Tokom proizvodnje tofua, popularne azijske hrane, višak su velike količine surutke koja kao neobrađen otpad utiče na onečišćenje životne sredine.
Naučnici s Nacionalnog univerziteta u Singapuru odlučili su da nešto preduzmu pa su napravili piće koje su nazvali Sachi. Profesor Liu Shao Quan i student Chua Jian Yong kroz proces fermentacije žućkastu tečnost su pretvorili u piće, a proces proizvodnje je trajao tri meseca.
U surutku su dodali šećer, kiseline i kvasac, ukus je kombinacija cvetnog i voćnog, a sadrži osam odsto alkohola u sebi. Osim što ima odličan ukus, navodno poseduje i impresivne zdravstvene prednosti.
S obzirom na to da je tofu napravljen od soje, sadrži visok nivo hranjivih supstanci, dok surutka obiluje kalcijumom.
Quan je za "Business Insider" rekao da novo piće ima zdravstvene prednosti poput zdravlja kostiju, srca i prevencije raka.
Piće trenutno ima rok trajanja od četiri meseca, ali dvojac radi na tome da ga udvostruči bez upotrebe uobičajenih konzervanasa.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar