Kazu negde u tekstu: " još uvek vakcinišemo svinje protiv kuge, i tako u našoj svinjetini ostaju nedopušteni tragovi antibiotika."
A kakve veze imaju antibiotici sa vakcinacijom? U vakcinama nema antibiotika...
Nevidjene budalastine pisu kvazi novinari, a mozda daju i kvazi strucnjaci.
Ljudi generalno jedu previše mesa, nikad se ne zahvale životinjama u čijem mesu se dave i upravo ta pohlepa i nezahvalnost su doveli dovde i do lošeg kvaliteta mesa. Tražili ste, jedite.
Ako želiš da neko razume šta pišeš (a čini mi se da ti je to bitno), moraš da naučiš da koristiš interpunkciju - ovako ti komentari deluju kao da se svađaš s nekim u snu.
Obožavam kad ,,žuti botovi'' druge prozivaju.Šta da se radi kad je to u programu žute stranke.Laž,laž,laž........,,poštenje''.... kao da ima toliko pošti u gradu pa svi stanuju blizu njih.Ko će da mi odgovori šta je sa suđenjem N.Čanku, ima li iko informaciju?Ja kad ga sretnem na ulici pređem na drugu stranu za svaki slučaj.Nema zakona samo štap.
@Agronom sa sela
Za tvoj info seljaci se ne hrane bolje!, nazalost ekonomska situacija im ne dopusta, svinja se jede os repa do glave i to umereno a medju obrocima ide srpska parizer!
Za kvalitetnu ishranu moze sebi priustiti samo neko sa platom od 1500e minumum ili zemljoradnik koji isto toliko trosi na istu!
Za gradjane jedna svinja ima maximalno 10-15kg mesa a ostalo se budite sigurni ne baca jer ti u istu ulozis krv!!! koja ne pada sa neba
Povrce takodje svi tretiraju hemikalijama, moze i bez ali je tada prinos dalekooo manji! sto takodje potvrdjuje zivotni vek koji na selu nikako nije duzi!
A to sto seljaci vole da ispricaju to manite za neko drugo vreme!
Onoga šta je na mojem astalu!
Ali, ...
-Kvalitet i navedene cene su prilagođeni gradskoj sirotinji!?
Viljuskaristi, portiri, kafe kuvarice i kurirke ne mogu na fotosintezu, a moraju da jedu?
Na kvalitet se mi imućni ne žalimo?!
Kvaliteta ima, i to na vrlo visokom nivou!
Prijatno!
Tekst je dobar, eto usled retardiranog protivljenja GMO imamo skupu soju i skup uzgoj svinja tako da ih niko ne zeli od preradjivaca kupiti???
Pa koja je poenta bolje da uozimo djubre nego svinju da uz podsticaje drzave i GMO svedemo na prihvatljivu cenu kako bi mogli domaci proizvodjaci povoljno da je kupe a seljak zaradi???
Takodje izgleda da namerno istu vankcinisemo kako ne bi mogla da se izveze, neko sistemski unistava uzgoj svinja decenijama, brani GMO koji bi snizio cenu soje!! a samim tim i cenu svinje jer je direktno povezana!
DOsli smo do toga da glumimo da nemamo GMO a truju nas uvoznici sa necim sto je svugde zabranjeno i spada u cist skart, samo u SRBISTANU i glupom i tupovamo narodu moguce!
Jos jedan bot. N Sad ne brukaj, svega toga ne bi bilo da Matijevic nije bio ministar devedesetih. Ko ga je postavio i zasto .... je nastavak price. Cinjenica je da je tada dampirao cene otkupa. Ili je pilece pamcenje ili izolovanost na brdu.
Ko je to dozvolio ovome kako ga sad preko noći zovu ,,tajkun''da privatizuje preduzeća?Ko je to dozvolio tajkunima poput Miškovića,Kostića,Jerkovića da kupuju zemlju za bagatelu?Ko je to dozvolio strancima da kupuju zemlju po bagatelnim cenama?Pardon hrvatski tajkuni se smatraju državljanima Srbije po potrebi(provizija) pa im je zato i dozvoljena kupovina zemlje isto kao i Ircima.Kako prozivati nekoga po medijima kad je u aferi oko Holidej ina učestvovao gradonačelnik N.Sada iz redova naravno DS-a jer oni moraju u ,,svakoj čorbi biti mirođija''.Kako to da niko ne piše o tom gradonačelniku koji je trenutno u ,,ilegali''.Kad vidimo u zatvoru te političare koji su im sve to omogućili i sa njima zajedno sudije koji ih oslobađaju za krivična dela tad ćemo znati da je Srbija na pravom putu a do tada strpljenja ako ga narod još ima.
Živane Laziću, kvalitetan tekst i zaključci. Samo se oko jednoga ne slažem - da su mali igrači nelojalna konkurencija velikima. Po pitanju cena mesa, ali i svakog drugog proizvoda ili usluge, tržište ga određuje svojom platežnom moći. Dakle, mi smo siromašnu društvo i to je uzrok mnogo toga lošeg. Država je iznad svega toga krivac što propisima ne određuje kvalitet nego interese velikih igrača.
Uglavnom se sve svodi na životni standard. Da je on makar na približnom nivou sa razvijenim državama svega ovoga ne bi bilo.
Ko kupuje ovako jeftine proizvode lošeg kvaliteta? Naravno, uvek postoji alternativa ovom smeću.
U svakom slučaju odgovorni bi morali da se pozabave problematikom.
Zanimljiv prilog, ukazuje na direktnu vezu izmedju (losse) agrarne politike i kvaliteta hrane, ali i na uticaj snaznih interesnih grupa da uticajem na drzzavu kreiraju po sebe povoljan ambijent. Zzivan je jos jednom pokazao da se parcijalni interesi na sstetu celokupne populacije Srbije realizuju pomocu drzzavnih institucija. Dragoceni su nam analiticcki tekstovi u kojima se dublje zalazi u problem.
SADRŽAJ PILEĆIH SALAMA:
MAŠINSKI SEPARISANO MESO cena 40 din smrznuto
* Šta je MSM: otpad: hrskavice, kožice,tetive, kosti
VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB
* Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suva.
E 450 Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.
E407a, E401, E415 Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvrsta, da se ne lomi prilikom sečenja.
E 621 Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intenzivnije sve arome.
E 315 Antioksidans izoaskorbinska kiselina – sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira na taj način.
E120 Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa.
Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intenzivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.
E250 Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda. Prijatno, Bljaaks
Od 1945 pa nadalje, Država lošom ekonomskom politikom, a radi "Industrjalizacije", preliva profit seljaka u budžet. Iz rupe bez dna, potpomaže nerentabilnu industriju i ostale, ne čineći ništa u poboljšanju efikasnosti stalnih propaliteta. Privlači ljude u gradove, osiromašuje selo, a tako i sve stanovništvo. SAMO JE BOGATI SELJAK, garant bogate države. Teorije o profitabilnosti industrije, ne drže vodu na našem podneblju. G Laziću su se ptkrale neke greške u članku, ali su one uskostručne i ne treba zameriti.
Od 1945 pa nadalje, Država lošom ekonomskom politikom, a radi "Industrjalizacije", preliva profit seljaka u budžet. Iz rupe bez dna, potpomaže nerentabilnu industriju i ostale, ne čineći ništa u poboljšanju efikasnosti stalnih propaliteta. Privlači ljude u gradove, osiromašuje selo, a tako i sve stanovništvo. SAMO JE BOGATI SELJAK, garant bogate države. Teorije o profitabilnosti industrije, ne drže vodu na našem podneblju. G Laziću su se ptkrale neke greške u članku, ali su one uskostručne i ne treba zameriti. Trebamo više članaka ek. analitičara poljoprivrede, od koje se živi.
Mislim da novinar nije u pravu kad napise "skromni higijensko-tehnoloski uslovi"
Uslovi su u toj proizvodnji vrhunski. Nije zaokruzen otpad, ali ljudi moji nadjite jednu proizvodnju, fabriku koja ima to u Srbiji, da se ne lazemo.
E druga je stvar koju sirovinu koristi i gde ide otpad tipa "kad je kiša na avijatičarskom iz šahtova izbija otpad iz klanice" "obojeni Dunav" i sl.
Možda ima zadatak da prehrani sirotinju pa ne moze to za vise od 200 din po kilogramu.
Možda bi bila revolucija da nemamo meso za 200, hleb za 40, gumene lutke i vibratori za ostale potrebe.
Ovde je lako napadati jer je imao tu mizernu potrebu da da ime firme po svom prezimenu pa je prepoznat, ima dosta istih firmi pa nije interesantno da ih napadaš.
Zabraniti uvoz zamrznute svinjetine strije od sest meseci.To je pravilo u EU,kod nas je dozvoljena upotreba(uvoz) do 12 meseci,uporno se ovo ignorise i unistava primarna proizvodnja zbog bogacenja pojedinaca.Trenutan gubitak seljaka na sto tovljenika je 3500 evra, zato ne pricajte gluposti o pozitivnoj nuli.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Drastičan pad kvaliteta mesnih prerađevina u Srbiji
Info
•16.02.2016.
•08:52
Komentari 30
ocigledna glupost
A kakve veze imaju antibiotici sa vakcinacijom? U vakcinama nema antibiotika...
Nevidjene budalastine pisu kvazi novinari, a mozda daju i kvazi strucnjaci.
Rusofil_IQ0
Portal spaja kraj recenice gde je enter, a tacke nisam koristio
MarijaS
Nublu
Ako želiš da neko razume šta pišeš (a čini mi se da ti je to bitno), moraš da naučiš da koristiš interpunkciju - ovako ti komentari deluju kao da se svađaš s nekim u snu.
N.SAD
Petar
Hahahah, kako je slatko, pa ovaj sirotan misli da će nas nadživeti....
Rusofil_IQ0
Za tvoj info seljaci se ne hrane bolje!, nazalost ekonomska situacija im ne dopusta, svinja se jede os repa do glave i to umereno a medju obrocima ide srpska parizer!
Za kvalitetnu ishranu moze sebi priustiti samo neko sa platom od 1500e minumum ili zemljoradnik koji isto toliko trosi na istu!
Za gradjane jedna svinja ima maximalno 10-15kg mesa a ostalo se budite sigurni ne baca jer ti u istu ulozis krv!!! koja ne pada sa neba
Povrce takodje svi tretiraju hemikalijama, moze i bez ali je tada prinos dalekooo manji! sto takodje potvrdjuje zivotni vek koji na selu nikako nije duzi!
A to sto seljaci vole da ispricaju to manite za neko drugo vreme!
Agronom sa sela
Ali, ...
-Kvalitet i navedene cene su prilagođeni gradskoj sirotinji!?
Viljuskaristi, portiri, kafe kuvarice i kurirke ne mogu na fotosintezu, a moraju da jedu?
Na kvalitet se mi imućni ne žalimo?!
Kvaliteta ima, i to na vrlo visokom nivou!
Prijatno!
Rusofil_IQ0
Pa koja je poenta bolje da uozimo djubre nego svinju da uz podsticaje drzave i GMO svedemo na prihvatljivu cenu kako bi mogli domaci proizvodjaci povoljno da je kupe a seljak zaradi???
Takodje izgleda da namerno istu vankcinisemo kako ne bi mogla da se izveze, neko sistemski unistava uzgoj svinja decenijama, brani GMO koji bi snizio cenu soje!! a samim tim i cenu svinje jer je direktno povezana!
DOsli smo do toga da glumimo da nemamo GMO a truju nas uvoznici sa necim sto je svugde zabranjeno i spada u cist skart, samo u SRBISTANU i glupom i tupovamo narodu moguce!
novosadjanin
ako ona nece da jede-necu ni ja.
ns
VOJVODJANER
Tiberius
pomorandza koja se utapa u hemikalije ?
Nervirach
Milanče
novosadjan
N.SAD
Nervirach
Orwell Vegan
Vlada
cv
Ko kupuje ovako jeftine proizvode lošeg kvaliteta? Naravno, uvek postoji alternativa ovom smeću.
U svakom slučaju odgovorni bi morali da se pozabave problematikom.
Ema
Smrdija
Pokojni Toza
MAŠINSKI SEPARISANO MESO cena 40 din smrznuto
* Šta je MSM: otpad: hrskavice, kožice,tetive, kosti
VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB
* Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suva.
E 450 Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.
E407a, E401, E415 Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvrsta, da se ne lomi prilikom sečenja.
E 621 Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intenzivnije sve arome.
E 315 Antioksidans izoaskorbinska kiselina – sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira na taj način.
E120 Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa.
Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intenzivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.
E250 Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda. Prijatno, Bljaaks
Observer
Observer
ns
sta ako lokalni proizvodjaci rade bolje od uvoznog skarta
Belize
Uslovi su u toj proizvodnji vrhunski. Nije zaokruzen otpad, ali ljudi moji nadjite jednu proizvodnju, fabriku koja ima to u Srbiji, da se ne lazemo.
E druga je stvar koju sirovinu koristi i gde ide otpad tipa "kad je kiša na avijatičarskom iz šahtova izbija otpad iz klanice" "obojeni Dunav" i sl.
Možda ima zadatak da prehrani sirotinju pa ne moze to za vise od 200 din po kilogramu.
Možda bi bila revolucija da nemamo meso za 200, hleb za 40, gumene lutke i vibratori za ostale potrebe.
Ovde je lako napadati jer je imao tu mizernu potrebu da da ime firme po svom prezimenu pa je prepoznat, ima dosta istih firmi pa nije interesantno da ih napadaš.
nikola
Nervirach
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H