Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
25.08.2020.
15:18 > 16:34
Prosečna zarada u Vojvodini manja je za oko 3.000 dinara u odnosu na prosečnu platu na nivou države, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.
  • gandra

    26.08.2020 11:38
    juzna kolonija nestala, severna ostala.
  • Statistika

    26.08.2020 09:45
    @Maxa
    Gde sam spomenuo "Titove dugove" koje ste mi ovde citirali pod navodnicima gospodine? Da li je ovo način na koji vi "probuđeni" vodite diskusiju, podmetnete u usta sagovornika vašu izmišljotinu i potom je kritikujete praveći se blesavi kao da je to on napisao? Pisao sam šta se odvijalo tokom osamdesetih a vi mi spočitavate dugove u to vreme mrtvog diktatora koje uopšte nisam ni pominjao. Bolji ste i vi naziv trebali uzeti. Recimo "lažovčina". A ovo za direktore se slažem u potpunosti, iako nalazim veoma simptomatičnim da svi takvi "probuđeni" kakvi ste i vi kao jedino vide državno uhlebljenje u kojem vlada partijski nepotizam. Samo nastavite u tom vašem uverenju da se živi tako što ćete nekome pričati bajke kakvi ste nekada bili, dovoljno je da napišete "živeo sam kao prosečno imućan" i svako će vam i danas bez ikakvog truda i rada isplatiti na ruke primanja kakva vi želite da vam isplati. Srećno sa time, daleko ćete dogurati.
  • Pera

    26.08.2020 07:52
    To je bio cilj Slobodana Miloševića a ovaj sada završava posao.
  • per capita

    26.08.2020 06:09
    u SFRJ
    Proverljivi podaci iz knjige Istorija Jugoslavije:

    Rang lista najvećih gradova SFRJ po visini zarada:
    1) Ljubljana
    2) Rijeka
    3) Zagreb
    4) Novi Sad
    5) Beograd


    Primetno je da su Novosađani pre Jogurt revolucije imali veće zarade od Beograđana, dok danas imaju za oko 10.000 din. manje.

    U to vreme, NS je imao BDP kao celo Kosovo (sa 10x više stanovnika), a Pančevo je imalo BDP kao cela Crna Gora.

    Neko je spomenuo da je u tom periodu Vojvodina napredovala.
    Pitanje je zašto sada 30 godina Vojvodina nazaduje?
    Zašto svako od vas ovde ima plate takve kakve ima, što u krajnjoj računici daje vojvođanski prosek ispod proseka Srbije - po prvi put u istoriji je Vojvodina siromašnija i ispodprosečna.

    Taj nivo ćutanja i trpljenja nigde ne postoji, a Zrenjanin je najbolji primer.
  • Sloba53

    26.08.2020 05:33
    Vojvodina definitivno zaostaje u razvoju i to sa svim dosadašnjim vlastima , u čemu veliku zaslugu ima lažni autonomaš Ćanak. To je posledica beogradizacije Srbije i bosanizacije Vojvodine.
  • Maxa

    26.08.2020 04:34
    @Statistika
    Bolji ste naziv trebali uzeti. Recimo "junosa". Nazalost, voleo bih da sam prespavao ovih 30+x godina. Ziveo sam kao prosecno imucan covek tada, sada su mi primanja visestruko veca od proseka, a opet mislim da smo sada u bedi epskih razmera jer se vise trudim da zivim pristojno, tj. slicno kao onda kada sam bio finansijski prosecan.
    A manite se tih "komunistickih prica" - tada ste mogli da dobijete poziciju direktora samo kao clan partije, a danas vam za obican posao treba clanska karta (objektivno, bilo koja). Ako vec spominjete "Titove dugove", iskoristite tu statistiku na koju se pozivate i procenite nase sadasnje dugove. I to da vise nemamo skoro nista da prodamo da bi ih vratili.
    Bolje se vi probudite na vreme.
  • Rade

    25.08.2020 22:55
    Srbijo osvesti se, inače ovom zulumu neće doći kraj, doći će kraj siromašnima i bolesnima... Na nama će zarađivati ološ nepismena, kriminalci i narkodileri! To je današnja sprega vlasti i suština postojanja ove kvazi države! Ako je litar mleka i ulja suština postojanja ovog naroda, bolje da nas nema!
  • Statistika

    25.08.2020 21:45
    @Maxa
    Mislite u vreme partijske ekonomije, u kojoj je celo jugoslovensko tržište bilo primorano na kupovinu domaćeg proizvoda bez obzira na njegov kvalitet, a sve tokom galopirajuće inflacije i višestruke devalvacije od početka do kraja osamdesetih tokom kojih smo preživljavali ne samo na kreditima od MMF već i od ogromnih doznaka iz inostranstva koje su u to vreme dosezale čak i do 20% ukupnih doznaka u svetu?
    Izgleda ste ili prespavali proteklih 40 godina ili ste previše mladi te imate te sanjarske ideje o nekoj jakoj Vojvodini i jakoj SFRJ uopšte što je priča za decu koju i danas održava naše komunističko-socijalističko nasleđe. Kada se ostrašćenost stavi na stranu i pogledaju podaci tog vremena poput BDP po stanovniku, od pedesetih do kraja osamdesetih region Vojvodine je napredovao dok su Srbija, Slovenija i Hrvatska stagnirale a Bosna, Makedonija i Crna Gora nazadovale. Slovenija je '89 imala skoro duplo veći BDP od Vojvodine dok lokalni ostrašćenici vole da navode da je bila ista što ni blizu nije tačno. Ono što nas razlikuje je da su oni relativno uspešno obavili tranziciju i prešaltali se na tržišnu ekonomiju a posle petogodišnjeg oštrog pada zbog gubitka tržišta, dok mi nakon godina sankcija i pljačkaške privatizacije i dalje ne možemo da se otrgemo od tih zabluda i i dalje forsiramo i pravimo pogrešne korake i mislimo da se živi od stare slave, odnosno tvrdoglavo odbijamo da izvršimo modernizaciju kako tržišta tako i industrije.
  • Janko

    25.08.2020 21:24
    Srpska Napredna Salamura
    A kako ove zarade uticu na Radikalske dzepove?
  • Maxa

    25.08.2020 18:18
    Kakav je ovo glup naslov?
    "Vojvođani su, prema podacima za jun, u proseku zaradili 56.896 dinara neto, dok je prosečna srpska plata 59.740 dinara neto."

    Zamislite se Vojvodjani i setite se kako je bilo pre "jogurt revolucije"...
  • dijasporac

    25.08.2020 17:52
    Nezvanicna prosecna plata u privatnom sektoru je veca od zvanicne jer mnogi prikazuju minimalac a na ruke primaju veci deo plate zbog velikih poreza na zarade u Srbiji.

    Ja imam saradnju sa tri mlada inzenjera iz Srbije, odsrade mi posao, posalju ga online, ja njima redovno mesecno isplatim dogovoreny cifru na firmu koju je otvorio jedan od njih i svi zadovoljni. Oni zvanicno primaju minimalac a mesecno podele oko 5 hiljada eurica koliko im legne na racun. Razliku opravdaju troskovima poslovanja, isplate penzijsko i socijalno, plate i dodatno osiguranje kod nekg fonda a drzavi prikazu taj minimalac., meni pri tome svejedno sta ce oni uraditi sa svojim novcem, zaradili su ga pa neka ga utrose kako zele. A ne verujem da su jedino oni otkrili tocak, verovatno tako radi i gomila drugih manjih firmi, tesko cete naterati diplomiranog inzenjera (masinstva, gradjevine, elektrotehnike) da radi ispod 700-800 eura na ruke.
  • Bone

    25.08.2020 17:40
    STATISTIKA?
    Tačan zbir netačnih podataka. U proseku svi jedemo sarmu, samo što neki jedu biftek a neki prazan kupus.
  • Statistika

    25.08.2020 17:36
    Nalazim interesantnim neke iznesene podatke u ovom tekstu. Na primer, interesantno je da je navedeno da su plate u javnom sektoru 70.294 dinara neto a u izveštaju za jun stoji da je to 67.386 dinara neto, tim pre što su podaci za zdravstvo i kulturu tačno preneseni.
    Ono što je takođe interesantno je podatak o medijalnoj zaradi koji nažalost nemamo po regionima, a najpre jer komentatori ovde često umeju napisati kako "većina radi za platu do 30.000 dinara" i da ne znaju nikoga sa većim primanjima, a medijalna zarada pokazuje da 50% stanovnika zarađuje minimalno 45.500 dinara neto.
    Naposletku je interesantan osvrt da je prosečna zarada u Vojvodini manja je za oko 3.000 dinara u odnosu na prosečnu platu na nivou države, dok izostaje osvrt da je prosečna zarada u Sremu takođe manja za oko 3.000 dinara u odnosu na prosečnu platu na nivou Bačke.
  • Vlada

    25.08.2020 17:33
    @Gagari
    Ne nema u ostatku Srbije gazda koji ne isplacuju plate radnicima. Tamo je kao u Svajcarskoj. E moj prijatelju u pojedinim mestima i kada se mimimalac uplati, radnik je duzan da 10000 vrati gazdi na ruke. O radu na crno da i ne govorim. Velike i prevelike su muke obicnih ljudi i tamo i ovde, sa ovim danasnjim "gazdama" pod zastitom vlasti.
  • Lala

    25.08.2020 17:33
    A koliki je prosek u BG?
  • V

    25.08.2020 17:28
    Kako se izračunava i šta je realna zarada?
  • Yu

    25.08.2020 17:27
    Yu
    Ja bih bio srećan da mi je plata kao što je taj prosek. Koga više farbate??? To je onaj princip sarme. Pola države jede klot kupus, a druga polovina jede meso. Znači prosečno svi jedu sarmu.
  • Nikola

    25.08.2020 17:18
    Prosek 58 a ja radim za 38 ,blizu sam ☺☺☺
  • Gagari

    25.08.2020 16:42
    Dali i u Srbiji ima gazda koje kasne sa platama mesecima i niko ih ne sme dirati????Glupirate se sa kojekakvim pričama o plati a niste u stanju da donesete zakon o obaveznoj isplati plata svaki mesec.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna