Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Raste broj samozapaljivanja

Dvojica Rumuna danas su se javno zapalila protestujući protiv siromaštva, a protesti iz istih pobuda dešavaju se širom sveta.

Uhapšen šef moskovske policije

Šef Kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala Zajednice Nezavisnih Država, general-potpukovnik Aleksandar Bokov uhapšen je u Moskvi po optužbama za proneveru miliona dolara.

Ministar pozvao prosvetare na razgovor

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je danas predstavnike sindikata obrazovanja na razgovore o zahtevima četiri sindikalne organizacije vezanim za materijalni položaj i o štrajku prosvetnih radnika najavljenom za 28. januar.

Ne smanjivati broj časova matematike

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za prosvetu Zoran Šami i predstavnici Društva matematičara ocenili su danas da je najavljeno smanjenje fonda časova matematike u srednjim stručnim školama štetno po obrazovanje u Srbiji.

Zakon o pušenju se poštuje

Prema podacima ministarstva zdravlja, od početka primene novog zakona o zabrani pušenja, u Srbiji je evidentirano 66 prekršaja, a samo je sedam osoba uhvaćeno sa cigaretom na mestu za nepušače.

Oko 70 filmova na FEST-u

Selektor FEST-a Ivan Karl izjavio je danas da će predstojeći, 39. FEST biti "put oko sveta za 10 dana kroz filmove sa različitih meridijana".

Inflacija i dalje visoka

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da će se visok nivo inflacije u Srbiji zadržati još nekoliko meseci.

Novi štrajkovi u Grčkoj

Advokati, farmaceuti i železničari u Grčkoj štrajkuju pošto su nezadovoljni planovima vlade da merama štednje i sistemskim reformama izvuče zemlju iz ekonomske krize.

Jeftinija legalizacija

Vlasnici bespravno sagrađenih stambenih objekata od 100 metara kvadratnih u drugoj zoni, na osnovu izmena Zakona o planiranju i izgradnji, imaće mogućnost da plaćaju ukupne mesečne troškove za legalizaciju 487 dinara u prve četiri godine i preostalih 16 godina svega 13 dinara, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Većina protiv blanko ostavki

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da postoji većina u parlamentu za izglasavanje zakona kojim bi bile ukinute blanko ostavke.

EP ratifikovao SSP sa Srbijom

Evropski parlament (EP) danas je u Strazburu ratifikovao Sporazum Srbije i Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Bolivija: Ukinuti zabranu žvakanja koke

Bolivija traži da se ukine međunarodna zabrana žvakanja lišća koke i pokrenula je diplomatsku ofanzivu kako bi dokazala da je koka lekovita, a ne opasna biljka.

Priveden bivši diktator Haitija

Tužilaštvo Haitija saopštilo je da je podnelo tužbu protiv bivšeg diktatora Žan-Kloda Duvalijea, koji je priveden i saslušan, pošto su grupe za zaštitu ljudskih prava zahtevale da se on uhapsi, nakon iznenadnog povratka iz 25-godišnjeg egzila.

Raša Todosijević na Bijenalu u Veneciji

Stručni Savet za pripremu nastupa Srbije na predstojećem 54. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji doneo je odluku da našu zemlju na toj manifestaciji predstavlja projekat "Svetlost i tama simbola" Dragoljuba Raše Todosijevića.

Poplave sada na jugu Australije

Posle skoro dvomesečnih poplava u Kvinslendu, na severoistoku Australije, usled kojih je dve trećine te ogromne države ostalo pod vodom, dok je 30 ljudi izgubilo život, vodena stihija stigla je i do države Viktorija na jugoistoku zemlje.

Dvoje učenika ranjeno u školi

Dvoje petnaestogodišnjaka je ranjeno, od kojih jedan teško, kada je u školi u Los Anđelesu slučajno opalio pištolj koji je njihov školski drug nosio u rancu.

Dinar jači za 13 para

Dinar je danas ponovo ojačao prema evru, ovog puta za 0,12 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 104,21, objavila je Narodna banka Srbije.

Prosečna zaduženost po stanovniku 749 evra

Svaki građanin Srbije bio je na kraju 2010. godine u proseku zadužen 749 evra, što je najmanja zaduženost u Evropi, ali su i plate u Srbiji među najnižima, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Upozorenje vozačima

Na većini puteva u Srbiji magla otežava saobraćaj. "Putevi Srbije" apeluju na vozače na krajnji oprez pri vožnji.