najbolji, ako ne i jedini koji ima onaj pravi ukus, bez ikakve beline u sebi ni kod peteljke je "Knjaz" koji proizvodi NS seme. Nažalost, u slobodnoj prodaji na pijacama, a još manje u marketina ga nema, gaje ga samo ljudi za sebe koji znaju šta valja i koji imaju uslova za to. Manji prinos pa se ne isplati uzgajati ga za prodaju. Ali ko ga jednom proba zaboravi na sve druge sorte, nisu mu ni blizu.
E pa šta je...
U februaru očekujete svež paradjz sa ukusom i mirisom.
Jasno mi je ima uvozni ali kakav ???
Ja ipak čekam leto,ko ima para neka baca sada na plastiku.
A kad ste poslednji put pojeli pljeskavicu od mesa,a ne od soje? Nije tema,ali ako negde ima u NS još pravih pljeskavica,pišite.
---
pa u NS nije nikad ni bilo prave pljeskavice. Ovde imamo bosansko srbijanski mutant. Pljeskavicu u somunu. Pljeska UVEK ide u lepinju! Gde u NS ima to? Ako neko zna nek napise. Ja jos nisam naleteo...
Na limanskoj pijaci na par tezgi će od marta biti paradajza iz Kraljevaca. Već godinama jedini paradajz koji ima pravi ukus. Na 90% tezgi je genetski modifikovano smeće iz Albanije. Još nakupci stave natpis da je iz Gložana, a ukus kao slama.
Pravi odgovor leži u uslovima i u načinu zrenja. Paradajiz ili izvorno crvena rajčica iz mega-marketa sazreva na neprirodan način, branjem u zelenoj fazi jer takav plod lakše podnosi manipulaciju i transport. Potom se plodovi tokom čuvanja u komorama, posredstvom preparata ili direktno, izlažu gasu etilenu koji podstiče i ubrzava zrenje i dovodi do onoga što mi percipiramo kao zreo paradajz.
Paradajiz iste sorte, odgajen u bašti, ubran kao prirodno zreo plod, ima jasan ukus i miris.
Pišem ovo kao čovek koji gaji svoj paradajiz, uglavnom jabučar, do čega sam došao upravo tragajući za odgovorom na pitanje iz naslova.
Ja sam nekoliko godina kupovao paradajz od jedne žene na Futoškoj pijaci, koja ga je donosila iz Kraljevaca u Sremu. Taj paradajz je bio najbolji koji sam u Novom Sadu mogao da nadjem. Posle ga više nije bilo, ali je Tempo prodavao neku vrlo sličnu sortu iz Španije, koja je bila pristojna. Sad ponovo živim u Kanadi, gde pravog paradajza gotovo da ne možete naći, sem “heirloom” sorti kojih ima otprilike u avgustu za $10 kilo.
Moja baba je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka uzgajala prvoklasni paradajz (sorte Jabučar i Bizon), tako da mi je referentna vrednost visoka.
Svake godine roditelji sade i čuvaju seme za sledeću godinu. Volovsko srce sorta, velim, mirisan, sladak. U prodavnici i na pijaci nikad nisam naleteo ni na šta slično.
Postoji i može i dalje da se nađe paradajz sa ukusom. Potražite, nađite, ne štedite na sopstvenom zdravlju i zdravlju i razvoju svoje dece a pomoći ćete i savesne proizvođače.
Glasanjem na izborima može da se smeni ova nastrana crveno-crna kožno-crno mantijaška koalicija koja budi i razvija najgore u ljudima.
Koga briga za ukus kad ovakav ima prođu. Svima je jasno da je ukrštanjem i modifikacijom dobijen paradajiz pogodan za transport i dobrog prinosa. Dobre sorte izumiru kao npr.: "Novosadski jabučar" odličnog ukusa i uravnotežene kiselosti i slasti sa veoma tankom opnom.
Vala baš. Ne pamtim kad sam pojela pravi paradajz :( nedostaje mi to vreme kad je voće bilo voće, imalo ukusa, sećate se jagoda,ah... A sad kao stiropor. Boja,oblik, čak i miris isti,a ukus ni blizu. Isto i za povrće. A kad ste poslednji put pojeli pljeskavicu od mesa,a ne od soje? Nije tema,ali ako negde ima u NS još pravih pljeskavica,pišite.
Jedan agronom mi je davno objasnio da se nove sorte forsiraju jer duze drze vodu u sebi i zadrzavaju spoljni izgled paradajza. Otpornije su na transport i kupci ih kupuju jer su tvrdi pa gradjan misli da su i svezi.
Sve ok, al taj procenat vode je od gmo. Gubi se ukus al se dobija na tezini. Ista prica sa jagodama i ostalim kulturama. Ko voli paradajz da mu mirise mora da se pomuci da nadje nase seme i posadi. Da ga odgaji da ga ne pojede zlatica.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Zašto paradajz više nema ukus?
Autor: 24sata.hr
Život
•03.02.2023.
•17:48 > 17:53
Komentari 31
Bljuc
Lala
Сеновић
Данка
Silver
xqt
Славиша
Mrzi meeee
Takodje, kupite meso i pravite sami pljeskavicu, zar je to toliko tesko.
Zima
U februaru očekujete svež paradjz sa ukusom i mirisom.
Jasno mi je ima uvozni ali kakav ???
Ja ipak čekam leto,ko ima para neka baca sada na plastiku.
goranche
---
pa u NS nije nikad ni bilo prave pljeskavice. Ovde imamo bosansko srbijanski mutant. Pljeskavicu u somunu. Pljeska UVEK ide u lepinju! Gde u NS ima to? Ako neko zna nek napise. Ja jos nisam naleteo...
Комша
Paradajz
Komšija
EU
Jaa
svi vitamini se nalaze u prasecem mesu, osim vitamina "b" a on se nalazi u pivu,
znaci: zivis zdrav zivot, do prva dva shloga
dule
Ja imam svoje snabdevače, plastiku nek jede ko voli.
Kokot Gorski
Paradajiz iste sorte, odgajen u bašti, ubran kao prirodno zreo plod, ima jasan ukus i miris.
Pišem ovo kao čovek koji gaji svoj paradajiz, uglavnom jabučar, do čega sam došao upravo tragajući za odgovorom na pitanje iz naslova.
Zoja
Moja baba je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka uzgajala prvoklasni paradajz (sorte Jabučar i Bizon), tako da mi je referentna vrednost visoka.
Nikola
Paor
Glasanjem na izborima može da se smeni ova nastrana crveno-crna kožno-crno mantijaška koalicija koja budi i razvija najgore u ljudima.
Ne budite lenji!
Lošmi
Cena
Нс бој
mass production
Sve ok, al taj procenat vode je od gmo. Gubi se ukus al se dobija na tezini. Ista prica sa jagodama i ostalim kulturama. Ko voli paradajz da mu mirise mora da se pomuci da nadje nase seme i posadi. Da ga odgaji da ga ne pojede zlatica.
Sol
Fery
zztop
D
Hin
Ivan.
MiRa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H