Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
12.12.2017.
10:59 > 11:00
Jedna epidemija trihineloze prijavljena je ove godine na području Vojvodine, a radi se o porodičnoj epidemiji u Staroj Pazovi, u kojoj je šestoro obolelih.
  • Istrebljivac

    14.02.2018 11:35
    Trihineloza u Vojvodini
    Trichinella spiralis – Najviše do sada ispitivani parazit. Najrasprostranjenija i dobro proučena vrsta nađena kod domaćih i divljih svinja, pacova i miševa, a takođe se njome zaražava i čovek.Prevencija leži u deratizaciji glodara, kontroli populacije miševa i pacova, jer na taj način sprečavamo glodare da šire ovu opaku bolest među stokom uzgajanom za namenu ishrane ljudi.
  • Nemanja

    13.12.2017 16:37
    @Mikika

    Sta je zdravije : kilogram limuna ili kilogram prasetine ?
  • S.

    12.12.2017 18:01
    @Mile-fizicar, tacno, -250°C neces postici u zamrzivacu ni tecnim azotom. Taj podatak je dao institut ali je u pitanju greska.
    Tehnicki, da, tacno je, hladjenjem na -250°C ces ubiti trihinelu posle 20 dana ali ces i hladjenjem na -25°C.
    Dakle, tacan podatak al' pogresna informacija :) Na zalost, to ce ostati tako i na sajtu instituta i na ko zna koliko sajtova preneseno i ljudi ce biti dezinformisani...
  • Ivana

    12.12.2017 16:17
    Porodicno klanje, porodično bolovanje.
    Imaće svi u sebi podsetnika do kraja života na svoju svirepost prema životinjama.


  • Kvalitet

    12.12.2017 14:24
    @NS

    A dansko meso je inace obradjeno i tretirano kao nase.
    Neuredni Danci su jos poznati i po tome sto prodaju meso kome je istekao rok trajanja.
  • Mikika

    12.12.2017 14:15
    @prozdrljivost
    Bice da samo ishrana ima uticaj na zivotni vek, al juce....Sta cemo sa socijalnim faktorima i svakodnevnim, hronicnim, psiho-fizickim stresovima ???
  • Ponosni patrijota

    12.12.2017 14:09
    Kome smeta trihicetnikela neka ide da zivi negde drugde!
  • NS

    12.12.2017 13:39
    @prozdrljivost
    Ne umiremo zbog masne prasetine već zbog previše hleba. Danci jedu još više od nas masne svinjetine pa njima ne smeta.
  • trolololo

    12.12.2017 13:28
    trolololo
    a pazi ludaka koji sve ovo znaju i ne odnesu meso na analizu.... pa ne kosta to boga oca, i procedura je vrlo jednostavna...
  • Mile-fizicar

    12.12.2017 13:24
    KOLIKO MINUS?
    Kako postici temperaturu u zamrzivacu od - 250 stepeni celzijusovih???
    Verovatno je neka greska u tekstu!
  • Tea

    12.12.2017 13:05
    Trihineloza nije zbog sušenja mesa već zbog toga što se meso ne pregleda na prisustvo trihinele.Ljudi su nemarni i ne nose meso na pregled.
  • Обсервер

    12.12.2017 13:02
    Забуна
    Е сад сте ме збунили, испада да сво месо свиња можемо безбедно јести,л ако га термички обрадимо. Колико ја знам, производи животињског порекла су у ресору министарства пољопривреде, и безбедност хране везана за то. Због оваквих -бисера- ЕУ је стриктно забранила санитарцима односно Министарству здравља, да се мешају у надлежност министарства пољопривреде. Да скратим, прегледом свињског меса код лиценцираних прегледача је прва и једина превентивна мера против заразе. Не знам, да ли је ово ауторизован текст ИЗЈЗ, или се поткрала нека грешка. ИЗЈЗ може да води епидемиолошки дневник, али не да прописује мере превентиве у области ЗООНОЗА.
  • Злобник у покушају

    12.12.2017 12:59
    Ма ово Горица намерно плаши сиротињу да не једе месо.Мора да је и она у дослуху са ММФ-ом.Народе једите купус, здрав је !Месо, кобасице и остале сувомеснате прерађевине, потенвијалне изворе заразе, оставите за министе.




  • prozdrljivost

    12.12.2017 12:03
    EU - kulturna ishrana , 80 god prosek
    Srbija - masna prasetina , 70 godina prosek
  • Sacuvajmo bastinu

    12.12.2017 11:37
    Stari tradicionalni porodicni recept.
  • Masna

    12.12.2017 11:04
    Mesina
    Sto veca glad za mesom tim vise zaraze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna