Autor: Blic

Život
25.10.2017.
19:36 > 19:32
Od 1. novembra obavezna je upotreba zimskih guma, ali je podjednako važno i da dubina proreza na tim gumama ne bude manja od četiri milimetra.
  • Steva-NS

    27.10.2017 15:50
    Kako stoje stvari,zimske gume će imati vozila,čiji vlasnici budu imali para za zimske gume !
  • M.

    26.10.2017 10:12
    Član 113.

    Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
    1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
    2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
    3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.
    Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.
    Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.
    U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom...

    @ Ivan Beg
    Ne sumnjam da bi osiguravajuce kuce pokusale da urade sve i svasta da izbegnu placanja, ali nisam siguran da bi im to poslo za rukom u ovom slucaju. Jasno navedeno obavezno AKO...
    Meni su probali da uvale soferku neku univerzalnu od jedne vrlo reklamirne kuce za zamenu stakala, kao radice svi senzori isl. Na kraju su jos kako platili original staklo u ovlascenom servisu koje je bilo vise nego 2 puta skuplje.

    Sa druge strane letnje gume po hladnoci nisu gume, nego plastika na asfaltu. Tako da bolje zimske, pa i ne bilo snega. Narocito na autoputu.

  • PetarPP

    26.10.2017 02:04
    M+S znači blato i sneg ali ne i nužno da se radi o zimskoj gumi, novom standardu usvojenom 1999. godine.
    Prava zimska guma ima oznaku planine sa tri vrha (triglav) i pahuljicom u sredini. M+S gume koje to nemaju su od '99 praktično gume za sve sezone i legalne su zimi.
    Da uprosim, M+S je danas više oznaka zimske šare a sirovinski sastav koji MNOGO BOLJE podnosi niske temperature je označen PLANINOM sa PAHULJICOM.
  • Ivan Beg

    25.10.2017 23:04
    Zabluda
    Što se tiče zimskih guma, vozači su veoma često u zabludi. Naime, u sredstvima javnog informisanja obaveštavaju se da su zimske gume potrebne samo ako je na kolovozu sneg i led, a ako to nije slučaj policija neće kažnjavati. Ali... Uvek postoji ono ALI.. Elem, ALI ako dođe do saobraćajne nezgode OSIGURANJE NE PRIZNAJE TUMAČENJE POLICIJE - VEĆ ZAKON ! A po zakonu, vozači su od 1.novembra dužni da na vozilu imaju zimsku opremu. U protivnom, osiguranje ne priznaje naknadu štete i kriv je vozač koji tu opremu nema, bez obzira na vremenske prilike. Zato, pamet u glavu!
    Ujedno bih zamolio nadležne da o tome malo bolje informišu vozače. a ne da ih dovode u zabludu.
  • markedjani

    25.10.2017 20:27
    @io
    All season se preporucuju za ona podrucja gde su zime blage. Kod nas to nije slucaj jel iako imamo sve toplije zime, imamo i dosta veoma ledenih perioda.
  • io

    25.10.2017 20:15
    Naravno da vulkanizeri IPAK savetuju 2 kompleta guma, zimi montaza, demontaza, balans, to isto na leto. Kada stavis all weather gume to vise ne skidas a kod vulkanizera ides samo kada se probusi.
    https://www.youtube.com/watch?v=0JfEcVZvQEA
  • Ivan

    25.10.2017 20:07
    Nema univerzalnih guma
    M + S znači mud and snow odn. blato i sneg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna