Prevelika upotreba pesticida i veštačkog đubriva, izrazita usmerenost paora na količinu roda i klimatske promene za posledicu imaju gubitak plodnosti zemljišta, na kome je i kvalitet gajenih biljaka slabiji nego pre pet, šest decenija.
Mante me masti od mangule. Košta 500 dinara zato što ima ludaka koji će to da plate jer misle da je zdravija. A zašto hrana ima lošiji ukus? Zato što ste svi pobegli u gradove. Zasadi svoj paradajz, napravi sam slaninu i kobasicu...
Svoja basta, svoj zasad i bez hemije! To je jedino zdravo i ima ukus pravog povrca i voca.
Oni koji imaju bastu a nista ne rade neka jedu GMO djubre i neka kukaju.
Ono sto je najporazavajuce sto vecina kuknjatora koji imaju zaparlozene baste ili su ih pretvorili u travnjake su najglasniji ali nikako da se dovate posla. Zali boze sto ima zaparlozenih imanja i parcela a preko dana ne moze se uci u kafice od "vrednih" ljudi.
Skoro da sam prestao upravo iz tog razloga da ga jedem!
Odavno ovaj "transportni" (kako ga zovem) verujem da moze maltene lopatama da se tovari i premesta kakvu strukturu ima a socnosti nigde.Ukus poznajete i sami-ne bi o tom' a poenta uzgoja 'vako neceg u odnosu na onaj "pravi" je kolicina roda,otpornost,trajanje,manipulacija itd.
Dosli smo da toga da ako hocemo da jedemo socan,mirisan i kao nekada ulusan plod jedino da ga sami odgajimo jer se kao takav prodaju svi A nema ga.
Nija na naučnoj osnovi,a pošto samo i jedino nešto na osnovu ljudske nauke može da postoji, ne treba da čitate dalje.
Napisano je u Bibliji da će baš ovako i da bude.
"Kad miris izađe iz cveća a ukus iz voća..."
Ko bi rekao, da će neki neobrazovani idiot koji je za Kovin, Vršac, Lazu, pre nekih par hiljada godina - da zna da će ljudi danas nesvesno da izvršavaju i podržavaju zlo i proizvode voće bez ukusa i cveće bez mirisa?
A tek ostalu hranu...
Ali, pošto sve ovo nije na bazi vaše nauke - čemu bi ste se uopšte brinuli?
Učili ste lepo škole, radili sve što su vam rekli - pa ostaje samo da verujete sertifikatima,
preporukama, svemu što nađete ili ne nađete na Google-u - i uživate u ostatku svog života.
Jer, sve će da bude dobro, nauka i svetski stručnjaci nam to kažu.
Ne obazirite se na pčele.
Na kraju krajeva, nisu inteligentne i nemaju niti sertifikat niti diplomu.
Šta bi onda pčele uopšte znale?
Ako vam se ne dopada kako zuje - pošaljite ih u Vršac, u komentaru.
I sve ste rešili.
Kažeš "треба људима само мало стимулисати ону њихову склоност да буду корисни идиоти. И склоност за материјалним благостањем."
Mislim da je čak i to postignuto, jer sada možeš u bilo koje doba godinejesti paradajz, krastavce pa i lubenicu. Dostigli smo da smo "baje" jer možemo da jedemo šta hoćemo i kao imamo kintu za to. Čak nam je i fora postala "pa ok je što je skuplje, nije mu sezona", pa onda ovako, u besparici, "odlučimo" se i na taj korak da se "otvorimo" i kupimo iako je skuplje.
Kao, bolje nam ide nego ovima u Africi.
U Sevilji rastu pomorandže na ulicama, umesto jablana i topole. Možeš ih ubrasti kad hoćeš.
Питао сам познатог сељака на пијаци, зашто не сади стару сорту парадајза, него ову гумену и укрштену са гуштером. Отворено ми је рекао да му овај „модификовани“ траје преко 10 дана. А овај наш стари му траје 2-3 дана. Значи, мотив је зарада. Ја наравно не купујем код њега, али све мање налазим стару сорту.
Ја сам присталица теорије завере, али морам да признам да завереници не треба много да се муче да би остварили своје циљеве: Не треба баш на силу трпати људима модификоквано, треба људима само мало стимулисати ону њихову склоност да буду корисни идиоти. И склоност за материјалним благостањем.
Ускоро ћемо се питати како то да немамо пшеницу белицу, а одлично знамо да је садимо и негујемо. Један колега сељак ми је такође рекао да данас само будала сеје жито. Мислио је на откупну цену. Када још и држава стимулише картел откупљивача који обара цене пољопривредних производа, онда је нормално да ћемо да спаднемо на то да једемо само Европска говна. Приметили сте да Европа већ производи одвојено за наше тржиште, трећег света, јер ми смо и заслужили да једемо свашта. Бајато месо и она мрша што увозимо из Европске Уније уместо МИП Пожаревац, још је и добро, за сада директно не трује, а лепо изгледа. Али када изпреговарамо учлањење, онда нећемо морати да га увозимо, куповаћемо га директно.
Код парадајза један од проблема је што га беру док је још зелен. У транспорту или посебним коморама сазрева, добија боју, остаје добре чврстине, али нема укус који би имао да је убрзан са биљке кад сазри.
Ja sam sadim paradajz, odvajam seme, pa dogodine opet. Ukus mu je kao i onda kad sam bio dete. Jedino takav paradajz vredi jesti al je kvrgav, velik, nejednak, nije ko teniska loptica nego pravi paradajz. Na pijaci je sve pod konac a ukus pa kako da objasnim, jednostavno ga nema. Ja kad presečem paradajz kući cela trpezarija na isti miriše.
Kada na pijaci budemo više tražili taj domaći paradajz a ne ovaj hibridni iz staklenika onda će biti drugačije.
Danas kupac kupuje ocima, kvrgav paradajz svi obilaze, a on sutra moze da se baci. Te stare sorte tesko podnose transport, ne mogu dugo sa stoje, jednostavno za neku vecu proizvodnju nisu isplative. Ako zelite domace a nemate nikog na selu, kupite parcence zemlje pa motiku u sake, zalivajte, plevite, prskajte koprivom i eto zdrave hrane. Ali to niko nece ili nema vremena. Onda kupujemo bezukusne hibride. Zacarani krug.
ali kod malih proizvođača... neki imaju i prodavnicu u gradu... ima neki, čudnog imena, Pinćir, negde na novoj detelinari je bila radnja... sada se valjda pomerila dva ćoška levo ili desno...
Nije to samo iz zelje za sto vecom i brzom zaradom. Problem je naravno i exponencijalni porast stanovnistva, koje treba nahraniti, a koje u danasnjem svetu, mahom zivi u velikim gradovima, i nije u stanju proizvoditi hranu za sebe, sto opet dodatno opterecuje poljoprivrednike. Iz tog razloga naucnici su pokusavali, kao sto je vec napisano, preteranom upotrebom pesticida, ali i raznoraznim ukrstanjima, i genetskim modifikacijama, da pronadju resenje, medjutim, to je imalo i odredjene nezeljene posledice. Problem uopste nije tako naivan i jednodimenzionalan kako ga Vi predstavljate.
potrosaci su krivi!
ZASTO moraju svi da kupuju iste paprike, iste paradajze, iste sargarepe, iste krastavce i to sirom EVROPE???
seme luka, seme paradajza, seme zeleni,... seme cveca: SVE JE IZ ISTE FABRIKE, iz Hollandije!
paradajz smeka crveno, a krastavac zeleno, zazmuri i zagrizi, NEMA RAZLIKE.
domace NIJE moderno.
domace je staromodno.
domace je dosadno.
domace NIJE jeftino!!!
ZASTO ne cenite domacu pamet?
imate strucnjaka u svim oblastima vocarstva, povrtarstva, stocarstva, slusajte njihove preporuke, a ne sta vam "prodaju" kojekakvi uvoznici "prezdrave hrane".
w.
Ne znam koliko je javnost sa tim upoznata ali najveći novac na svetu se ne vrti ni u nafti ni u naoružanju već u industriji hrane. Primetili ste odavno da ste stalno gladni i uvek morate nešto da grickate. To je posledica upravo smanjene nutritivne vrednosti hrane posle koje i dalje osećate glad. Trošite sve više novca na hranu i postajete sve deblji zato što unosite većinski prazne kalorije bez minerala, vitamina i otalih neophodnih mikroelemenata. Rezultat je da više od polovine prihoda porodice troše na hranu a drugu polovinu na lečenje koje dolazi sa debljinom i nezdravom ishranom.
Deluje da se ide na životni vek od 50-ak godina koliko traje i zenit radne sposobnosti. Troškove isplate penzija i lečenja starih očigledno pokušavaju da se izbrišu kao stavke u budžetu.
Zato sto se koriste hibridi i nove sorte. Imate i dalje Novosadski jabučar Volovsko srce to je paradaiz. A ovi novi nisu mu ni do kolena.
ista je situacija i samalinama svi sade polku i polanu a zato Valjevka i Vilamet sorta se kupuju od proizvođača za 350 dinara???
Mi umesto da imamo naše sorte i da se sa njima pnosimo mi uvozimo svakakve gluposti i tako se uništavamo. TAkva je situacija sa svim proizvoima pokušavamo da kopiramo nešto tuđe umesto da pravimo i održavamo naše domaće.
Ja 20 i više godina nisam pojeo ni voće ni povrće,a da ima ukus kao nekada davno iz moje mladosti.Sve je to zbog želje za što većom zaradom,Samo da svi proizvodi budu što pre teški i po izgledu zreli,ali unutra to nisu,da bi se što pre prodalo i zasadilo nešto drugo u istom fazonu .Svet klizi u propast.Sve je kao plastika.Uneredim vam se u novac.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Zašto paradajz više nema ukus kao pre
Živan Lazić
zivanlaz@gmail.com
Info
•15.04.2019.
•10:20 > 08:22
Komentari 22
Milojko
Sremac
Oni koji imaju bastu a nista ne rade neka jedu GMO djubre i neka kukaju.
Ono sto je najporazavajuce sto vecina kuknjatora koji imaju zaparlozene baste ili su ih pretvorili u travnjake su najglasniji ali nikako da se dovate posla. Zali boze sto ima zaparlozenih imanja i parcela a preko dana ne moze se uci u kafice od "vrednih" ljudi.
Lala
Odavno ovaj "transportni" (kako ga zovem) verujem da moze maltene lopatama da se tovari i premesta kakvu strukturu ima a socnosti nigde.Ukus poznajete i sami-ne bi o tom' a poenta uzgoja 'vako neceg u odnosu na onaj "pravi" je kolicina roda,otpornost,trajanje,manipulacija itd.
Dosli smo da toga da ako hocemo da jedemo socan,mirisan i kao nekada ulusan plod jedino da ga sami odgajimo jer se kao takav prodaju svi A nema ga.
Trut
Napisano je u Bibliji da će baš ovako i da bude.
"Kad miris izađe iz cveća a ukus iz voća..."
Ko bi rekao, da će neki neobrazovani idiot koji je za Kovin, Vršac, Lazu, pre nekih par hiljada godina - da zna da će ljudi danas nesvesno da izvršavaju i podržavaju zlo i proizvode voće bez ukusa i cveće bez mirisa?
A tek ostalu hranu...
Ali, pošto sve ovo nije na bazi vaše nauke - čemu bi ste se uopšte brinuli?
Učili ste lepo škole, radili sve što su vam rekli - pa ostaje samo da verujete sertifikatima,
preporukama, svemu što nađete ili ne nađete na Google-u - i uživate u ostatku svog života.
Jer, sve će da bude dobro, nauka i svetski stručnjaci nam to kažu.
Ne obazirite se na pčele.
Na kraju krajeva, nisu inteligentne i nemaju niti sertifikat niti diplomu.
Šta bi onda pčele uopšte znale?
Ako vam se ne dopada kako zuje - pošaljite ih u Vršac, u komentaru.
I sve ste rešili.
Dragan
Kažeš "треба људима само мало стимулисати ону њихову склоност да буду корисни идиоти. И склоност за материјалним благостањем."
Mislim da je čak i to postignuto, jer sada možeš u bilo koje doba godinejesti paradajz, krastavce pa i lubenicu. Dostigli smo da smo "baje" jer možemo da jedemo šta hoćemo i kao imamo kintu za to. Čak nam je i fora postala "pa ok je što je skuplje, nije mu sezona", pa onda ovako, u besparici, "odlučimo" se i na taj korak da se "otvorimo" i kupimo iako je skuplje.
Kao, bolje nam ide nego ovima u Africi.
U Sevilji rastu pomorandže na ulicama, umesto jablana i topole. Možeš ih ubrasti kad hoćeš.
Horrible
Autohtonog povrća u srbiji slabo ima.
Uostalom, u tekstu je sve lepo napisano.
Мунгос
Ја сам присталица теорије завере, али морам да признам да завереници не треба много да се муче да би остварили своје циљеве: Не треба баш на силу трпати људима модификоквано, треба људима само мало стимулисати ону њихову склоност да буду корисни идиоти. И склоност за материјалним благостањем.
Ускоро ћемо се питати како то да немамо пшеницу белицу, а одлично знамо да је садимо и негујемо. Један колега сељак ми је такође рекао да данас само будала сеје жито. Мислио је на откупну цену. Када још и држава стимулише картел откупљивача који обара цене пољопривредних производа, онда је нормално да ћемо да спаднемо на то да једемо само Европска говна. Приметили сте да Европа већ производи одвојено за наше тржиште, трећег света, јер ми смо и заслужили да једемо свашта. Бајато месо и она мрша што увозимо из Европске Уније уместо МИП Пожаревац, још је и добро, за сада директно не трује, а лепо изгледа. Али када изпреговарамо учлањење, онда нећемо морати да га увозимо, куповаћемо га директно.
Дакијевски
mrva
nije, sa 44 je bolji
Dejan
Limun
Kada na pijaci budemo više tražili taj domaći paradajz a ne ovaj hibridni iz staklenika onda će biti drugačije.
Nenad
aero casper
Ma ajte molim vas
Лука Лабан
nowave7
Nije to samo iz zelje za sto vecom i brzom zaradom. Problem je naravno i exponencijalni porast stanovnistva, koje treba nahraniti, a koje u danasnjem svetu, mahom zivi u velikim gradovima, i nije u stanju proizvoditi hranu za sebe, sto opet dodatno opterecuje poljoprivrednike. Iz tog razloga naucnici su pokusavali, kao sto je vec napisano, preteranom upotrebom pesticida, ali i raznoraznim ukrstanjima, i genetskim modifikacijama, da pronadju resenje, medjutim, to je imalo i odredjene nezeljene posledice. Problem uopste nije tako naivan i jednodimenzionalan kako ga Vi predstavljate.
pravi opalim te g...
ili I.klasa
ZASTO moraju svi da kupuju iste paprike, iste paradajze, iste sargarepe, iste krastavce i to sirom EVROPE???
seme luka, seme paradajza, seme zeleni,... seme cveca: SVE JE IZ ISTE FABRIKE, iz Hollandije!
paradajz smeka crveno, a krastavac zeleno, zazmuri i zagrizi, NEMA RAZLIKE.
domace NIJE moderno.
domace je staromodno.
domace je dosadno.
domace NIJE jeftino!!!
ZASTO ne cenite domacu pamet?
imate strucnjaka u svim oblastima vocarstva, povrtarstva, stocarstva, slusajte njihove preporuke, a ne sta vam "prodaju" kojekakvi uvoznici "prezdrave hrane".
w.
Rima L.
Deluje da se ide na životni vek od 50-ak godina koliko traje i zenit radne sposobnosti. Troškove isplate penzija i lečenja starih očigledno pokušavaju da se izbrišu kao stavke u budžetu.
Dusan
ista je situacija i samalinama svi sade polku i polanu a zato Valjevka i Vilamet sorta se kupuju od proizvođača za 350 dinara???
Mi umesto da imamo naše sorte i da se sa njima pnosimo mi uvozimo svakakve gluposti i tako se uništavamo. TAkva je situacija sa svim proizvoima pokušavamo da kopiramo nešto tuđe umesto da pravimo i održavamo naše domaće.
Anonimus
Boro
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H