Analizirajući podatke o 55.000 odraslih Danaca, naučnici su ustanovili da konzumiranje od 50 do 170 grama čokolade nedeljno za 20 odsto smanjuje rizik od fibrilacije arterija. Povećavanjem unosa čokolade korist se smanjila, pa su tako oni koji su jeli 25 grama čokolade dnevno imali 16 odsto manji rizik.
Vodeća autorka studije Elizabet Mostofski, načelnica odeljenja za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njene kolege o svom otkriću su izvestile u časopisu "Heart".
Prema doktorki Mostofski, rezultati sugerišu da konzumacija malih količina čokolade, posebno crne, koja je bogatija antioksidansima, može biti dobra za srce.
"Preterivanje s čokoladom, međutim, nije preporučljivo jer su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama, šećerom i mastima što može dovesti do povećanja telesne težine i ostalih metaboličkih problema", rekla je.
Fibrilaciju arterija karakterišu izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretkomorama što rezultuje smanjenim dotokom krvi u komore. Pacijenti s fibrilacijom arterija imaju pet puta veći rizik od moždanog udara i dvaput veći rizik da dožive srčani udar.
Zdrava ishrana jedan je od ključnih faktora prevencije te bolesti. U to spada i čokolada.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 4
pa
:)
Crna čokolada
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar