Startap kompanija "Savor" napravila je maslac od ugljen-dioksida, a iz kompanije tvrde da ima jednako dobar ukus kao i običan maslac, samo što za pravljenje ovog nisu potrebne životinje.
Kakve su masti u pitanju.. Opet neka franken-hrana. Pa mi nemamo enzime za razgradnju sintetickih masti. Maslac je maslac samo ako je od mleka!!! Ovo mi se čini da je još veći otrov od margarina.
Određeni mikroorganizmi, poput određenih bakterija i algi, mogu koristiti CO₂ kao izvor ugljenika i H₂ kao izvor energije. Oni obavljaju fotosintezu ili hemiosintezu kako bi proizveli lipide.
Fermentacija: Mikroorganizmi se uzgajaju u bioreaktorima gde su izloženi struji CO₂, H₂ i O₂. U kontrolisanim uslovima, mikroorganizmi koriste ove gasove da proizvode masti.
Ekstrakcija lipida: Kada mikroorganizmi proizvedu dovoljno lipida, oni se sakupljaju i lipidi se ekstrahuju iz mikroorganizama pomoću različitih metoda, poput solventne ekstrakcije.
Pročišćavanje: Ekstrahovane masti se pročišćavaju kako bi se dobili čisti lipidi koji se mogu koristiti za dalju preradu ili direktnu upotrebu.
Proizvodiće veštački puter kako životinje ne bi patile, ali će ih istrebiti zbog toga što prave CO2? Siguran sam da će mrtve krave biti neuporedivo srećnije.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napravljen maslac od ugljen-dioksida i vode
Autor: Index.hr
Život
•01.08.2024.
•22:50 > 23:03
Komentari 11
Marko
Dejan
xyz
02.08.2024 • 00:28
dadada
Samo sto stocarstvo nema ni 2% uticaj kao auto industrija itd...
Naravno,a takođe i avioindustrija,vojna industrija (atomske probe u vreme hladnog rata između istoka i zapada) i atomske centrale kojih ima sve više.
mile
Fermentacija: Mikroorganizmi se uzgajaju u bioreaktorima gde su izloženi struji CO₂, H₂ i O₂. U kontrolisanim uslovima, mikroorganizmi koriste ove gasove da proizvode masti.
Ekstrakcija lipida: Kada mikroorganizmi proizvedu dovoljno lipida, oni se sakupljaju i lipidi se ekstrahuju iz mikroorganizama pomoću različitih metoda, poput solventne ekstrakcije.
Pročišćavanje: Ekstrahovane masti se pročišćavaju kako bi se dobili čisti lipidi koji se mogu koristiti za dalju preradu ili direktnu upotrebu.
w/e
pera
Rale
Aleksej
Ђорђе
eee
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H