I bagremov med kristališe isto kao i ostali samo mora da budu ispunjena dva uslova:
da prođe 5-6 meseci od momenta vrcanja
da bude sadržaj vode u medu između 13 i 14%
Kada se ukristališe u tegli bude potpuno beo. sasvim isto kao svinjska mast.
Najsigurnija provera meda: staviti kasicicu meda u casu koka kole. Ako krene da peni onda je vestak i ima secere, a pravi med nece izazvati nikakvu reakciju. Provereno, istinito i tacno
Najveći muljatori su među pčelarima. Prave "med" od javorovog sirupa i sirupa iz Turske. Neki od načina testiranja meda (mada bez laboratorije ne možemo biti 100% sigurni)
-Držati kašiku iznad plamena sveće/upalajča postepeno zagrevajuci dok med ne prokljuca, (oko 2 min. ) ako vri i ne menja boju i miris, pravi je, ako potamni ili miriše na šerbet, onda nije .
- protrljajte malo meda izmedu kažiprsta i palca , dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu, ako ima meda, jer je čist med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv, a ako je med koji utrljate izmedu prstiju lepljiv, to znači da u njemu ima šećera ili zaslađivača.
- nekoliko kapi meda na papir. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
-Vrh šibice umočite u med i pokušajte je zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali.
- u čašu vode dodati jednu kašičicu meda. Pravi med ce se zgrudavati i spustiti na dno, a lažni med ce se početi otapati.
- U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda je falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.
Da, to je ok ako neko hoce da kupi suncokretov ili livadski, a sta cemo sa bagremom? Gde cete naci bagrem kristalisan? Moj savet je kupovati od pcelara direktno. Uvek cete naci nekoga, ima nas jos koji radimo posteno...
Ovako da se nesto razjasni.... Molim bez osudjivanja ljudi koji stvarno rade kako treba bez ikakvog krstenja meda.... A vi i dalje kupujte med po prodavnicama gde je 300-400din...umesto da izdvojite 700 koliko je kod mene..... A da Srbo med se ne pravi, vec ga pcela donosi, a pravi je lako razasnati ko se razume... Svako dobro vam zelim....
Ne mogu da čekam da se kristališe (a i to se može falsifikovati?). Problem bez dobre lične laboratorije je velik. Dobro čuvajte pouzdane izvore za kupovinu. A kazna za falsifikatore mora biti takva da im ono nikad više ne padne na pamet.
Sta radi inspekcija i tuzilastvo, ugrozava se zdravlje a nadlezni spavaju. Nepoverenje u ovaj proizvod proizvodi dalekosezne posledice po zdravlje drustva. Hapsiti i zatvarati bitange je minimum koji treba da se obavi.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Lažnog meda i dalje najviše u Vojvodini, kupci zapravo skupo plate "kilo šećera"
Autor: Tanjug
Info
•09.02.2020.
•17:02 > 18:41
Komentari 13
Aleksandar Bikar
da prođe 5-6 meseci od momenta vrcanja
da bude sadržaj vode u medu između 13 i 14%
Kada se ukristališe u tegli bude potpuno beo. sasvim isto kao svinjska mast.
Mate
realno
-Držati kašiku iznad plamena sveće/upalajča postepeno zagrevajuci dok med ne prokljuca, (oko 2 min. ) ako vri i ne menja boju i miris, pravi je, ako potamni ili miriše na šerbet, onda nije .
- protrljajte malo meda izmedu kažiprsta i palca , dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu, ako ima meda, jer je čist med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv, a ako je med koji utrljate izmedu prstiju lepljiv, to znači da u njemu ima šećera ili zaslađivača.
- nekoliko kapi meda na papir. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
-Vrh šibice umočite u med i pokušajte je zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali.
- u čašu vode dodati jednu kašičicu meda. Pravi med ce se zgrudavati i spustiti na dno, a lažni med ce se početi otapati.
- U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda je falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.
Vesna
Zoran
Pavle
pčelar
Bata
Lala
Srba
Dejan
Sima
Nizina
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H