažu šta je sve nestalo i u kojoj količini, npr. šta je sa informacijama o dugovima građana za komunalne usluge, poreskim prijavama, građevinskim dozvolama i sličnim važnim podacima, kako 021.rs saznaje, zaposleni u gradskim firmama će sada ručno unositi podatke u baze, jer većina dokumentacije koja je nestala postoji i na papiru ili u drugim državnim ustanovama i javnim preduzećima čiji računari nisu zaraženi.

Ovo saznanja 021.rs je delimično potrdio i gradonačelnik Miloš Vučević u izjavi za RTS, jer već tri dana izbegava da se javi 021.rs i odgovori na pitanja. On je ovom beogradskom mediju rekao da je gradski informacioni sistem blokiran u nedelju, 1. marta uveče i da je Grad ucenjen na 50 bitkoina što je oko 400.000 evra. U međuvremenu je otkupnina smanjena na 20 bitkoina, ali je Grad odbio da plati i tu sumu, zbog čega su podaci i bekap, ostali zaključani.

"Ne mogu da budu otključani. Mi ćemo podići novi sistem, nećemo plaćati otkupninu, ne znam ni kako bi to platili, kako bi to pravdali u budžetu. Nije realno da to platimo i niko Novi Sad ne može da ucenjuje", naveo je gradonačelnik.

On je naveo i da je do upada u sistem došlo preko e-maila, dodajući da nije toliko stručan da objasni kako se to tačno dogodilo.

Podsetimo da su zbog blokiranja sistema upadom na servere u JKP "Informatika" skoro sve gradske uprave u ponedeljak prestale sa radom, odnosno zaposleni sede u kancelarijama i šalter salama sa isključenim kompjuterima. Ovaj hakerski napad se u određenoj meri odrazio i na sistem objedinjene naplate, matičarske službe, sistem video nadzora, predškolsku ustanovu i na skoro sva javna preduzeća. Više o napadu čitajte OVDE.

Komentari 138

  • programer

    09.03.2020 06:19
    Djape
    06.03.2020 • 01:20
    Slično iskustvo
    pre nekoliko meseci bio je sličan napad u našoj firmi. Platili smo otkup, ali ključ koji su nam dali nije odblokirao datoteke. Kada smo ih ponovo kontaktirali tražili su dodatne bitkoine za drugi deo ključa. Ne vredi plaćati jer oni verovatno i nemaju ključ za dekodiranje, već samo za kodiranje koji su kupili povoljno na netu.

    Ključ za kodiranje, ako se koristi RSA, što su oni verovatno koristili, ne kupuje se, već se generiše i to za 10-15 sekundi ako se zahteva viši stepen "slučajnosti", inače može i brže ako se koristi za kratkotrajnu komunikaciju. Kod RSA postoji javni i privatni deo ključa, uglavnom se javni koristi za enkripciju, a privatni za dekripciju, i u tom slučaju ovi "hakeri" traže da se plati za taj privatni ključ.
    Kod simetrične enkripcije, koja se uglavnom koristi kod zaštićene komunikacije (SSL, TLS) i kod enkripcije podataka i arhiva za skladištenje, ključ za enkripciju i dekripciju je isti, ali ovi "hakeri" su tako napisali skriptu da ona ključ privremeno učita sa servera nad kojim oni imaju kontrolu, a nakon što ta skripta završi posao, vlasnik računara ne može da otkrije koji ključ je korišćen za enkripciju.

    Ova vrsta napada se može sprečiti ako bi na nivou operativnog sistema postojala monitoring aplikacija koji bi pratila sumnjive pristupe dokumentima (npr. korisnička aplikacija "čita" ili "briše" veliki broj dokumenata u veoma kratkom vremenskom intervalu.
  • Zoro osvetnik

    07.03.2020 16:51
    OSTAVKE SMESTA
    Gradonacelnik i direktor Informatike da odmah podnesu ostavke zbog svih ovih brljotina. Sramota sta je dozveo nas grad.
  • N.Sad

    07.03.2020 00:05
    Gde su ti ,,stručnjaci" mamini i tatini sinovi da reše problem? Oni koji su znali rešiti taj problem oterani su u Nemačku itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti