Autor: Beta

Info
14.11.2020.
15:07
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević potvrdio je da će predložiti da se dugovanja, čiju naplatu je trebalo da sudovi ustupe izvršiteljima, otpišu u slučajevima manjih komunalnih dugova, ali da od Skupštine Srbije zavisi da li će to prihvatiti.
  • Mile

    16.11.2020 23:34
    Dug
    Ovo je apsurd
    Apsolutna zastarelost svih dugovanja je 10 godina
  • Realista

    16.11.2020 12:30
    Realnost
    Totalno mi je apsurdno da se dug star 10 godina naplati za 135 % više nego što je glavnica. Ako gledamo realno u odnosu na vrednost zlata pre 10 godina i danas to bi bilo 110% više.
    Gospodo iz Vlade kada kupite zlato ono se ne koti nego ostaje iste kilažw, a preko zateznih kamata vi naplatite više nego duplo realnu vrednost. To se zove zelenašenje. To Vam je malo pa dozvoljavate da troškovi izvršitelja budu nekoliko puta viši od osnovnog duga sa kamatama, a od samom duga mogu biti viši i više desetina puta. Apsurdno je da izvršitelj naplati i troškove obračuna kamate i duga za komunalne usluge, a kompletan obračun mu uradi komunalno preduzeće.
    Najveći apsurd je da dužnik plaća nagradu izvršitelju.
    U srpskom jeziku to ne može biti nagrada koju plaća dužnik, već je to kazna za dužnika, a za izvršitelja je ekstra ćar. Može da kažnjava samo sud, a ne izvršitelj. Ako je taj iznos kazna, onda ceo iznos nagrade treba da se uplati u javne prihode,
    Nagradu daje onaj ko unajmi izvršitelja za dobro izvršen posao. Izvršitelj ima cenovnik svojih usluga koje on fakturiše i time mu je sve plaćeno, a onaj koji ga je unajmio može dodatno da ga nagradi ako bude zadovoljniji. Nagradu ne plaća onaj koji treba da plati dug.

  • Blade

    15.11.2020 00:15
    Zastara
    @Marko: to što pričaš nije tačno, ja sam ovde zamolio da neko stručan objasni to naplaćivanje iz neke prošlosti, a ne da laici poput tebe pišu svašta.Ništa osim tužbe ili priznanja duga ne prekida zastaru, citiram zakon: "Ovaj rok važi u slučaju da za to vreme nije podignuta tužba ili da vi, kao korisnik usluge, niste na bilo koji način postojanje duga priznali – sklopili, na primer, ugovor o reprogramu.

    OPOMENA NE PREKIDA ZASTAREVANJE
    Najčešći problemi su u vezi sa dugovanjem za izvršene komunalne usluge. Zabunu u vezi sa zastarelošću mnogima prave – opomene.

    Opomene ili obaveštenja koje davoci komunalnih usluga šalju, ne prekidaju tok zastarelosti. Upravo u ovakvim situacijama, zakon štiti dužnike odnosno, kažnjava nemarne poverioce ostavljajući dužnicima mogućnost pozivanja na zastarelost."
    Molio BiH te više da ne pišeš napamet...
  • Dragan

    14.11.2020 17:51
    Eh
    Moj slučaj dobio sam spor sa jednom državnom firmom,i sud traži da platim dudske troškove iako po presudi plaća okrivljeni.Uplatim ja tu sumu u sudu.Platim izvršioca za prisilnu naplatu jer firma nije htela platiti.Naplatim to.Posle par meseci sudiju baš zabole ....pa angažuje izvršioca za naplatu duga za suddke troškove.Bez opomene, upozorenja.Naravno sledi moja tužba i gle čuda prihvatili moj prigovor jer imam kopiju da su računi plaćeni.Dledi moja tužba da tuženi plati sve troškove.
  • @Blade

    14.11.2020 17:50
    Marko
    Sve što običan građanin treba da zna u vezi zastare (osim roka) a što ne zna je da se zastara prekida svakim aktom poverioca kojim on podseća dužnika na dug - na primer: slanjem računa gde je izražen taj dug/kamata... Dakle, veći deo onih koji računaju na zastaru nakon godinu dana proteka vremena prave račun bez krčmara.
  • Biljana

    14.11.2020 17:31
    A banke?
    Ovo ce da predlozi. 10e nije dug. A tuzbe za trosak obrade kredita sa visinom tuzbenog zaheva od 215din su u redu. Paradosk srpskog pravosudja.
  • *

    14.11.2020 17:01
    @Blade
    Nisam pravnik ali sam knjigovodja... ako je utuzen dug onda ne zastareva ... sto je ovde slucaj ali eto kod nas to traje sudski sporovi itd... pa sad je to u rukama izvrsitelja oni se bave tim poslovima
  • Neuki

    14.11.2020 16:50
    @Blade
    Taj rok od godinu dana važi za tekuće troškove, i samo ako umreš. Znači tvoje dugove za komunalije nasleđuju samo godinu dana unazad, i to samo ako poverioci nisu poslali izvršiteljima.

    Dugovi ne zastarevaju. Isplati ono što si potrošio kao svi normalni.
  • .

    14.11.2020 16:16
    Teoretski država je kriva i za zastaru i kamatu i siromaštvo.
    Srpske nebuloze :(
    Narode digni se traži smisao ako ga nema vlast!
    Ljudi su žrtve loše države!
  • Pravnik

    14.11.2020 16:14
    Oprezno
    Oni mogu da prinudno izvrše navedena dugovanja bez obzira što su zastarela, osim ako se na zastarelost ne pozovete! Dakle, kad dobijete rešenje o izvršenju, neophodno je da izjavite prigovor (napišete na papiru da izjavljujete prigovor jer su dugovanja zastarela i tražite da vas upute na parnicu) sledeće dobijate poziv na ročište gde ponovite isto, i donosi se presuda u vašu korist. I samo tako ne morate da platite zastarela dugovanja.
  • Blade

    14.11.2020 15:27
    Zastara
    Može li neki pravnik ili advokat ovde da objasni jednu nedoumicu, koja je ovo fora ako dug za komunalije npr zastareva za godinu dana?Kako može onda biti naplaćen npr dug za TV pretplatu ili infostan ili bilo šta sl od pre 15 godina?!Može li se pozvati tada na zastaru ili ne?Ako ne, zašto?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna