Stručnjak za trovanje ne bi takao ovih šest namirnica
Ovo su namirnice koje neće više ni da pipne.
Sirove školjke
Strahuje od njih jer je u pet godina video više bolesti koje su uzrokovale školjke nego ijedna druga namirnica. Glavni krivac je zagrevanje svetskih voda. Pri tome dolazi do pojave mikroba koji završe u sirovim kamenica, a onda ih ljudi pojedu.
Unapred nasečeno voće i povrće
Marler ih izbegava poput kuge. Lakše je kupiti sve već pripremljeno, ali što je više ljudi diralo neku hranu postoji veća šansa da se otrujete.
Sirove klice
Istraživanja su pokazala da klice često sadrže bakterije, a otkriveno je više od 30 vrsta. U poslednjih 20 godina najčešće je reč o salmoneli i Escherichiji coli.
Slabo pečeno meso
"Nema šanse da naručim slabo ili srednje pečeni odrezak", kaže Marler.
Stručnjaci savetuju da se meso peče na 160 stepeni kako bi se ubile bakterije.
Nekuvana jaja
Ovo nije nikakvo veliko otkriće za ljude koji su čuli za epidemiju salmonele 1980-ih i ranih 90-ih. Iako je verovatnoća da se otruje manja danas nego pre 20 godina, Marler ne želi da rizikuje.
Nepasterizovano mleko i sokovi
U poslednje vreme se tvrdi da pasterizacija smanjuje hranjivu vrednost i da je bolje piti sveže sokove i mleko. Međutim, Marler upozorava da je to laž. Nepasterizovani napici su opasni i veća je mogućnost da se u njima nalaze bakterije, virusi i paraziti.
"Nema nikakve velike prednosti za zdravlje da biste pili takva pića", zaključuje ovaj advokat.
Komentari 1
Veganka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar