Autor: 021.rs

Info
26.08.2020.
09:30 > 13:05
Poslednjih dana ponovo se raspravlja na temu svetske dominacije nacionalne američke valute, kojom deo sopstvenih poteškoća SAD prebacuju na ostatak sveta. Neposredan povod je kupovina juana od strane Rusije, poslednjih meseci toliko intenzivna da je čak i nabavka zlata trenutno u drugom planu.
  • maki

    27.08.2020 19:29
    $$$$
    Dolar gubi vrednost i te kako ?????

    1972g 1$ = 4.20 Sfr
    2020 (danas)
    1$ = 0.90 Sfr

    Mozemo tumaciti kako hocemo. Ali postoje i drugi igraci ????
  • Iguman

    27.08.2020 10:21
    Nikada.
  • Branislav

    26.08.2020 17:04
    DonJuan nasmeja me do suza. Kratko ali .ebitačno. Ne shvataju "srpski mentoli" da je faktor proizvodnje pored zemljišta, rada, kapitala, preduzetništva i TEHNOLOGIJA i KNOWHOW koju na njihovu žalost američke kompanije drže bez iole konkurenata...
  • Zoran

    26.08.2020 16:17
    @NS

    Nisu ameri blesavi kao mi pa da stampaju novac bez pokrica.
    Da te podsetim da smo mi devedestih godina imali najvecu hiperinflaciju na svetu upravo zbog prekomernog rada stamparije u topcideru.
  • Dema Gogić

    26.08.2020 15:57
    1. Rusija u ovoj godini ne kupuje zlato, nego ga prodaje samo zbog toga što dva puta u toku godine cena na Au bila svi rekorde. Kad bude trebalo, iskopaće Rusi iz Sibirskih vukoljubina još... A i "vlada" će pronaći način za izvlačenje "riđeg" iz štekova raje.
    2. Posle ukidanja "zlatnog standarda" (a to je bila istorijski neizbežno)skoro ceo svet prihvatio "zeleni omot bombone" kao univerzalno sredstvo međunarodnog plaćanja, zaduženja i kao jednu od rezervnih valuta.
    Dolar je samo papir, ali problem je što ovaj papir šizofreno prihvaćen globalno. Stoga otkaz od dolara van SAD naravno može ga srušiti, ali to će biti isto kao pucanje sebi čak nije u koleno nego u glavu, jer trenutno nema i neće biti adekvatnoj alternative...

    Slušam komediju "Sahrana dolara" regularno bar od 2008. Ima u Rusiji jedan nadriekonomista Hazin... Voleo bih da bude tako kako ovi "grobari" lupetaju, ali jednostavno neće biti tako.
  • Ahab

    26.08.2020 14:48
    Jača kera slabiju
    Onog momenta, ako do njega ikada uopšte dođe, kada poluge ekonomije u SAD samo i posumnjaju u ozbiljnu opasnost od kineske globalne dominacije-kinezi će vojno dobiti preko njuške. Najrealnije je da to bude posredan sukob, preko drugih drzava umešanih u neki manji konflikt, tako što će se SAD staviti na stranu onih koji su protiv kineskih saveznika. Već viđen scenario koškanja sa SSSR-om u Koreji/Vijetnamu/Avganistanu.
    Nekoliko opcija su u igri, "kinesko" more, S.Koreja...
    Rusi nikada neće zaratiti sa nekim zbog kineza. To bi bio "protivprirodan" savez. Koliko god se razlikovali, Rusi sa Amerikancima dele daleko više zajedničkih, civilizacijskih vrednosti nego sa kinezima.
    Problem je šta će biti sa ostatkom sveta ako kinezi predju liniju.
    Zbog radijacije.
  • djole

    26.08.2020 14:32
    Dolar pada uveliko pogledajte samo cenu zlata koliko je porasla u zadnjih godinu dana jer zlato se ne moze stampati u neogranicenim kolicinama. Jer kad dolar pada zlato raste i obrnuto. A sto se tice zamene dolara kao globalne valute, toga nece biti u doglednoj buducnosti jer EU nije dovoljno nezavisna da bi tako nesto pokusala, a ostalih kandidata nema (juan nije kandidat jer kso sto pise u tekstu vrednost mu ne odredjuje trziste nego vlad akine). Tako da kupujte zlato dok jos moze da se nadje, to je jedina sigurna investicija
  • Politicar

    26.08.2020 13:44
    @NS 26.08.2020 • 12:29
    Papir koji se stampa po potrebi americkih politicara kao i ostale valute."

    Zbog cega citav svet koristi taj papir?
    Kako to da vecina drzava na svetu upotrebljava dolar ako je to papir koji se "stampa po potrebi politicara".
    Cak i Rusi najvise koriste dolar u svojim transakcijama.
    Bice ipak da je malo i do snage americke privrede koja cini oko 30% svetske i koja je jos uvek bez premca u svetu.
    Sto snaznija privreda tim snaznija valuta.
    Uvek bilo i bice.
  • DonJuan

    26.08.2020 13:28
    Hahahahahaaha Rusi kupuju juan, pa je zna se da li su smesniji oni ili pajaci Kinezi koji ne znaju ni masku da naprave a da se ne raspadne pre nego sto je stavis na lice. Nece dolar nikad pasti i nikad se nece ugasiti dominacija SAD bez obzira sto to srpski mentoli bez ikakvog razloga prizeljkuju.
  • Anonimus

    26.08.2020 13:25
    Autor je u pravu, dolar neće pasti sam od sebe, zbog neprekidnog štampanja. Mora se nešta učiniti da američlka valuta izgubi povlašćenu poziciju. Nezavisna platforma je dobar predlog mada ne i dovoljan da dolar " padne"...
  • Ahab

    26.08.2020 13:18
    Dominacija
    Onog momenta, ako do njega ikada uopšte dođe, kada poluge ekonomije u SAD samo i posumnjaju u ozbiljnu opasnost od kineske globalne dominacije-kinezi će vojno dobiti preko njuške. Najrealnije je da to bude posredan sukob, preko drugih drzava umešanih u neki manji konflikt, tako što će se SAD staviti na stranu onih koji su protiv kineskih saveznika.
    Ima nekoliko opcija.
    Rusi nikada neće zaratiti sa nekim zbog kineza. To bi bio "protivprirodan" savez. Koliko god se razlikovali, Rusi sa Amerikancima dele daleko više zajedničkih, civilizacijskih vrednosti nego sa kinezima.
    Problem je šta će biti sa ostatkom sveta.
    Zbog radijacije.
  • NS

    26.08.2020 12:29
    Papir koji se stampa po potrebi americkih politicara kao i ostale valute.
    Blago onome ko sve sto ima drzi u dolarima taj je bas mudar i ceka ga sigurna starost.
    Bolje uzivajte u zivotu potrosite pare umesto sto skupljate papir po bankama koji u grob ne mozete odneti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna