Autor: Danas

Info
14.12.2020.
09:52 > 17:01
Veliki broj učenika koji iz osnovne škole izađu kao odlični upućuje na zaključak da je škola laka, ali rezultati završnog ispita svedoče da je znanje čak i mnogih vukovaca ispod republičkog proseka.
  • Станко

    15.12.2020 07:36
    Ха ха коментар
    Када је оцена већа од знања, то ретко значи да је то плод дарежљивог учитеља. Доста често је то што наши учитељи још увек за ситну добит од родитеља деци дају незарађену оцену. Нарочито на селу. А многа деца уче без разумевања онога што читају. После 10 дана заборављају шта су научили напамет и за чега су добили добру оцену.
  • Misa

    15.12.2020 01:03
    Kao da je bitno ko je Vukovac, nase obrazovanje kreira/trenira krpe koje su spremne za pranje mozga. Kakvo je prakticno-funkcionalno znanje tih Vukovaca? Sta su oni (Vukovci) u stanju da kreiraju (uz pomoc znanja) sto moze u ovom kapitalistickom svetu da se proda? Onaj ko ne moze da konkretizuje to svoje znanje obicno je vecna sirotinja ili manuelni rob kome se meri vreme po ucinku. To je nazalost, surova istina ovog liberalno-kapitalistickog sistema.
  • Bili Kid

    15.12.2020 00:57
    @dijasporac
    Nepotizam (u skoli, sudstvu, zdravstvu, zaposljavanju...) je samo znak slabosti i nerazvijenosti institucija koje bi trebalo da vrse selekciju najboljih u jednom drustvu. Nepotizam radja nesnalazljivost i neposobnost kod takvog pojedinca, koji ne moze da savlada izazove i probleme koje zivot donosi. Tamo gde je nepotizam najzastupljeniji obicno su siromasne drzave nesposobne da se samostalno izgrade iznutra (sem ako nisu kao UAE, S.Arabija bogate prirodnim resursima pa mogu da plate znanje od drugih). Ni roditelji a ni nosioci visokih polozaja u ovom naopakom drustvu nisu svesni jedne surove cinjenice: "Iz carskih se gaca nista ne postize."
  • Hm

    15.12.2020 00:48
    Pa kada je znanje mnogih ministara i članova vlade na nivou drugog razreda osnovne škole.
  • Hahahohohuhu

    15.12.2020 00:07
    Mnogi predavači s kupljenim diplomama predaju našoj deci. A vi se obrušili na decu.
  • Gibo

    14.12.2020 23:16
    Svaki problem sa decom, pa i znanje koje ne prati ocene, polazi iz kuće. Očekivanja velika, roditelji često ambiciozni i neostvareni kompleksaši i deca koja bi da udovolje mami i tati i koja zajedno sa roditeljima govore nastavnicima kako da rade svoj posao. Roditelji, ako mislite deci dobro, od#ebite od škole, a decu učite osnovnoj disciplini i poštovanju nastavnika.
  • Ja

    14.12.2020 23:04
    Skolstvo i zdravlje su dovoljan uslov za dugorocan razvoj zemlje. Sto je neko na pocetku karijere obuceniji, te sto ima duzi zivotni vek duze ce i sa vise iskustva doprinositi. To je Kina prekopirala od amera krajem sedamdesetih i u poslednjih 15 godina ubire plodove i ubirace... Ocene kao ocene nisu merilo, ali su ipak bitne za otvaranje vrata, medjutim i tu postoji inflacija. Ja u gimnaziji, pre nekih 20g, nisam bio uvek odlican, nije bilo ni vukovaca u par odeljenja. Mnogi od boljih ucenika iz generacije nisu zavrsili fakultete, isto tako mnogi od vukovaca iz prestiznih gimnazija koji su studirali etf samnom nisu zavrsili ili jesu jedva a posle nisu imali uspeha. Daleko od toga da su netalentovani - stvar je nekada u istrajnosti, a nekada u pripremi i planu.
  • Nenad

    14.12.2020 22:46
    Uvek je toga bilo. Sećam se još 90-ih kako su moji rođaci sa sela nabijali mojim roditeljima na nos kako eto njihova dečica imaju sve petice a ja trojke.
    Ta ista dečica posle nisu mogla da završe srednju školu, ne žele ništa da rade i samo se grebu od roditelja za pare a ja danas imam završen FTN i programiram.
    Ko god podmoćuje nastavnike neka dobro razmisli o ovome. Deca se poštenom radu uče od malih nogu.
  • dijasporac

    14.12.2020 22:29
    @Goran
    Ko od roditelja moze da vrsi pritisak na nastavnike? Redom od tetkice iz skole do predsednika drzave, samo sto tetkica ide i moli nastavnika a predsednik (opstine, pokrajine, vlade, drzave) naredi to potcinjenima koji nazovu direktora skole i on to sredi sa nastavnikom. Zatim tu je gomila roditelja koji ce otici do predmetnog nastavnika pa koruptivnim metodama (pokloni, ruckovi, kesh) ili u krajnjem slucaju izaci pred nastavnika iz svog crnog dzipa zatamnjenih stakala, pokazati nabildovanu i istetoviranu misicu, mozda i futrolu sa oruzjem i znacajno pogledati nastavnika sa pitanjem kako moze njihovom mezimcu zakljuciti 3 ako on treba da bude vukovac. To je ono sto mi trenutno pada na pamet ali nije lako danasnjim prosvetarima, ocekuje se da pruze roditeljsku brigu ucenicima, da budu odlicni nastavnici i da ugode svima, od direktora do roditelja... a kao sto se svi razumeju u svestke zavere, vakcinacije, 5G, sastav fudbalske reprezentacije tako znaju i da njihovo cedo treba da ima 5.00 jer je najpametnije u skoli.

    OK, karikiram ali ima dosta takvih roditelja, bilo ih je i ranije a danas ih ima neuporedivo vise. Zato i imamo inflaciju vukovih diploma.
  • Rade

    14.12.2020 22:09
    Kada osoba krene da se zapošljava, sve dođe na videlo. Na žalost to kod nas ništa ne znači... Burazerske i kumovske veze jače su od znanja i veština!
  • Cemu

    14.12.2020 21:35
    cemer
    sve se radi da obesmisle obrazovanje..kupis diplomu pa se u fotelju uvalis ..sta ce kome znanje..praksa to odavno pokazuje.
  • Novosadjanin

    14.12.2020 21:25
    selo grad
    Nisu sva mesta ista kao što nisu ni škole.Polemisati o obrazovanju i o našoj deci je iluzorno sve dok VELIKI BROJ POLITIČARA IMA KUPLJENE DIPLOME .Profesori i nastavnici,prestali su da se bore protiv vetrenjača a deca samo prate PRIMER ODRASLIH.Žalosno ali je tako.
  • Skola

    14.12.2020 21:24
    Skola
    Bio sam vukovac i mogu reci da mi to nije puno pomoglo u zivotu. Imam znanja, ali u ovoj zemlji se to ne ceni. Bolje da sam ucio kako se snaci u ovom haosu.
  • Piško

    14.12.2020 21:10
    ...
    Trebalo bi ukinuti to, deca moraju da nauče da život ne funkcioniše na nivou nagrada i priznanja. Život u Srbiji je konstantna patnja i rintanje dok sva priznanja i nagrade dobijaju oni koji su se zatekli u pravoj političkoj partiji.
  • dijasporac

    14.12.2020 20:31
    @Dragojlo
    Mnogo vise vukovaca imas u gradovima nego na selu a pritisak uticajnih ili bogatih roditelja na nastavnike u gradu je daleko veci. U mojoj generaciji u gimnaziji jsu sva deca profesora iz te skole bili vukovci (bilo ih je 3-je), deca tadasnjih (uticajnih) politicara su takodje bili vukovci i samo jedna devojka od njih je zavrsila fakultet, ostali su zaglavili, prebacivali se, odustajali od studija...

    Kada mi je starije dete islo u osnovnu skolu postojala je ekipa roditelja koji su vrsili pritisak na uciteljicu, kasnije na nastavnike da im deca imaju maksimalan uspeh, bilo je tu roditelja koji su svakodnevno dolazili i insistirali na dobroj oceni deteta, delili pokloncice, izvodili nastavnike na rucak a bilo je tu i roditelja ("biznismena" i politicara) koji su jednostavno zaplasili nastavnike i deca su im imala 5.00.

    Ako su ljudi spremni da laziraju svoje diplome i doktorate sta mislite sta su spremni da urade za svoju decu?
  • V5

    14.12.2020 20:20
    Poznato
    Vukova diploma nikada nije bila garancija znanja kao ni mnogobrojne druge diplome, ne samo u školstvu. To je konstanta.
  • Novi

    14.12.2020 20:18
    Beogradjanin
    Srednjoskolci su nam toliko neobrazovani, da ne znaju na karti sta se nalazi dalje od Beograda, u Novom Sadu je malo bolji slucaj, ali ipak. Profesori, prosti, neuki, potlaceni, u sluzbi palanke.
  • Nana

    14.12.2020 20:05
    @Dragojlo
    A zašto mislite da se zo ne radi i ovde u gradu?!
    Upis u gimanazije je posebno zamimljiv, mislim kad krenu one rokade posle mesec dana. Dete upisalo jednu gimanziju, pa posle mesec dana osvane u drugoj.
    A tek fakulteti! E to je vec master klasa...
    Ko misli da se ne urgira i na drzavnim fakultetima, taj fakultet video nije.
  • BulevarEvrope

    14.12.2020 20:00
    Ukoliko cheljade nije vukovac i ne ide mu knjiga treba ga odma na sport preusmerit. E sad, ukoliko mu ni lopta ne ide i Bog ga ni zato nije dao onda odma na zanat ga dati ili u armiju.
  • M

    14.12.2020 19:59
    Bio sam odlikas, ali ne i vukovac. Upisao srednju za koju je bilo potrebno preko 90 bodova. Na casu geografije, devojka koja je bila vukovac, na karti Srbije je trazila Sombor na Kosovu. Nije uspela da ga nadje, pa je dobila zadatak da nadje Novi Sad na karti. Krenula je da trazi oko Kragujevca, srecom je velikim slovima pisalo "Novi Sad" pa je bar to uspela. Eto kakvi su nam vukovci. Stanje u srednjim skolama nije mnogo bolje, tako imamo svrsene gimnazijalce koji su zaboravili kako se racuna povrsina trougla. Na fakultetima isto postoje razni "geniji", cak i medju profesorima, koji nemaju pojma o stvarima o kojim predaju, tj. znaju samo suvu teoriju koja se vremenom delimicno menjala.
  • Goran

    14.12.2020 19:40
    @NNunited
    Ko može od roditelja da vrši pritisak na nastavnike? Otac sam dvoje dece, od nastavnika poznajem samo njihove razredne starešine. Ne znam na koji način bih mogao da utičem na uspeh mog deteta u školi. Da znam da se tako nešto dešava u razredu u koji idu moja deca javno bih to rekao na roditeljskom sastanku.
  • Caca

    14.12.2020 19:20
    Zašto se čudite? To sve počinje još u vrtiću u kojem su neki roditelji potpuno ubeđeni u to da su odgajili Ajnštajna čiji talenat niko ne prepoznaje. Svako od nas poznaje barem troje roditelja koji na kraju polugodišta ili školske godine prvo od učitelja, a posle i od nastavnika traže veću ocenu za svoje čedo. Četvorka je ravna najvećoj uvredi. Nažalost, ne shvataju da to na kraju bude medveđa usluga i kad tad se pokaže da neki djaci nisu ni za trojku, a ne za peticu.
  • Dragojlo

    14.12.2020 19:12
    Obicaj na selima,kada su u pitanju ti odlicni i vukovci je taj da,ako hoces da ti dete bude vukovac i odlican ucenik,moras redovno da nosis torbe i koverte nastavnicima i uciteljima!!! A ona deca ciji roditelji ne nose torbe ta deca izrastu u prave ljude i vrsne majstore gde god se okrenu,a oni vukovci ili propadnu ili odu na vlast.Poruka je ta,da od malih nogu se podkupljuje znanje i zbog toga propadamo kao drzava.
  • I vikne

    14.12.2020 19:11
    I vikne neko dete: "Car je go!"
  • Inspektor Višekruna

    14.12.2020 19:09
    A hoće veće plate!
    Neke stvari se mogu lako rešiti!
    Prosvetar iz osnovne kome zaključene ocene značajno odstupaju od uspeha đaka na maloj maturi, mora biti kažnjen!
    Vukove diplome su smejurija!!!
    Izbor đaka generacije je uglavnom izbor đaka sa najuticajnijim roditeljima!
  • Majka učenika

    14.12.2020 18:56
    ...
    Ostavite decu na miru. Očekivanja i pritisci okoline su ogromni a vukovci na zapadu svakako prolaze sa manjim kriterijumima. Kriterijumi su srozani za one koji u školu ne žele, poklanjaju se dvojke a odlikaši se satraše od učenja. Rasteretiti decu enciklopedijskog učenja što pre!
  • @mrcke

    14.12.2020 18:50
    Neka je sistem u kome smo mi ucili bolji. Toliko je dobar da je proizveo sav ovaj danasnji talog. A cuj tek ovog dole sto Novi Sad smatra nekim gradom u odnosu na selo, valjda zbog nacickanih gimnazija i fakulteta sa kojima u inostranstvu mozes da obrises zadnjicu. Da ostavis to gradsko dete nedelju dana na selu, video bi svu njegovu sposobnost i snalazljivost.
  • Neko

    14.12.2020 18:25
    Znam
    Mnogi ne uce da bi imali znanja i vestine, nego su ucenjeni od roditelja, jer od toga zavisi da li ce dobiti bicikl, nov telefon,, bilo sta,,, samo ne znanje.
    Roditelji nece da rade ni malo sa svojom decom, CAST IZUZECIMA!
    Nazalost, obrazovanje je potpuno degradirano,,, a najveci pritisak trpe prosvetni radnici.
    Cele godine ne vide razrednog staresinu, a u maju se zajapure, samo dolaze zbog ocena i ne zanima ih realno postignuce deteta.
    Maltertiraju se telefonima i nastavnici koji nisu razredne staresine, samo da se ocena namontira po meri roditelja.
  • Anas

    14.12.2020 18:20
    Do sistema je. Juri se forma, a ne znanje. Kakve koristi bilo kome od petica, kad je znanje nula.
  • Nebojša

    14.12.2020 18:17
    Primer
    Pre dve godine si je polagao malu maturu matematika, srpski. Bio je odlican, ali ne i vukovac. Stalno nas je pitao kako je moguce da neciji tata i mama intervenisu da im se poprave i po dve i tri ocene kako bi bili vukovci i tako od petog razreda stalno, a mi ne. Uvek smo mu govorili ZNANJE JE NAJVAZNIJE I DA CE SHVATITI KADA DODJE VREME. I shvatio je. Samo jedna najbolja ucenica iz razreda je odradila kao on i na jednom testu bolja od njega, najbolje, a svi ostali su imali po nekoliko bodova manje. Tada je shavtio sve.
    Roditeljibvrse pritisak na decu a onda na nastavnike i profesore a to daje lose posledice. To su sve neostvareni roditelji, kompleksasi koji misle ako imaju pare da mogu sve, a pare nisu ni stekli znanjem.
    Onog trenutka kada roditelji koji budu dolazilinkod nastavnika i profesora da poprave detetu ocenu budu tretirani krivicnom odgovornoscu tada ce nam biti bolje.
  • dijasporac

    14.12.2020 18:11
    OS Vuk Karadzic sam zavrsio 1982 i u dva odeljenja je bio jedan vukovac, moj rodjeni brat je tu istu skolu zavrsio 7 godina posle mene a u njegovom odeljenju je bilo njih dvoje (bilo je jos jedno odeljenje ali ne znam koliko je tamo bilo vukovaca). Njegovi klinci su zavrsili tu istu skolu, mladji je zavrsio pre 2 godine i mislim da je u njegovom odeljenju bilo 4-5 vukovaca. Ako to nije iflacija te diplome ne znam sta je drugo.

    Danas su nastavnici ljudi sa mnogo manje autoriteta i sposobnosti da se suprostave uticaju roditelja pa se cesto "gleda" kroz prste deci, navlace se ocene zbog prsoeka i diploma. Deca od ranih nogu uce da sve moze da se sredi, da je potrebna veza u zivotu za sve. I zato danas imamo takvo drustvo kakvo je.
  • Miki

    14.12.2020 18:00
    Novosadske gimnazije
    da mi dete nije upisano u jednu ne bih nikad poverovao da je prosek odeljenja 4.6

    u moje vreme smo imali 2-3 odlicna ucenika
  • Nebojša

    14.12.2020 18:00
    Oduvek
    Oduvek je tako bilo. Samo da podsetim, da je 1985.godine na prijemnom ispitu za FTN Elektrotehnički odsek čak 45 vukovaca imalo NULA bodova.
    Da, NULA BODOVA. Naredne godine je samo JEDAN OD NJIH inace iz Sombora konkurisao ponovo i polozio i sada je zaposlen u JKP vodovod i kanalizacija kao diplomirani inzenjer elektrotehnike.
    I nije bio los student da ne pomisli neko. Sam je shvatio da je imao ocene ali ne i znanje i onda je godinu dana intenzivno radio i pripremao se da bi stekao znanje.
    Prema tome, deca trebaju da shvate da je najvaznije znanje a ne ocena, ocena je posledica, kao sto ako je poklonjena ostavlja trajne negativne posledice.
    Proci ce i ovo vreme zla i kupovine diploma i promovisanje spodoba sa kupljenim diplomama i njihovo postavljanje na mesta direktora javnih preduzeca, zamenika ili cak gradonacelnika, narodnih poslanika, predsednika skupstinskih odbora,...
    Nesporno je samo da je i danas isto. Razlika je sto se nekada kada se provalila kupovina dioloma na VEKŠ ili Pravnom fakultetu reagovalo promptno i sankcionisalo se a sada se moze postati i šef drzave s falš diolomom, veštak u gradskom zavodu za vestacenje u Beogradu i vestaciti mnoge od 24 sporne privatizacije, biti vestak grafolog bez diplome,.... E tu dolazimo do kljucnog rasula da se sada sa laznim znanjem i diplomama zavrsava u bezbednosnim i pravosudnim organima i da se bude vestak, a to nekada nije moglo. Zato nema sankcija jer bi morali sebe da razresavaju.
  • Divno

    14.12.2020 18:00
    Pa realno se i radi na tome da se deca zaglupljuju. Nije u interesu da izrastu mladi pametni ljudi koji ce da misle svojom glavom. Ko ce sutra da mota kablove za male pare. Nas predsednik na sve misli pa i na nasu decu. Bice posla za sve za 200 eura.
  • @Uvek bilo

    14.12.2020 17:27
    Pod gradom mislite na... Novi Sad?
  • mrcke

    14.12.2020 17:12
    U sistemu koji od odraslh ljudi pravi degenerike, kakve šanse imaju deca.
  • Dejan

    14.12.2020 17:05
    Sta je tu cudno ili novo? Zavrsio sam osnovnu 1991.godine i skoro svi "vukovci" a narocito devojcice su popucali po "obicnim" srednjim skolama a od njih 4. sto su upisale gimnaziju mislim da je jedna zavrsila neki fakultet.
  • NNunited

    14.12.2020 16:57
    ...
    Pa kad je roditeljima bitniji broj u svedocanstvu nego znanje. Na nastavnike se vrsi pritisak, cak se preti nastavnicima...
  • Xyzž

    14.12.2020 16:20
    To što je neko trebao da ima 2 - 3 četvorke, a dobio petice pa postao Vukovac, je mnogo manje strašno od činjenice da ovih oko 150 učenika koji nisu imali ni jedan bod iz maternjeg jezika i matematike ne ponavljaju razred, već redovno idu dalje....a opismeniti se nikad neće.
  • Uvek bilo

    14.12.2020 16:19
    selo grad prigradski
    Naravno nije isto vukovac u selu prigradskom delu ili gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna