Autor: BBC News na srpskom

BBC
28.02.2024.
08:48 > 09:00
Ruski predsednik ističe da je Moskva „kategorički protiv" takvih poteza.
  • Lufthansa

    28.02.2024 10:26
    Mislite o tome
    Jedna od teorija zasto ne vidimo druge civilizacije u galaksiji je tzv veliki filter. Ta teorija kaze da najveci broj civilizacija uniste same sebe pre nego sto dosegnu odredjeni stepen razvoja. U sklopu te teorije postoji i jedan hipoteticki scenario u kojem civilizacija ostaje zarobljena na maticnoj planeti zbog svemirskog smeca koje je sama produkovala. Cak i relativno mala kolicina ostataka satelita ili meteora koji krzue oko Zemlje moze da prouzrokuje nesagledive posledice jer prilikom sudara svaki komad se rasparava na hiljade malih komadica velicine centimetar ili dva. Ukoliko se ne vodi racuna o tome, broj opasnih predmeta u orbiti moze da naraste eksponencijalno. Ti mali komadi ostaju u orbiti hiljadama godina i mogu da putuju toliko brzo da energija udara jednog tako malog delica unistenog satelita bude toliko velika da moze da unisti svaki pokusaj ikakvog buduceg lasniranja a veoma ih je tesko pratiti i drzati pod kontrolom. Tako da bi bilo dobro da neko zaustavi putlera pre nego sto njegove ambicije oko unistavanja satelita uniste buducnost civate planete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna