Tabla na Kulturnom centru Novog Sada "fajgeljizovana"

Sporna tabla na latinici na ulazu u Kulturni centar Novog Sada, zbog koje je smenjen bivši direktor ove ustanove Laslo Blašković, zamenjena je ćiriličnim natpisom.
Sporna tabla na latinici na ulazu u Kulturni centar Novog Sada, zbog koje je smenjen bivši direktor ove ustanove Laslo Blašković, zamenjena je ćiriličnim natpisom.

Kako za 021 kaže novi direktor ove institucije Andrej Fajgelj, i latinični natpis iznad Likovnog salona je skinut i biće zamenjen.

"Sporna tabla je zamenjena novom u skladu sa ustavom, statutom i mojom odlukom. Predstoji nam promocija novog vizuelnog identiteta, kada ćemo predstaviti i novi svetleći natpis iznad likovnog salona. Dogodine planiramo i građevinske radove koji će postojeću zgradu učiniti funkcionalnijom i pristupačnijom za građane", kaže Fajgelj za Novosadski informativni portal.

Podsetimo, nakon smene vlasti u Novom Sadu, Upravni odbor KCNS smenio je dotadašnjeg direktora Lasla Blaškovića, postavljenog preko Demokratske stranke.

Kao razlog navedeno je da je na prostorijama Kulturnog centra u Katoličkoj porti zvanična tabla sa nazivom ustanove na latiničnom pismu, što je prema mišljenju UO protivno Ustavu, Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, Statutu grada Novog Sada i Statutu same ustanove.

Nakon smene Blaškovića, na čelo ove kulturne institucije došao je Andrej Fajgelj, koga su predložili izbačeni članovi desničarskog pokreta Dveri. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

Komentari 123

  • 18.12.2012 11:22
    Боже, који ниво !
    Ајде, паметњаковићи, како вам је угрожено икакво право тиме што је држава у овом случају испоштовала свој Устав? Ко вама ишта брани тиме?

    Какав је то менталитет - прошао сам мирно улицом поред твоје капије, а ти скочиш из дворишта да се дереш да сам те угрозио!?! То је то. Нервоза и бахатост полуцивилизованих доспелих из недођија захваљујући комунизму. Зато сада толико и бране комунистичко наслеђе, антисрпско.

    Сваки стандардни језик у цивилизованом и нормалном свету има ЈЕДНО писмо, а грађанин као појединац може за своје потребе да пише како хоће, на клингонском, српскохрватском латиницом, хијероглифима ... Шта ту није јасно?
  • 18.12.2012 11:16
    то смо ми и зато нам је тако
    Судећи по делу коментара и реаговањима на њих, рекло би се да је или доста читалаца из Хрватске, или да је комунистичка, антисрпска идеологија удружена с нецивилизованим односом према држави и Уставу веома присутна у главама доста наших грађана. То је, иначе, у складу са општим стањем у држави и друштву, па није чудо што нам је овако како је.
    Чујеш, управник применио закон, и толико људи то уопште не могу да разумеју, па им аутоматски из уста излећу небулозне неокомунистичке фразе о некаквој равноправности писама (каква не постоји нигде више у нормалном и уређеном свету!) и други шарени идиотизми посисани у доба СФРЈ од стране необразованог, сељачког становништва у виду флоскула и пренетим у ово време преко недемократских власти које то одржавају и тиме залуђују грађанство док га краду, краду, краду ... Баш је лепо и корисно имати два писма у језику, ајмо да изгласамо да их имамо 3, или пет, да будемо још напреднији и богатији, као нико други у свету! Бедно, полуинтелигентно и скоројевићки,
  • 18.12.2012 11:06
    ЉВЈ
    Уопште није чудно што у Србији толико грађана нема представу о томе шта је држава, Устав, право, закон, језик и култура ... после толико деценија владе неправа, поигравања Уставом и законима, потискивања и ружења обележја српске културе под комунистима и њиховим настављачима. Та антисрпска идеологија је као вирус наставила да живи у главама многих, несвесних да ни њима неће никада бити боље ако Србија не постане држава, нормална држава, као друге.
    Нико не угрожава ничија лична и етничка права на језик и писмо (као што су одмах гракнули овде они који мало о томе знају), већ се ради о примени Устава и закона и цивилизованом односу према држави и праву.
    Резоновање многих је у стилу: "ја сам научио да пљујем и бацам смеће по улици, да не поштујем државу и законе, па се противим да неко почне да их примењује и поштује јер тиме угрожава моја стечена права на нецивилизовано и незаконито понашање...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti