"Glupa ideja, pa u januaru niko ne pravi roštilj na balkonu", tipične su reakcije građana Lođa u mini-anketi za privatnu televiziju TVN24.
Ekspertima nije toliko apsurdno i smešno što se s objavljivanjem odluke nije sačekalo do proleća kada Poljaci na svojim terasama počinju masovno da pripremaju jela na roštilju, najčešće vikendom – kobasice, hamburgere ili pileća krilca, nego je apsurd u tome što je doprinos roštilja smogu ništavan, u poređenju sa pećima i kotlovima u kojima kod Poljaka završavaju ne samo nekvalitetni ugalj, već i plastične flaše, zatim sa industrijom zasnovanom na uglju i sa izduvnim gasovima automobila.
"Možemo da kažemo da je doprinos, posebno u januaru ništavan. Leti kada ljudi masovno koriste roštilj nivo kancerogenog benzoapirena je izuzetno nizak", istakao je Bartlomjej Svjontčak iz Regionalne inspekcije životne sredine u Lođu.
Među 50 najzagađenijih mesta u EU čak 33 je u Poljskoj, a po glavi stanovnika upravo Poljaci udišu najviše kancerogenog benzoapirena.
Izveštaji ekoloških organizacija pokazuju da u Poljskoj svega 10 odsto zagađenja i smoga potiče od velikih fabrika i industrije još uvek bazirane na uglju, 10 odsto od izduvnih gasova automobila, a čak 80 odsto iz peći Poljaka koji se greju čim stignu, starim nameštajem ili čak i plastičnim flašama.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar