Kafa nije kancerogena, ali vreli napici jesu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) skinula je danas kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanje dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka.
Istovremeno, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih "vrelih napitaka" povećava rizik od stvaranja raka.
 
Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.
 
Stučnjaci za istraživanje raka, koje je IARC okupila u Lionu, nisu pronašli dovoljno dokaza da je konzumiranje kafe povezano s pojavom raka, objavljeno je u listu Lancet onkolodži. "Nisam siguran zašto je kafa uvršćena u prvu kategoriju kancerogenih namernica", rekao je Oven Jang, epidemiolog na Harvardu.
 
Jang je naglasio da postojeći dokazi ne ukazuju da ispijanje kafe povećava rizik od pojave kancerogenih oboljenja, dodajući da se ispijanje drugih veoma toplih napitaka može dovesti u vezu sa pojavom raka kod ljudi. Stučnjaci IARC počeli su da razmatraju vezu između čestog konzumiranja vrelih pića i raka, pošto su istraživanja pokazala neobično visoke stope raka jednjaka u zemljama u kojima se tradicionalno ispijaju veoma topli čajevi.
 
Zamenica programa za klasifikaciju kancerogenih elemenata Dana Lomis naglasila je da tečnost ispod 60 stepeni celzijusa može izazvati opekotine na koži, kao i da je ispijanje napitaka toplijih od 60 stepeni veoma riskantno. Prema njenim rečima, vrela pića mogu napraviti opekotine na jednjaku koje mogu da prerastu u tumore, ali dokazi o tome nisu kompletni.
 
Stručnjaci tvrde da bi bilo bolje pustiti da se pića ohlade, kao meru predostrožnosti protiv raka jednjaka, ali upozoravaju na mnogo opasnije uzroke. "Prestanak pušenja i smanjivanje alkohola mnogo su značajniji u prevenciji raka od temperature čaja koji pijete", kazao je doktor Otis Brevli, šef Američkog društva za borbu protiv kancera.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

rak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Nedostatak joda u ishrani

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak joda je jedan od uzroka oštećenja mozga u detinjstvu, što dovodi do poremećenog kognitivnog i motoričkog razvoja.

Nedostatak joda u ishrani

Nedostatak joda može uzrokovati različite probleme sa kožom i kosom, jer je jod važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja utiče na rast i regeneraciju tkiva.