Nema naroda slovenskog,ugrofinskog i germanskog porekla u Evropi da nema neki slatki specijalitet od testa i maka. Rezanci, šufnudle, štrudle, buhtle... obožavaju: Slovaci, Rusini, Ukrajinci, Mađari,Hrvati iz Slavonije, Srbi iz Vojvodine.., koji su sve to "prepisali" od drugih naroda iz nekada nam zajedničke Austrougarske carevine. Toliko o citiranom debilnom spisku, na kojem su se našla i dična srpska jela: proja, crevca, pihtije... koja su takođe poznata na Balkanu i na čiji pomen se obraduju sladokusci svih boja i rasa! Veću budalaštinu od ovog teksta nisam pročitala. A ko tvrdi da su rezanci s makom danas jeftina hrana, ne zna ni pošto je mak. Toliko! I na kraju: "rezanci s makom", što bi rekao Đole.
Sve se svodi na to ko šta voli ili ne voli. Takođe, hranu svako sprema na svoj način, retko se dešava da u dve kuće pojedeš identično spremljeno i začinjeno. Problem je isključivost i glupost ocenjivača koji su davali komentare "sirotinjsko jelo" i tome slično.
Osim čvaraka. Ne zobog redosleda, nego zbog astronomske cene. U okolnim zemljama isti raspored možete naći. Kilo čvaraka u Beču jeftije nego u našu Vojvodinu. A ovi koji su sastavili ovaj redosled nikada nisu ni probali da pojedu nešto od toga. Hvala svima koji su bar jednom probali hranu iz ovog kraja.
Većina navedenih jela se može napraviti na sirotinjski način, sa sastojcima lošeg kvaliteta ili od ostataka, a i na gurmanski - sa vrhunskim sastojcima u bogatim količinama. Slično kao i italijanska kuhinja, koja je u osnovi sirotinjska. Uzmimo pihtije za primer, u mojoj porodici ih pravimo tako da je glavni sastojak čisto meso od dimljene butkice, a dodajemo i junetinu. Sve ostatke od hrskavice koja se nije raskuvala i kostiju izbacujemo. Takođe, skidamo i masnoću.
I za rezance s makom su potrebni kvalitetni sastojci, mak mora biti svež i samleven na mašini namenjenoj za to - električni blenderi ne usitnjavaju i ne izgnječe dovoljno. Testenina kvalitetna, s jajima.
Riblji paprikaš ili čorba od ribnjačkog tovljenog šarana jeste bljutava...ali ako su glavni sastojci amur i štuka, delikates na kvadrat.
Jeste popara sirotinjsko jelo, ali je mnogo bolja kada ima sira i mladog kajmaka da se začini i šolja toplog mleka da se zaliva. Hoću da kažem, recept za jelo može da bude nekompletan, u smislu da nedostaju neki detalji koji se tradicionalno podrazumevaju i u njemu ne mora da piše kako se jelo konzumira i šta ide još uz to jelo. Popara je sirotinjsko jelo koliko su to i lazanje, ko voli, voli, ne treba ga kriviti.
Imam 50 godina i nikada nisam probao pihtije, kavurmu, svadbarski kupus, i sigurno neću probati sushi koji je trending na taste atlas. Ukus je individualna stvar.
Постојали су кроз више држава на овим просторима и постојаће бар још неколико! Државе мењамо али резанце с маком не. Очувајмо оно најлепше од традиције.
Ne znaju korisnici tog sajta šta je dobro. Sem pihtija i ribljeg paprikaša, na ostalim jelima sam (smo) odrastali...Čim je Džejmi Oliver otvorio restoran 80 km od Novog Sada, odmah se pljuje po Vojvodini...Nek se teraju u ocov...
Ima ona stara poslovica "o ukusima se ne raspravlja"... Uostalom jeste li ikad videli pċelu da ubedjuje muvu da je med ukusniji od gov.... Nek jedu oni svoju 'ranu, a mi ćemo i dalje rezance s' makom.
Mak kosta 1000 din za kilogram,pa jos treba rucno samleti a rezance kad testim bez 11 jaja ne vredi muke ,pa osusi pa iseci rucno a gde je i secer i kuvanje i kako se onda moze zvat sirotinjsko...kad se poseje maj 28 februara u bastu pa plevi,kopaj ,oper oplevis i onda do avgusta dok sazri ,seces one mahune molis boga da nije crv usao pojeo pola ukvario...ocistis ,operes u 2 vode pa na carsavu na stolu susiti mesati nikako nike lako do maka doci u svojoj basti te zato tako mnogo i kosta.;) desert i te kakav ,pihtije kuvam po 8 sati po starinskom,proju kao razljevusu,cvarke u sve a naj u pogacice sa cvarcima ;).
Корисници сајта оцењују јела која нису ни пробали.Будалаштине.Пази,резанци са маком,пихтије,дуван чварци,рибљи паприкаш...они немају појма са гастрономијом.
Otvorite Taste Atlas sajt .com, prošetajte, pogledajte kako funkcioniše pa onda napišite komentar:-)
Liste najgore ocenjenih jela su date za svaku zemlju posebno, na osnovu ocene jela od strane korisnika i svake godine je prave
Za pocetak, da bi se komentarisalo nesto sto je internacionalno, bilo bi pozeljno i licno iskustvo tj da se makar jednom presla granica ove zemlje. Vidim da neki uzimaju za primer kuhinje zemalja, koje vole isto sto i mi, a videli te zemlje nisu osim na geografskoj karti, a i to mozda.
Prebranac se pravi bez zaprške. Većina ostalih nabrojanih jela nisu teška, ustvari sve zavisi po kojim receptima se prave. Jela pod istim nazivima mogu da se neverovatno razlikuju npr. riblji paprikaš, slatki kupus i lenju pitu jedem samo kad moja mama napravi.
Interesantno je da komentatori imaju problem sa razumevanjem procitanog teksta, u tekstu se ne pirede nasa jela sa jelima iz druguh zemalja. Ovo je lista koja poredi nasa jela medjusobno i po glasanju ovo su najgora.Inace ovaj clanak se periodicno objavljuje na recimo svakih pet, sest meseci i uvek su isti glupi komentari.
... upravo izašlo u lokalnim novinama gde živim,a daleko od Srbije, lista Taste Atlas za najgore plasirana jela odavde i izmedju ostalog je supa od krompira hahaaa koja je isto tako " sirotinjsko" jelo relativno ukusno i skoro su istovetni komentari domorodaca ... ti što su pravili listu ništa ne znaju ..
Svakom svoje najbolje :-))
Za kratko vreme sam poslom obisao tri grada, u Sloveniji, Austriji i Ceskoj. Crkoh gladan... Sva hrana im je kao stirpor, bez ukusa. Nigde na stolu nema soli i bibera, da makar malo popravi stvar. Porcije su komicno male, deserti suva leba sa malo dzema.
Свињорез
02.04.2024 • 14:24
Шмрц
Шта би на ову вест рекао наш драги покојни Ђока, Панонски Мовнар, вечити заљубљеник у људска права, демократију и математику ("Рачунајте на нас")? Тугица...
NIje Đole bio neki stručnjak za matiš, Njegova žena je vrhunski matematičar. Đole je više voleo rezance sa makom a on se bavila algebrom.
Mina
02.04.2024 • 13:44
pa dobro
Prosto smo navikli na to i nama je dobro...verujem da bi nama neko npr tradicionalno nemačko jelo bilo grozota, a nemci se u njemu dave od zadovoljstva. Svakome svoje...možda se ovo istraživanje bavilo kvalitetom jela, a iako većinu sa spiska obožavam, realno je da su to siromašna jela (siromašna u smislu nutritivnosti, složenosti i sl.). Ja npr ne mogu da svarim "nasuvo s krompirom", to kao kamenje da sam pojela i verovatno ne postoji gore jelo za probavni sistem na našim prostorima. Možemo mi da pričamo i volimo naše koliko hoćemo, ali činjenica je da nam je većina hrane gastronomski siromašna i da se kuvalo samo da se preživi, ne i da se uživa...Verovatno zbog istorijskih okolnosti, kad smo non stop bežali od kojekakvih osvajača, pa je i hrana morala da bude jednostavna. Apsurdno je ovo porediti sa kakvim burgerima, humusima i sl...nema potrebe rugati se tuđoj kuhinji. Svakome svoje i svi srećni. Ima na planeti mesta za sve, pa ko šta voli nek izvoli. Ova anketa je samo neki utisak, ne božje slovo i niko neće ukinuti i zabraniti rezance s makom...mmmmh. Opustite se.
Ala si nasla primer... Nemci. Pa, Nemci jedu isto sto i mi, pogotovo vojvodjanska kuhinja je dobrim delom mesavine madjarske i nemacke, a i tamo u mesarama imas neke varijacije na švargle i pihtije. Mesine, gulasi, pasulj, svinjetina, testa, knedle, strudle... pa Nemci to sve obozavaju.
Verovatno ce uskoro za jelo br.1 na tom sajtu biti proglaseni "kroketi od bubasvaba" ili "lazanja od mesanih insekata", ako je sudeci po Zapadnim trendovima.
Kada se otvori naslovna od Taste Atlas, jedna od prvih stvari sa najboljim ocenama je japanska Miso supa, koja za prosečnog srbina bi verovatno bila najgore što su ikada probali ali je supa fantastična jedem je , podiže iz mrtvih
Morate razumeti da van naših granica, za većinu je srpska kuhinja masna, teška i dudasta
Sa spiska , osim popare pojedem sve tu i tamo jer sam odrasla na tome ali odavno mi ništa od toga nije omiljeno
od toliko drugih različitih ukusa, zdravije i lakše ishrane baš mi nije do pihtija i pasulja sa zaprškom
Шта би на ову вест рекао наш драги покојни Ђока, Панонски Мовнар, вечити заљубљеник у људска права, демократију и математику ("Рачунајте на нас")? Тугица...
Ne uzbuđujte se ljudi, ova rang lista čim nema ime autora, znači ima "težinu" kao da ju je pisalo 12- godišnje dijete. Živim u arapskom svijetu, i tu smo iz Htv., Srb., Rusije...zajedničkog nam je jako puno, kuhamo naša domaća tradicionalna jela. Jedna od namirnica koju nosimo od kuće je mak, za kolače, ili kao i ovom slučaju rezance s makom. Na carini nam "zažmire", jer znaju da se mi Slaveni ne drogirani s time, nego je za prehranu. Isto tako i da domaćom rakijom, ili slaninom, čvarci a što donosimo od kuće. Svima stavimo na stol, i zaista baš svi ljudi hvale naše kuhinje s Balkana da su izuzetne po okusu. Zato ponoviti ću - nije za seljaka žvaka - tj. stranci puno puta imaju reakcije koje nam se ne sviđaju, pa šta? Ko ih šljivi...
Jel ovo neko poniženje Srpskih jela? To su jeli naši preci jedemo i mi. Ko ne voli nek jede brzu hranu. Ali ako im je mukte jedu i oni sve se puši a kao loše je. More m*****š
A najboljih 15 je ista lista samo naopačke :D
Pihtije idu s' godinama, poparu i kavurmu još nisam sa svojih 40 probao. Jednom smo u familiji 10 dana zaredom jeli makovnjaču za bar jedan obrok, deca obožavaju sa mlekom.
Na ovoj GLUPAVOJ listi nedostaje još samo DOMAĆA SRPSKA GIBANICA pa da spisak mojih OMILJENIH JELA bude kompletan. Inače, većina stranaca se "ubijaju" od klope kad dođu kod nas, a onda ovi papci iz ovog nekog "atlasa" lupaju gluposti. Stvarno, danas svako može da piše šta hoće, a ja mogu da ne čitam šta hoću. Imam i ja svoju "neukusnu" listu iz inostranstva pa mi nije palo na pamet da je iznosim javno. Moj ukus važi samo za mene a ovi iz "atlasa" mogu da jedu i g..... ako im se sviđaju, ja ću ostati pri našim specijalitetima. Odoh na klopu, upravo mi se otvorio apetit pišući o ovim "neukusnim" jelima. Prijatno vam bilo dragi gosti iz inostranstva. Nemojte sve pojesti, ostvaite malo i nama.
Ne dirajte mi u pihtije! Prebranac, pasulji i riblja čorba su doktorat za mnoga jela stranih kuvara. Stranci koliko znam ne idu u Mek već se dave ćevapima. Pozdrav iz ravnice
Prosto smo navikli na to i nama je dobro...verujem da bi nama neko npr tradicionalno nemačko jelo bilo grozota, a nemci se u njemu dave od zadovoljstva. Svakome svoje...možda se ovo istraživanje bavilo kvalitetom jela, a iako većinu sa spiska obožavam, realno je da su to siromašna jela (siromašna u smislu nutritivnosti, složenosti i sl.). Ja npr ne mogu da svarim "nasuvo s krompirom", to kao kamenje da sam pojela i verovatno ne postoji gore jelo za probavni sistem na našim prostorima. Možemo mi da pričamo i volimo naše koliko hoćemo, ali činjenica je da nam je većina hrane gastronomski siromašna i da se kuvalo samo da se preživi, ne i da se uživa...Verovatno zbog istorijskih okolnosti, kad smo non stop bežali od kojekakvih osvajača, pa je i hrana morala da bude jednostavna. Apsurdno je ovo porediti sa kakvim burgerima, humusima i sl...nema potrebe rugati se tuđoj kuhinji. Svakome svoje i svi srećni. Ima na planeti mesta za sve, pa ko šta voli nek izvoli. Ova anketa je samo neki utisak, ne božje slovo i niko neće ukinuti i zabraniti rezance s makom...mmmmh. Opustite se.
Prvo: Nikad čuo za taj "Teste Atlas".
Drugo: Nisu oni probali rezance s makom kad moka baba Julija ih napravi. Mak svež, prokuvan u mleku, umesi domaće testo rukom, jaja od cverglana...testo žuto... Smederevac....
MmmmmmMMMmmmm....
:)
Kao nacija smo bili mnogo zdraviji dok smo se sladili rezancima sa makom i kakaom, umesto kolacima i cokoladama...drago mi je da im se ne dopada, mozda sad opet postanu popularni
Da, da... proglase pihtije najgorim jelom, a onda u apotekama prodaju raznorazne suplemente sa kolagenom koji je (zamislite otkrića) jaaaako zdrav da se jede.
radi potpunosti informacije zeleo bih da dodam da je MAK (ne opijum nego MAK) zabranjen u Kini. tako su mi bar rekli prijatelji kinezi kad su kod mene probali testo s makom
i bili su odusevljeni
da je srece Vojvodina bi po mnogo cemu mogla biti kao Holandija ;)
pa da se onda u nju opet doseljavaju masovno ljudi iz cele Evrope, kao nekad.
Sve je super osim popare, to je stvarno, bljak. Napravite vi jednu anketu. Neka se vaši čitaoci izjasne o ovim jelima. Neka svako izabere tri. Moja top lista je rezanci sa makom, makovnjača, slatko od jagoda.
Dodao bih sarmu, slatki kupus, cevapcice i pljeskavicu. Od toga mi se vise bljucne. 4 najdosadnija jela koja imamo i koja nase restorandzije iz neobjasnjivog razloga smatraju ne znam kakvim gastronomskim dostignucem. Fuj!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Taste Atlas objavio 14 najgore rangiranih srpskih jela: Na prvom mestu desert iz Vojvodine
Autor: City Magazine
Život
•02.04.2024.
•11:58
Komentari 112
Anonymous
Dragan 68
/
ni sarma nije srpska
Lokalac
Mile
Mak užego, prešećeren.
Ulje užeglo, previše puta prženo...
Lokalac=mohikanac
Stranac
Joja
Svesna
Milovan Telep
Milanka
,,uglednih" iz priloga jela loša,onda je po njima kad jedu g...,jelo broj jedan po njihovom ukusu
usput
/
Petar PP
Era
bogi
Zemlja čudesa
Franja
Nemanja
I za rezance s makom su potrebni kvalitetni sastojci, mak mora biti svež i samleven na mašini namenjenoj za to - električni blenderi ne usitnjavaju i ne izgnječe dovoljno. Testenina kvalitetna, s jajima.
Riblji paprikaš ili čorba od ribnjačkog tovljenog šarana jeste bljutava...ali ako su glavni sastojci amur i štuka, delikates na kvadrat.
Otporaš
Imam 50 godina i nikada nisam probao pihtije, kavurmu, svadbarski kupus, i sigurno neću probati sushi koji je trending na taste atlas. Ukus je individualna stvar.
Инспектор Вишекруна
Hm...
Ivan
Vule
Nemaju oni pojma
Jaster
Savest
komsha
Mirko
Realista
Пањуга
Сремац
Npr
/
sve navedeno je austrougarsko.
pa i obrenovicu su camcem donosili pecivo iz zemuna kadgod je ugoscavao neku zvanicu
/
ni jedno jelo sa spiska nije srpsko
rezanci sa makom su vise austrogarsko posto ga drugu znaju kao mohnnudlen, kluski z makiem, mákos tészta ili czech nudle s makem.
a govoriti da je strudla sa makom srpski specijalitet je tek nonsens
Dakle
Liste najgore ocenjenih jela su date za svaku zemlju posebno, na osnovu ocene jela od strane korisnika i svake godine je prave
Сима страхота
Rale1
Sve ok
Branko
02.04.2024 • 17:34
Jel i ovo pisano 1. aprila?
Ranije, ali ti sporo kapiras.
krvavica mmmm
Kosta
Bosko
Kole
hemodroid
Branko
Gorm
WY
Mire
Zbog njih se uopšte ne potresam!
Kad nemaš svoje, pljuj po tuđem...
Тејст
Ahab
Super po treći put
Svakom svoje najbolje :-))
Bole
citalac
Свињорез
02.04.2024 • 14:24
Шмрц
Шта би на ову вест рекао наш драги покојни Ђока, Панонски Мовнар, вечити заљубљеник у људска права, демократију и математику ("Рачунајте на нас")? Тугица...
NIje Đole bio neki stručnjak za matiš, Njegova žena je vrhunski matematičar. Đole je više voleo rezance sa makom a on se bavila algebrom.
Dete rock'n rola
Slucaj
AntiZaNe
@Mina
Mina
02.04.2024 • 13:44
pa dobro
Prosto smo navikli na to i nama je dobro...verujem da bi nama neko npr tradicionalno nemačko jelo bilo grozota, a nemci se u njemu dave od zadovoljstva. Svakome svoje...možda se ovo istraživanje bavilo kvalitetom jela, a iako većinu sa spiska obožavam, realno je da su to siromašna jela (siromašna u smislu nutritivnosti, složenosti i sl.). Ja npr ne mogu da svarim "nasuvo s krompirom", to kao kamenje da sam pojela i verovatno ne postoji gore jelo za probavni sistem na našim prostorima. Možemo mi da pričamo i volimo naše koliko hoćemo, ali činjenica je da nam je većina hrane gastronomski siromašna i da se kuvalo samo da se preživi, ne i da se uživa...Verovatno zbog istorijskih okolnosti, kad smo non stop bežali od kojekakvih osvajača, pa je i hrana morala da bude jednostavna. Apsurdno je ovo porediti sa kakvim burgerima, humusima i sl...nema potrebe rugati se tuđoj kuhinji. Svakome svoje i svi srećni. Ima na planeti mesta za sve, pa ko šta voli nek izvoli. Ova anketa je samo neki utisak, ne božje slovo i niko neće ukinuti i zabraniti rezance s makom...mmmmh. Opustite se.
Ala si nasla primer... Nemci. Pa, Nemci jedu isto sto i mi, pogotovo vojvodjanska kuhinja je dobrim delom mesavine madjarske i nemacke, a i tamo u mesarama imas neke varijacije na švargle i pihtije. Mesine, gulasi, pasulj, svinjetina, testa, knedle, strudle... pa Nemci to sve obozavaju.
Mjau
TBL
Heruvim Ladachky
Bombon
otpornik
Super
Rile
021IS
M..s bre bagro jedna, na nasuvo ste udarili!
Džigernjača
SuperNova
Sa spiska , osim popare pojedem sve tu i tamo jer sam odrasla na tome ali odavno mi ništa od toga nije omiljeno
od toliko drugih različitih ukusa, zdravije i lakše ishrane baš mi nije do pihtija i pasulja sa zaprškom
mrva
Небитно
dr
Mile
Свињорез
Dukka
Vojvodina je izrodilq najvece srpske velikane. Bravo za srpsku Vojvodinu!!
PanonNavy
Šta je ovo
Max
knez
Pihtije idu s' godinama, poparu i kavurmu još nisam sa svojih 40 probao. Jednom smo u familiji 10 dana zaredom jeli makovnjaču za bar jedan obrok, deca obožavaju sa mlekom.
Zovem se Stevo
Gurman
Zju
Mina
Lale
baba dara
Nena
Sabahudin
Neki ćata
- J -
Drugo: Nisu oni probali rezance s makom kad moka baba Julija ih napravi. Mak svež, prokuvan u mleku, umesi domaće testo rukom, jaja od cverglana...testo žuto... Smederevac....
MmmmmmMMMmmmm....
:)
Mićo
Pepe
Sale
1. Suši
2. T-Boun stake
3. Pizza
4. Hamburger
5. Cheesburger
6. Fried chicken
7. Pomfrit
8. Cheescake
9. Hotdog
10. Chips
Ma da
Joca
Nikola
Ljuba
Aleksej
Dragana
Aca
Цонтеса
ex chapman
i bili su odusevljeni
da je srece Vojvodina bi po mnogo cemu mogla biti kao Holandija ;)
pa da se onda u nju opet doseljavaju masovno ljudi iz cele Evrope, kao nekad.
Rain from heaven
komšinica
the ja
Mljac
маја
Zahvaljujući uzvišen
Novosadjan
glupost
Jedino još nisu stavili na spisak "masti i leba i aleve paprike"
Банаћанин
tri slova
Djorde
Telepčanka
Sramota
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H