Autor: N1, 021

Info
08.05.2017.
09:17
Ministarstvu prosvete u toku su kadrovske promene koje su delom posledica negodovanja javnosti zbog spornog Obrazovnog paketa za učenje o seksualnom nasilju nad decom.
  • Oprezno

    08.05.2017 16:13
    U redu je da taj posao radi stručni tim, ali STRUČNI TIM, sastavljen od osoba koje direktno rade sa decom i mladima, rade sa živim malim ljudima i znaju koji su najveći problemi i koji pristup je najbolji.
    Međutim, mislim da je i u tom slučaju obavezno, pre nego što sve to zaživi u praksi, dati mogućnost da u javnoj raspravi vaspitači, učitelji, nastavnici i roditelji, kao i šira javnost, da svoj sud i mišljenje o svemu. Ne sme se zanemariti činjenica da će najveći teret podneti upravo oni koji će biti zaduženi da deci to prenesu, te s toga to mora biti u formi koja neće biti u suprotnosti sa njihovim poimanjem nužnog znanja iz tih oblasti. To je neophpdno, da bi se ostvarila prirodnost, spontanost i opuštenost u interakciji predavač - dete, jer ukoliko toga nema, svima će biti neprijatno, tema neće postići cilj (pa onda čemu sve to), ili će kod nekih izazvati kontraefekte, ili neke druge negativne i destruktivne reakcije. Tema je veoma delikatna i mora se obraditi veoma, stručno i pažljivo, jer inače može stvoriti više štete nego koristi, pogotovo kada je u pitanju seksualno nasilje, jer se može desiti da krivo shvaćena ili krivo prenesena poruka uništi dečiju spontanost u okviru porodice i bliskih osoba.
    Znam mnoge roditelje, čestite i odgovorne ljude, koji su bili revoltirani nametanjem te vrste edukacije, čiji je stav da oni dobro poznaju svoju decu i da žele sami da ih upute u tu oblast, onda kada dođe pravo vreme za to, postupno, u skladu sa dečijim interesovanjima.
  • Zastareo

    08.05.2017 12:16
    Kakva je primena...
    Nekada smo mladiće i devojke obučavali i pripremali za seks.
    Sada za seks pripremamo decu.
    Čini mi se da nešto nije u redu sa ovim društvom.
    Čemu priprema dece od 5 do 14 godina za seks?
    Za odbranu od nasilja, ok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna