Kuda plovi "Promenada"?

Tržni centar "Promenada" možda neće tako brzo dobiti upotrebnu dozvolu, ali to je trenutno najmanji problem koji prati izgradnju ovog objekta kraj Spensa. Svakako ne bi bio ni prvi ni poslednji objekat u Srbiji koji je proradio bez svih dozvola, međutim, u konkretnom slučaju glavna muka gradske vlasti je što se ne zna kako će biti rešen problem sa podzemnim vodama.
Kuda plovi "Promenada"?
Foto: 021.rs

Naime, tokom izvođenja radova investitor se odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja, prema tvrdnjama sagovornika 021 nije dobra za ovaj deo Novog Sada, odnosno Limane, koji su nekada bili močvarno područje nasipano peskom i koje je i danas pod jakim uticajem vodostaja Dunava.   

Da "Promenada" najverovatnije neće dobiti upotrebnu dozvolu potvrdio je gradonačelnik Miloš Vučević. On je za RTV naveo i da je građevinska inspekcija bila u vanrednoj kontroli.

- Ništa neće potonuti i ništa se neće urušiti. Ali, ne bude li nađeno rešenje za tretiranje podzemnih voda koje je zakonito upotrebna dozvola neće biti izdata - kazao je Vučević i dodao da je angažovan stručni tim sa FTN-a koji predvodi prof. dr Srđan Kolaković i koji bi trebalo da pomogne i investitoru i gradu da se dođe do rešenja koje je u skladu sa strukom i zakonom.

Da su podzemne vode, odnosno konstantno ispumpavanje podzemnih voda problem, vidi se iz informacija JKP "Vodovoda i kanalizacije" povodom slučaja "Promenada". Iz ovog preduzeća je za 021 navedeno da su "negativno odgovorili na zahtev investitora za ispuštanje 60 litara podzemnih voda u kanalizacioni sistem u toku jedne sekunde, jer za tako nešto ne postoji zakonska mogućnost".

Svemu je prethodilo saopštenje lidera LSV Nenada Čanka i pojedinih novosadskih opozicionih stranaka koji su naveli da novi tržni centar kompanije "Nepi" ugrožava okolinu zbog konstatnog crpenja podzemnih voda koje idu i do 100 litara u sekundi. 

S druge strane, "Nepi" koji gradi objekat, do sada nije davao konkretne odgovore na pitanja oko problema sa gradnjom i podzemnim vodama. Do sada su se samo jednom oglasili, kada su pre dve nedelje kratko saopštili da nije ugrožena bilo čija bezbednost.

Kako stoje stvari, ovo neće odgoditi otvaranje Promenade pa kada je u pitanju Novi Sad dešavanja neće manjkati.

Štedeli, pa napravili problem

Kako će biti rešen problem sa podzemnim vodama još niko ne zna, a sve je posledica toga što je investitor odabrao jeftinije rešenje koje podrazumeva aktivni i konstatni rad pumpi, što nije nešto što se ikada radilo prilikom gradnje u ovom delu Novog Sada.  

Da je "Nepi" radio jeftinije temelje potvrdio je za 021.rs  i profesor Građevinskog fakulteta u Subotici Petar Santrač kog su angažovali projektant i izvođač podzemnog dela objekta "SBR Soletanche Bachy“ iz Rumunije, a da uradi stručni izveštaj "Procena uticaja permanentnog crpljenja podzemnih voda na susedne objekte". On je taj stručni rad predstavio u aprilu u Subotici.

- Da bi smanjio troškove izvođenja podzemnog dela objekta, projektant se odlučio da stubove objekta temelji duboko, na šipovima i da između AB naglavnica koje povezuje grupe šipova ispod stubova, uradi tanku AB temeljnu ploču koja prvenstveno služi kao kolovozna ploča u najnižem delu podzemne garaže. Nadalje, planirano je da se problem infiltracije podzemne vode i uzgona, reši trajnim drenažnim sistemom, koji će neprekidno kroz ceo životni vek objekta, crpeti podzemnu vodu koja u nju dotiče i upumpavati je u kanalizacioni sistem. Ovo je tzv. sistem aktivne zaštite od podzemne vode - pojašnjava profesor Santrač za 021.rs.

On je dodao da je alternativa ovakvom sistemu izvođenje horizontalne i vertikalne hidroizolacije koja potpuno eliminiše infiltraciju podzemne vode u podzemni deo objekta i izrada masivne temeljne ploče debljine 90-110cm, koja može da preuzme vertikalne pritiske podzemne vode (tzv. uzgon) reda veličine 4-6 t/m2.

- Ovo je tzv. pasivni sistem zaštite od podzemne vode. On je mnogo sigurniji i znatno skuplji, ali ne zahteva stalan rad pumpi, ne zavisi od nestanka električne energije, ne zahteva elektro-agregate kao rezervno napajanje, ne zavisi od stanja i dotrajalosti pumpi i depresionih bunara, ne zavisi od ljudskog faktora, ne opterećuje kanalizacionu mrežu (pogotovo pri jakim pljuskovima), ne zahteva stalni nadzor, održavanje i popravke drenažnog sistema i tome slično. U svakom slučaju, iz prethodnog i sami možete zaključiti šta je bolje u pogledu eksploatacionog održavanja i šta je skuplje za izvođenje. Principijelno, ako se kvalitetno uradi, i jedan i drugi sistem je funkcionalan, ali bi sigurno većina građevinskih inženjera pre predložila pasivni sistem zaštite - navodi Santrač.

Kako je naveo, u istraživanju je na osnovu podataka koji su mu dostavljeni uradio numeričku simulaciju sniženja podzemne vode oko lokacije usled rada depresionih bunara, kao i proračun povećanja efektivnih napona u tlu.

- Shodno rezultatima proračuna, zaključeno je da sniženje nivoa podzemne vode ispod objekta, unutar prostora obuhvaćenog AB dijafragmom debljine 60cm, izaziva vrlo mala sleganja, reda veličine nekoliko mm, što praktično nema uticaj na trajnost i upotrebljivost susednih objekata - navodi ovaj profesor za 021.

Iz Santračeve stručne ekspertize, u koju je 021 imao uvid, vidi se da je na početku na gradilištu bilo 12 pumpi, a početkom 2018. godine kada je rađen rad aktivne su bile svega četiri pumpe. Sagrađena je dijafragma sa zidom debelim 60 cm i dugačka 800 metara, površine od oko 32.000 kvadrata.

Kako bi se razumelo šta se dešava sa podzemnim vodama, kažimo da na ovoj lokaciji kota terena ide od 76,5 do 78,2 metra, dok je prema geološkim istraživanjima tokom avgusta 2016. godine konstatovano da je nivo podzemnih voda 73,7 i 75,1 metra, a ukupno podaci za ovo područje govore da je maksimalni nivo podzemnih voda ide i do 76 metara. Kako je "Nepi" za potrebe korisnika budućeg tržnog centra "Promenada" gradio garaže koje idu 6,8 metara u dubinu, zašao je u nivo uticaja podzemnih voda, odnosno na nivo od 70,6 metara.

U Santračevom istraživanju se konstatuje i da je odlučeno da se sagrade temelji sa permanentnim drenažnim sistemom. Navodi se i da je procena, prema podacima iz istraživanja, bila da će protok podzemnih voda biti od pet do sedam litara u sekundi, ali da se kasnije ispostavilo da je protok 15 do 17 litara u sekundi.

Zaključak naučnog rada je da uticaj konstatnog ispumpavanja nije toliko opasan za okolne objekte čime se ujedno umanjuje strah šta će se desiti. Ostaje ipak činjenica da zakonski nije predviđeno da postoji objekat koji konstantno crpi vodu iz podzemlja, kao i da na Limanima i šire nema ni jednog objekta sa pumpama.

Novi tržni centar u Novom Sadu se prostire na 150.000 kvadrata, a ukupna investicija kompanije "Nepi Rokkasl" za izgradnju procenjena je na iznad 100 miliona evra. "Promenada" bi trebalo da bude otvorena 15. novembra, a uprkos svim dešavanjima, još nema naznaka da li će sve biti u roku koji je obećan zakupcima u ovom objektu. 

  • Miroslav

    18.11.2018 20:12
    Atlantida a ne promenada
    Samo da otvaranje tako velike vodene žile koja se ispumpava ne poremeti prirodno napajanje redovnih bunara za pijaću vodu Novog Sada!?
  • Predlog, ne kritika

    15.11.2018 07:48
    Voda za zalivanje
    Šta mislite da, kada je već sve tako, investitor uloži u sistem za zalivanje na Bul. C. Lazara i Bul. Oslobodjenja, kao i oko svog objekta, SPENS-a, univerzitetskog kampusa i keja? Sa toliko vode sve bi bujalo.
  • Goran

    15.11.2018 04:19
    Promenada na vodi
    No coment

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti