Jabuke, citrusi i špargla odlični za jetru

Korigovanjem jelovnika možete da izbacite toksine iz tela.
Svakog dana izloženi smo toksinima koji na razne načine ulaze u naše telo. Upravo je jetra organ koji apsorbuje štetne materije i eliminiše ih iz organizma. Da bi ona pravilno funkcionisala potrebno je da se odreknete loših navika kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.
 
Osim izbegavanja ovih štetnih navika, zdravlje ovog organa možete da očuvate i korigovanjem ishrane. Dodavanjem ovih nekoliko namirnica u svoj jelovnik pomoći ćete jetri da se pročisti i bolje funkcioniše.
 
Jabuke
 
Jabuka na dan, i doktor nije potreban. Ova narodna izreka dovoljno govori o tome koliko su jabuke zdrave, a posebno su važne za pravilno funkcionisanje jetre. Pektini i druga hemijska jedinjenja koja sadrži ovo voće pomažu jetri i celom probavnom sistemu da se pročiste i izbace štetne toksine iz organizma.
 
Špargle
 
Špargla je jedan od najboljih diuretika koji pomaže da jetra bolje radi i brže filtrira krv. Ova namirnica smanjuje gomilanje toksina i drugih štetnih materija u jetri i čuva je od oštećenja.
 
Bobičasto voće
 
Bobičasto voće ubrzava proces detoksikacije jetre na nekoliko načina. Ono štiti jetru od toksina, pomaže joj u proizvodnji antioksidanasa i doprinosi regeneraciji jetre, čije je tkivo oštećeno lošim navikama, kao što su konzumiranje alkohola i pušenje. Naročito snažni "čistači" ovog organa su godži bobice, koje sadrže vitamin C i beta-karoten koji poboljšavaju njegov rad.
 
Brokoli, prokelj, kupus
 
Brokoli je bogat glutationom koji povećava sposobnost organizma da izbaci sve zagađivače i sprečava da toksini koji ulaze u jetru tu i ostanu. Prokelj, kao i brokoli, pomaže u zaustavljanju napada štetnih otrova iz hrane, vazduha, vode, i to zahvaljujuću visokom sadržaju sumpora. Da bi se proces detoksikacije što brže odvijao, poželjno je da jedete povrće bogato vlaknima, kao što je kupus.
 
Agrumi
 
Zbog velike količine antioksidanasa i vitamina C, citrusno voće doprinosi bržoj i boljoj detoksikaciji jetre i zato bi trebalo svakoga dana da se jede. Sok od limuna aktivira enzime u jetri koji ubrazavaju proces pročišćavanja, a grejpfrut i drugi agrumi sadrže i glutation koji štiti tkivo jetre.
 
Korijander i bosiljak
 
Ovi začini puni su antioksidanasa koji uklanjaju teške metale iz jetre i tela kao što su olovo, aluminijum i živa. Oni su takođe i dobar diuretuik koji efikasno čisti i ubrzava izbacivanje otrova iz tela.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Nedostatak joda u ishrani

Nedostatak joda može uzrokovati različite probleme sa kožom i kosom, jer je jod važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja utiče na rast i regeneraciju tkiva.