Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Mokranjčevi dani polovinom septembra

Festival "Mokranjčevi dani" biće održan od 11. do 16. septembra u Negotinu, rodnom gradu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Tokom šest festivalskih dana ugostiće umetnike iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije, najavljeno je iz Doma kulture Negotin.

Pročitala 25.000 knjiga

Jedna vremešna Engleskinja mogla bi da dobije titulu najstrastvenije čitateljke Engleske nakon otkrića da je iz lokalne biblioteke pozajmila svoju 25.000. knjigu. Luiz Braun (91) iz mesta Stranrar od 1946. godine pozajmljivala je desetak knjiga sedmično i nikad nije morala da plati kaznu zbog kašnjenja u vraćanju.

Majka plaća za napad pit-bula na dete!

Slavica Behara mora da vrati državi 300.000 dinara, kamatu na dug, kao i sudske troškove, zato što joj je isplaćeno 180.000 dinara na ime odštete jer je njenu ćerku izujedao pit-bul i naneo joj teške povrede.

Medeni mesec u Sadamovoj palati

Turizam je jedna od privrednih grana u povoju u Iraku. Zemlja razrušena ratom ima šta da ponudi turistima, a najnoviji hit je palata svrgnutog diktatora Sadama Huseina u Hili, nedaleko od nalazišta drevnog grada Vavilona.

Izazovi žene u tranziciji

U utorak, 7.aprila u Radio kafeu (Miletićeva 45) se održava tribina pod nazivom "Izazovi za žene u tranziciji". Cilj je da se skrene pažnja javnosti o potrebi uvođenja mera za pomirenje porodičnog i profesionalnog života žena, kao i na unapređenje zaštite žena u oblastima rodnog prava i očuvanja reproduktivnog zdravlja. Učestvuju direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, predsednica i članica gradske komisije za ravnopravnost polova, Vesna Miljuš i Mirjana Anđelić, doktorka Mirjana Milankov, potpredsednica vojvođanske skupštine Maja Sedlarević, pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri. Okrugli sto počinje u 18 časova. Organizatori su Zavod za ravnopravnost polova i Medijska kuća "021".

15 godina za ubistvo navijača

Prvooptuženi zaubistvo navijača Vojvodine Dejana Dimitrijevića, Stevan Stanković proglašen je danas krivim u Okružnom sudu u Novom Sadu i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 15 godina. Stankoviću je izečena kazna od dve godine i osam meseci za ubistvo i godinu dana za nedozvoljeno posedovanje oružja. Jedinstvene kazne zatvora za učestvovanje u tuči i nedozvoljeno držanje oružja dobili su navijači Partizana Nemanja Jovanović, dve godine i osam meseci, Dragan Kaćanski koji je tuču zakazao, dobio je kaznu zatvora od dve godine i četiri meseca i Dejan Vladušić dve godine i četiri meseca. Navijač Vojvodine, Milan Majkić, osuđen je na dve godine zatvora zbog organizovanja tuče. Ostali okrivljeni moraće da plate novčane kazne u iznosima do sto hiljada dinara. Advokat okrivljenog Stankovića, Vladimir Đurđević izjavio je da je nezadovoljan presudom “jer nije iznet nijedan dokaz za takvu presudu” i da je okrivljeni pucao. Đurđević je dodao i da će se žaliti na ovakvu presudu po svim osnovama. Sukob navijača Partizana i Vojvodine, u kojem je ubijen Dejan Dimitrijević dogodio se 14. aprila, prosle godine kod Železničke stanice u Futogu. Predsedavajući sudija Zoran Drecun rekao je da su Milan Majkić i Nemanja Jovanović na tom mestu dogovorili takozvanu “ferku”, pa Jovanović sa Vladušić Dejanom prvo odlazi da osmotre teren, i pri tom pripremaju štangle i šipke za tuču. Kod Jovanovića u stanu te večeri se skupilo nekoliko navijača, Kaćanski je prema rečima sudije doneo jedan mali pištolj, dok je drugi veliki kasnije nađen kod okrivljenog Stankovića. Grupa od oko 15 navijača Vojvodine dolazi kombijem na dogovoreno mesto, o čemu su obavestili navijače Partizana. Obe grupe su se prvo skrivale iza kuća i kombija na mestu tuče, nakon čega počinje dvoboj, vriska i na kraju pucnjevi. Stanković je ispalio nekoliko hitaca, prvi metak je jednog od navijača Vojvodine pogodio u vrat i naneo mu teške povrede, dok je drugi metak pogodio Dejana Dimitrijevića u grudi i usmrtio ga. Prvooptuženi Stevan Stanković je prilikom saslušanja izjavio da je video samo siluetu i da nije znao u šta puca. Početak i ovog suđenja propratila je dojava o bombi, a po završetku suđenja došlo je do verbalnog obračuna navijača u blizini stadiona Karađorđe.

Otvaranje dvorskog kompleksa

Dvorski kompleks ponovo će biti otvoren za turističke obilaske u 2009. godini, svake subote i nedelje od 1. aprila do 31. oktobra u dva redovna termina, od 11 i od 14 časova, saopšteno je iz Kancelarije princa Aleksandra II Karađorđevića.

UEFA optužila Pobedu iz Prilepa

UEFA je optužila fudbalski klub Pobedu iz Prilepa, predsednika kluba i jednog igrača čije ime nije objavljeno, da su učestvovali u nameštanju razultata. Makedonski klub se sumnjiči da je namestio rezultat utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv Pjunika iz Jermenije, odigrane u julu 2004. godine. Optužbe su utemeljene na izjavama svedoka, ali i dojavama iz kladionica, koje su primale neoubičajeno veliki broj opklada na ovaj meč. Pobeda je u prvoj utakmici u Makedoniji poražena sa 3:1, a u revanšu u Jermeniji bilo je 1:1.

Vaspitaču produžen pritvor

Vaspitaču predškolske ustanove "Plavi čuperak" u Vilovu Miroslavu J. (1963) odlukom Okružnog suda, produžen je pritvor zbog sumnje da je napastvovao četiri šestogodišnje devojčice.

Završni turnir u Beogradu

Rukovodstvo Jadranske lige danas je i zvanično potvrdilo da će se završni turnir tog takmičenja, održati u Beogradu. Turnir će se od 16. do 18. aprila održati u Beogradskoj areni, a organizovaće ga Partizan, Crvena zvezda i grad Beograd.

Identifikovani maloletni provalnici

Novosadska policija identifikovala je dva maloletnika koji su iz Osnovne škole "Ivan Gundulić" ukrali računar, sigurnosnu kameru i osam školskih dnevnika. Petnaestogodišnjaci su u nedelju uveče provalili u školu i protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog osnovane sumnje da su izvršili tešku krađu.

Adidas predstavio loptu za finale LŠ

Adidas je u ponedeljak predstavio loptu kojom će se igrati finalna utakmica Lige šampiona 27. maja na Olimpijskom stadionu u Rimu. Iz renomiranog proizvođača sportske opreme ističu da je lopta urađena od novog PSC materijala koji bi igračima trebalo da omogući bolju kontrolu i preciznije dodavanje.

MUP presekao lanac droge

Novosadska policija uhapsila je Željka V. iz Podgorice, Zorana G. iz Vršca i Igora S. iz Bačke Palanke zbog sumnje da su proizvodili i prodavali ''skank'', modifikovanu vrstu marihuane. Združeni operativci MUP-a konfiskovali su ukupno 63 kilograma te droge.

Osuđen na 10 godina za ubistvo

Dragan Maljurić (1988) iz Kovilja danas je u novosadskom Okružnom sudu osuđen na deset godina zatvora za ubistvo šesnaestogodišnjeg Strahinje Toholja 2. decembra 2007. godine ispred kafića "El Rustego" u Đurđevu.

70.000 dinara kazne za Ikodinovića

Zbog vožnje u pijanom stanju, vaterpolista Danilo Ikodinović treba da plati 70.000 dinara, a narednih osam meseci neće smeti da vozi motor. Presudu je danas donelo sudsko veće kojim je predsedavala Vesna Maričić.Ikodinovićev advokat Dragan Gojković je izjavio da se neće žaliti na presudu. Postupak se vodio zbog saobraćajne nezgode koju je vaterpolista izazvao u junu prošle godine, a kojom prilikom je i sam teško povređen. Ikodinović je osuđen zbog toga što je ugrozio saobraćaj jer je 28. juna prošle godine na putu Zrenjanin-Novi Sad, pri neprilagođenoj brzini, motociklom naleteo na automobil kojim je upravljao Pajica Dejanović (26) iz Đurđeva.Prebrzo vozeći motocikl marke "jamaha", on je udario u zadnji deo "zastave koral" koja se kretala u istom smeru. Od udarca se automobil odbio u desnu stranu i udario u cisternu koju je vukao traktor, te se cisterna prevrnula.Ikodinovićev branilac Dragan Gojković rekao je ranije medijima da je njegov klijent doživeo teške povrede glave i da se ne seća detalja nesreće.

Uhapšeni falsifikatori

Policija je uhapsila tri osobe iz Novog Sada, Veternika i Rume zbog sumnje da su falsifikovali novac. Oni su falsifikovane novčanice u apoenima od 100 i 500 evra stavili u promet u Temerinu, gde su i otkrivene. Nalaz policije da je reč o falsifikovanim evrima potvrdila je ekspertiza Narodne banke Srbije.

Srbija pobedila Japan

Ženska teniska reprezentacija Srbije pobedila je Japan sa 4:1 i izborila plasma u baraž za plasman u Svetsku grupu FED kupa.

Žene 2016. u penziju sa 61 godinom

Oni koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju u ovoj godini moraju da zaključe radni odnos najkasnije 30. decembra i podnesu zahtev za ostvarivanje prava 31. decembra, kako bi im se o tome odlučivalo po odredbama Zakona koje važe za ovu godinu.