FOTO: Pravda za malog preduzetnika, "Čistoća" kažnjena zbog uterivanja duga koji nije postojao

Dragomir Lakić, preduzetnik iz Kaća, naterao je "Čistoću" da mu isplati iznos od skoro 70.000 dinara jer mu je kao dug vodila račun koji je on platio, a čak ga je i predala izvršitelju na prinudnu naplatu.

Lakića je "Čistoća" teretila da nije platio jedan račun za odnošenje smeća u iznosu od 660 dinara maja 2014. godine, te je njegov dug predala izvršitelju u izvršni postupak. Izvršitelj je sproveo postupak i na iznos od 660 dinara naplatio ukupnu sumu od 34.000 dinara, što je ovom preduzetniku bilo neverovatno. Da situacija bude još bizarnija, Lakić je naknadno proverio i uvideo da ipak jeste platio sporan račun i da ga je "Čistoća" potpuno protivzakonito utužila.

"Da podsetimo da sam ja saznao da navodno nisam platio račun kada mi je stigla SMS poruka iz banke, s obaveštenjem da mi je blokiran račun. Nisam dobio prethodno nikakvo obaveštenje, niti iz preduzeća, niti od izvršitelja. Samo je stiglo rešenje izvršitelja da platim 34.000 dinara i ja sam to uradio. Međutim, nešto mi nije dalo mira i kada mi je sada stigao izvod otvorenih stavki, video sam da je taj račun zapravo bio plaćen", priča Lakić.

On je potom poslao dopis "Čistoći" sa dokazom da je račun koji su mu oni knjižili kao neplaćen zapravo bio izmiren u potpunosti, te da su mu nepravedno naplatili ogromnu sumu putem izvršitelja.

"To je tako moglo da prođe. Kako je 'Čistoća', bez prave provere, mogla da napiše da ja dugujem novac koji sam platio? Pa tako mogu slobodno bilo kome da napišu da duguje 10 računa i da naplati i do 500 puta veću sumu prinudnom naplatom. Međutim, neverovatno mi je da sam, po obraćanju 'Čistoći', od zaposlenih čuo da je osoba zadužena za rad po žalbama na bolovanju i da ne može niko da se bavi mojim slučajem - prosto nisam verovao šta čujem", priča Lakić za 021.

Pošto u "Čistoći" za njega nisu imali vremena, imao je njegov advokat koji mu je objasnio da se "Čistoća" preko njegovih leđa neosnovano bogatila. Napisali su tužbu, predali je ovom komunalnom preduzeću, iz kog su potom dobili poziv da se dogovore vansudski.

"Tražili su da odustanemo od tužbe. Moj advokat je, stoga, stavio na papir sve troškove koje je imao i predali smo im na naplatu sumu od 62.835 dinara, skoro duplo više od sume koja je meni nezakonito i potpuno neosnovano naplaćena. Mislim da smo došli do pravde za nas male preduzetnike i to je primer svima koji su u nekoj sumnjivoj situaciji da dobro provere svoje račune i ne dozvole da im se uzima novac bez osnova", smatra naš sagovornik i dodaje da se nada da će ovaj slučaj mnogima pomoći.

Kako je tačno Dragomiru Lakiću izvršitelj naplatio 34.000 dinara postupak za dug od 660 dinara, koji nije postojao, čitajte u našem tekstu OVDE.

Takođe, nedavno je 021 pisao da se kod novosadskih izvršitelja nalazi nekoliko desetina hiljada komunalnih predmeta, uglavnom u vezi sa "Informatikom". Kako je pokazalo istraživanje 021, svih 20 izvršitelja u gradu trenutno imaju 14.498 predmeta koji su isključivo u komunalnom sektoru - a na tu cifru treba dodati na hiljade predmeta iz prethodnih godina koji nisu rešeni, kao i predmeti izvan delokruga komunalnih preduzeća.

To znači da jednom izvršitelju za mesec dana "zapadnu" u ruke dugovi za komunalije oko 100 građana, uzimajući u obzir da postoji ogroman broj građana koji imaju po nekoliko predmeta kod istog ili kod različitih izvršitelja. Više o toj temi OVDE.

  • BALTAZAR

    27.10.2016 11:06
    CISTOCA
    Bas me cudi da ova izuzetna firma sa sposobnim i strucnim kadrom moze ovako da pogresi...Ipak, sve su to ljudi sa prestiznih fakulteta, kao na primer Ćelavi, čovek završio u Brčkom faks, pošto nije mogao u Novom Sadu da kupi diplomu.
  • Z.

    27.10.2016 08:41
    Prema mojim informacijama, u mnogim firmama (prednjači Informatika) su pred kraj mandata forsirano radili na utuživanju gradjana jer su odlazeća rukovodstva videla to kao poslednju šansu za "masne" provizije koje se mahom dele "nezvanično" sa advokatima i izvršiteljima. U toj masi se naracno potkralo i dosta grešaka pa i ovakvih slučajeva. Ružno je gradske firme i zaposlene u njima sve svrstavati u isti koš. Sad bi novinari (a boga mi i policija) trebali da istražuju ko je konkretno radio na dotičnom slučaju od onog najmanjeg referenta pa do sudija i izvršitelja.
    Ko je tačno i koliko odgovoran za ovako nešto. Ima tu sigurno mesta, kako za disciplinsku odgovornost tako i za zloupotrebu službenog položaja. Kada bi se obelodanila neka imena verovatno bi u buduće dva puta razmislio svako pre nego što bi uradio ovako nešto.
    Trebalo bi takodje i uzeti papir izvršitelja i videti kao jedno utuženje od 660 dina može da naraste na TRIDESET I KUSUR HILJADA. Javnost bi morala da na državu izvrši pritisak da se ovi troškovi moraju svesti na razumnu meru pogotovu ovih NOVIH ORGANA kao što su PRIVATNI IZVRŠITELJI.
  • Preduzetnik

    26.10.2016 21:29
    Zakon
    Sve odluke lokalne samouprave su jace od Zakona Republike Srbije pa je primer i uvecanih racuna za iznosenje smeca za preduzetnike po 5,6 puta nego za fizicka lica ...a zakon o komunalnim delatnostima donet jos 2011 god je izricit u cl 25 tacka 5...i kaze....izuzima se kategorizacija korisnika usluga cistoce :privredna drustva,fizicka lica,preduzetnici....ali...ko šiša Zakon valjda lokalna samouprava zna ko su njene ovce za šišanje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti