Život
25.02.2014.
11:09
Ljuštite li jabuke pre jela? Nemojte. Evo i zašto.
  • Subotičanin

    28.02.2014 07:55
    @Rob, Nataša, Martin i rest....
    Tačno je drugari, jabuke se prskaju 15-25 puta, ali ne zaboravite da prskanje počinje još u fazi cvetanja i proteže se kroz sve faze rasta ploda i po tome otrova ima u svim delovima ploda od koštice do kore. Inače, za laike, svaki otrov ima karencu a to je period u kom je otrov-otrov a nakon toga to više nije i jabuka se može konzumirati.
    Nego, niko ne pominje korisne enzime u jabučijoj koštici, npr. vitamin B17 - Leatril i njegovu ulogu u borbi protiv kancera...
  • agronom

    25.02.2014 17:36
    ili jos preciznije...
    ukoliko je u pitanju preparat sa kontaktnim dejstvom, zadrzava se na kori i dovoljno je oprati jabuku pre jela vodom. Ukoliko je preparat sistemik, nalazi se u celom tkivu jabuke, te vam ne pomaze ni pranje, ni ljustenje (ovo vazi u slucaju da se ne postuje karenca- vreme potrebno da prodje od prskanja do berbe, a tokom kog se pesticid metabolise do neskodljivog nivoa). Ja obozavam jabuke, jedem ih sa korom, i ne berem brigu. I da ne zaboravim, trudna sam.
  • Martin

    25.02.2014 16:13
    @ dole potpisanim ekspertima
    Kada se jabuke previše prskaju, otrov je u celoj jabuci, ne pomaže vam ni da ljuštite, ni da ne ljuštite ...
  • Nataša

    25.02.2014 12:31
    Ali...
    ...pošto se jabuke u proseku prskaju više od 30 puta, na kori se nalaze i mnoge hemikalije koje su sve samo ne korisne...zato jabuke obavezno ljuštim!
  • joj

    25.02.2014 12:05
    ajde
    A da navedete istrazivanje o kolicini pesticida i herbicida u kori?
  • Rob

    25.02.2014 12:02
    Većina vlakana je u kori
    Da, kao i vecina otrova kojim je plod tretiran...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna