Namirnice koje su štetne za DNK

Kako biste zaštitili svoj DNK od starenja, treba da izbegavate konzumaciju određenih fitohemikalija koje mu mogu naškoditi.

Znate li da celer i mnoge slične biljke iz iste porodice, prave prirodne otrove poznate kao furokumarini? Među toksinima je i psoralen, kojim se brani od insekata, a pošto postojeći veštački pesticidi ubijaju insekte i pre nego što napadnu povrće, u celeru ovih hemikalija ima još više.

Ipak, celer nije jedini – i mnoge druge biljke koje koristimo u ishrani sadrže opasne hemikalije, makar u tragovima. Predstavljamo vam namirnice koje mogu da oštete vaš DNK:

Preterano gorki krastavci

Kukurbitacini su visoko toksične prirodne hemikalije koje oštećuju DNK i nalaze se prirodno u povrću poput krastavaca. One su gorkog ukusa, pa ako je plod od kog ste napravili salatu gorak, možda bi bilo bolje da ga preskočite.

Velike količine kelja, prokelja i karfiola

Goitrogeni su fitohemikalije koje se nalaze u repi i sličnom povrću. One utiču na rad vaše tiroidne žlezde i to tako što je sprečavaju da koristi jod iz hrane. Zato treba izbegavati uzimanje sirovih kupusnjača, ali na barene možete da navalite bez problema.


Kikiriki

Mikotoksini su hemikalije koje proizvode gljivice. Aflatoksini su najpoznatiji među njima, a proizvode ih mikrobi Aspergillus flavus. Osim što mogu izazvati rak jetre, mogu dovesti do urođenih anomalija i direktno oštetiti DNK. Aflatoksini se obično nalaze u žitaricama koje se skladište u velikim mračnim i vlažnim magacinima, ali i u kikirikiju.


Suvo voće

Ohratoksin A je još jedan mikotoksin koji proizvode mikrobi i kao i aflatoksin, može oštetiti vaš DNK. U telo se obično unosi preko sušenog voća i neprikladno skladištenih žitarica. Takođe, detektovan je u više prilika u formulama za bebe, hrani za mališane na bazi žitarica i jabuka.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

DNK
  • Marija

    18.07.2016 16:51
    Ma da, povrce je opasno a meso, mleko i jaja krcati antibioticiama i estrogenom nisu. Homoseksualizam se javlja upravo kod muske dece koja cesto jedu meso, mleko i jaja od zivotinja kljukanih estrogenom da bi bile sto plodnije indavale sto vise mleka i jaja.
    Nemojte posle kada vam sin postane gay da kazete da vas niko nije upozorio na uzrocnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako efikasno lečiti afte?

Afte su bolne ranice koje se pojavljuju u ustima, a bol se najviše javlja pri žvakanju ili kada se jede začinjena hrana.