Vegani žive duže od onih koji jedu jaja i mlečne proizvode?

Vegani žive duže od osoba koje jedu meso i jaja, pokazalo je istraživanje.

Svaka tri procenta povećanja udela biljnih proteina u ukupnom kalorijskom unosu smanjuju rizik od prerane smrti za 10 procenata. Takođe, rizik od smrti usled srčanih oboljenja smanjen je za čak 12 procenata kod ljudi koji se hrane isključivo hranom biljnog porekla.

Studija je objavljena u "JAMA Internal Medicine Journal" i raspalila je debatu o sve popularnijoj veganskoj ishrani i oprečnim savetima zdravstvenih ustanova o njenom uticaju na zdravlje.

Istraživanje su sproveli naučnici Opšte bolnice u Masačusetsu koji su pratili zdravstvene kartone više od 130.000 ljudi tokom perioda od 30 godina.

Oni su otkrili i da je povećavanjem udela životinjskih proteina u ishrani ljudi za 10 procenata dovodilo do dva odsto većeg rizika od prerane smrti, odnosno do osam odsto veće šanse da ispitanik umre od posledica srčanog oboljenja.

Zamenjivanjem jaja biljnim proteinima smanjivalo je rizik od smrti za 19 odsto, a eliminacija neprerađenog crvenog mesa za 12 procenata.

Kao što je očekivano, rizik je bio najizraženiji kod ljudi koji su i inače živeli nezdravim životom: pušili su, pili i bili gojazni.

Ipak, istraživači savetuju oprez prilikom tumačenja rezultata, budući da su na njih možda uticali složeni društveni i faktori okruženja. Na primer, vegani su češće mlađi ljudi i zato i inače imaju nižu stopu smrtnosti. Takođe, češće potiču iz finansijski stabilnijih društvenih grupa, što se takođe odražava na rizik od mortaliteta.

"Uopšte, naša istraživanja dokazuju značaj porekla proteina u ishrani za dugoročno zdravlje", kaže vođa istraživanja dr Mingjang Song. "Iako su prethodne studije uglavnom bile fokusirane na ukupnu količinu unosa proteina - što je vrlo važno - iz šire perspektive, izbor namirnica je takođe važan. Naše istraživanje pokazuje da ljudi treba da unose više biljnih, nego životinjskih proteina i da je, kad jedu životinjske proteine, bolje da biraju ribu i piletinu."

Vegani su osobe koje eliminišu sve proizvode životinjskog porekla iz svoje ishrane, uključujući i ribu, mlečne proizvode, jaja, pa čak i med. Etički vegani ne koriste ni proizvode od životinjske kože i krzna.

Vegetarijanci, pak, ne jedu meso, ali unose mlečne proizvode i jaja.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Shin Sekai

    06.08.2016 10:23
    Inace ono sto nisu ovde preneli je da je u originalnoj studiji zakljuceno da se ovo odnosi iskljucivo na ljude koji vec imaju neke druge probleme ili nezdrave nacine zivota tipa morbidna gojaznost, neuhranjenost, pusenje, alkoholizam, nekretanje ... Znaci kod ljudi koji su normalno uhranjeni, krecu se i ne piju i ne puse nema razlike u zdravlju sa veganskom ishranom.
  • Sandra

    05.08.2016 17:03
    Biljke
    Za one kojima je glavni argument da i biljke imaju dusu. Dragi pametnjakovici, ako se toliko brinete za biljke, hitno prestanite da konzumirate zivotinjske proizvode jer kao sto mozete pretpostaviti zivotinje u industriji mleka, mesa i jaja pojedu mnogo vise biljaka nego sto bi ljudi jeli da svi sad predju na vegansku ishranu.
  • Andrija Šrek

    05.08.2016 15:32
    ...
    Jadne biljčice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako efikasno lečiti afte?

Afte su bolne ranice koje se pojavljuju u ustima, a bol se najviše javlja pri žvakanju ili kada se jede začinjena hrana.

Nedostatak joda u ishrani

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak joda je jedan od uzroka oštećenja mozga u detinjstvu, što dovodi do poremećenog kognitivnog i motoričkog razvoja.