90% vas sto komentarisete ovde nemate blage veze za ugostiteljstvom i vodjenjem jednog kafea,restorana...
Vecina je na drzavnim jaslama i ne vidi svoje fiktivne doprinise koje satro drzava uplacuje samoj sebi..
U celoj Srbiji sem u
Beogradu prodajne cene robe u lokalu u odnosu na troskove tog lokala su nerealno niske, roba u nabavci je preskupa zbog akciza pre svega, cena tekucih komunalija za ugostitelja je industrijska cena, na taj famozni minimalac od 30000 preduzetnik placa 17500 drzavi preko za sta i to su opipljive zive pare, a posla nema, vecinu ugostiteljskih objekata je unistila pandemija, a i dalje su ugostitelji najomrzenija vrsta preduzetnika...
Treba svako da proba sta znaci biti mali preduzetnik u ovoj zemlji pa onda tek da sudi drugima,nocna mora je to i za gazdu i za radnike ali zahvaljujuci sistemu nametima,akcizama,
inspekcijskim haracima i td..surova istina.
Ne znam ni jednog poštenog konobara. Ja sam o njima stekao sledeće iskustvo -Mala mi je plata u Nemačkoj konobar zaradjuje 10000 el, mala mi je plata u bg je dnevnica 80e, mala mi je plata kod Djure je veći bakšiš, mala mi je plata moram da sklonim piće sa stola, mala mi je plata ubijam se od posla, a gazda vozi mercedesa....ok je ukrasti od gosta - više mu naplatiti, ok je ukrasti od vlasnika prodavati svoje piće, kafu...
Očigledno, draga provincijalko, ni ti ne znaš šta sve podrazumeva posao konobara, pa ti iskreno želim da se oprobaš u njemu, petak ili subota uveče u centru grada, ne tvog sela, recimo neki od lokala u Laze Telečkog, Zmaj Jovinoj ili Modene. Pa nam se javi sa utiscima.
A samo članak do ovog danas da Toma Mona je postavljen na čelu komisije koja će odlučivati kome će prodati državno zemljište i po kojoj ceni.
Mladim ljudima i školarcima i studentima kao otac,bivši radnik u Srbiji za 240 eura plate do 2018 e godine i to kao diplomirani hemijski tehničar tehnolog u roku na državnom fakultetu,i kao prijatelj i neko ko nekome želi najbolje u životu toplo preporučujem da krenu da uče nemački jezik i da se spasu jednom zauvek.Ali da se spasu.Kad ostarite shvatićete zašto sve ovo pričam.
Pozdrav iz Švajcarske za sve preostale vredne i pametne i edukovane radnike u Srbiji.Ne dajte svoje dostojanstvo i zdravlje nikome.I ne verujte nikome da će u Srbiji i za 50 godina biti bolje.Za decu i unuke političara da.Za decu običnih ljudi nikada.
Za sve je kriv Novi Sad i Novosadjani.Previse ste bre razmazeni!Te kava mi se ne svidja , te hocu sa slagom bez pene.Konobari lijenji,sankeri ne znaju osnovne stvari.Od kad sam dosao iz mojih divnih Pljevalja sve odje ne valja!
Kad popravite tu vasu iskrivljenu logiku bice i radnika. Plate ili u vecini slucajeva dnevnice su uzasno male, a logika prosecnog srpskog ugostitelja kaze "imas baksis"... Baksis nema veze s gazdom nego s radnikom, jedan ga ima drugi ga nema, nikom baksis nije garantovan.
Radi se na crno, a ako si prijavljen to je po pravilu na minimalac. Vidim neki kukaju kako osoblje krade? Pa krade lopov od lopova, zakines mu dnevnicu, zakines ga na prijavi (citaj prijavis ga na minimalac) i onda se zalis iju nema postenog radnika... Samo polako, tek ih nece biti.
Ne znate vi draga gradska deco, šta znači rad, pa zahtevate za posao koji je bukvalno šetkanje gore dole, povećanje plata. Ja bi za takav posao ne povećala, nego smanjila plate.
Kad ova probirljiva deca budu malonosetila glad,ima da sanjaju posao konobara.
Plate su prevelike , plaćam ih više nego što rade , oće da ukradu, bakšiš neće sa dele, sede ne bi malo prebrisali sve ostave spremačici , cugi kradu da bi prodali a za hranu još gore smanje na 3 pa prodaju 4 na crno ma zlo i naopako a preko rade svi po ps oću strane radnike
Ahahahan ne znam da li su ti više hrišćanske vere (što ti je iz nekog idiotskog razloga bitno), ili fakultetski obrazovani. Sve se lome fakultetlije da potegnu preko pola sveta tebi da dvore mušterije za 600 evra.
Ima radne snage koliko hoces ali niko nije lud daga neko izrabljuje za 40hiljada. I u pravu su kada sve stavis na papir i inflaciju,ispid 90hiljada minimalno niko nejce da radi. Ako smo mi stariji bili budale i vodili se recenicom bolje da kipi nego nista,mladi nejce. Jer mi smo dotakli dno a mladi nejce,tako i treba cene su nam evropske a plate juzno africke. Ovo je 21 vek gde se sve bukvalno placa pa ako sam odlucio da radim ima i da naplatim kako bi ziveo a ne prezivljavao.
Vec se vode pregovori sa vrlo pouzdanim agencijama oko uvoza radne snage iz Indije, Filipina, Laosa, Indonezije... Uslovi: 6 x 10 efektivnih radnih sati nedeljno, smestaj, papiri i hrana, plata - konobari 600e, kuvari 900e-1200e, svi fakultetski obrazovani, vredni, hriscanske vere i ne kradu, osljare i rovare kao domaci basibozluk. Da se vise ne nerviram i na gubim vreme sa kojekakvim lokalnim olosem, sa neredovnm dolascima na posao, kasnjenjem, potkradanjem na 1001 nacin, mogla bih knjigu da napisem na tu temu.
Znači zaposleni ti rade duže nego što je zakonom propisano, plaćaš ih srednje žalosno i prijavio si ih na minimalac? Ajde gukni i koji je lokal u pitanju, kad se već hvališeš da si lopina...
Da li u ovoj državi žive samo ugostitelji? Ugostitelji, ugostitelji, ugostitelji.... Samo se njihovi problemi spominju. Ako im ne ide neka rasprodaju svoje lokale i neka rade na bauštel u Austriji. Zanimljivo da za državni sektor nikada ne fali radnika. Sada da raspišu oglas za prijem 10000 radnika u Elektrovojvodini ili Srbijagasu javilo bi se na oglas njih 100000. Ali ta radna mesta su rezervisana samo za politički podobne.
Kako je moguce da nikada nema manjka radnika u drzavnim sluzbama..Tamo rade i za 35.000 i za 40.000din i ne bune se otimaju se za posao..Lepe plakate da bi ih zaposlili..Ali kvaka je da tamo NE RADE nista sede i bas ih briga..Znaci nije ovde problem u platama nego hoce ljudi da ne rade da sede da odu kuci u 14:00h a da plata leze redovno..Drzava je najveci poslodavac u zemlji i svi hoce za nju da rade odnosno NE RADE.
Kažeš da radnici kod tebe imaju platu i po 50-60.000 dinara imda su uredno prijavljeni na minimalac. Zašto ih ne prijaviš na pun iznos plate? Zato što ćeš onda morati i više da izdvojiš za socujalno, zdravstveno osiguranje. Znači, ti radniku na njegov račun uplatiš minimalac a ostatak plate mu isplatiš na ruke? To je krivično delo.
A jednog dana kada svi ti radnici odu u penziju sa penzijom neće moći da kupe ni kesicu kikirikija jer se visina penzije obračunava na osnovu visine plate tokom čitavog radnog veka. Ako su bili prijavljeni na minimalcu, imaće i minimalnu penziju.
Ja ne razumem zašto radnici uopšte pristaju da rade za vas lihvare, treba lokale i kompletan inventar da vam polupaju za to prijavljivanje na minimalac. Koliko mučite radnike da vam ostaju prekovremeno samo zato što ste vi gazde odlučili da nepoštujete radno vreme već radite i po dva, tri sata preko dozvoljenog.
Pun grad kafana, ne možeš više proći trotoarom od bašti. Raširili ste se kao kuga u srednjem veku. Vreme je da se malo prorede kafane, da barem vas 60% zatvori lokale i da radite nešto drugo. Na primer kod nekog gazde da sada vi budete prijavljeni na minimalac.
Retki su lokali u gradu koji pošteno rade, koji pošteno plaćaju radnike, koji imaju vrhunsku uslugu i kvalitet. Kod nekih odeš zimi da popiješ čaj. Kesicu čaja od kamilice koju kupi za 10 dinara i potopiti je u polupraznu šolju mlake vode ti naplati i do 250 dinara.
Necudime tolika pomama za pasosima,pogotovu mladih! Ko ce ovde normaln i radno sposoban da ostane da radi za 350,500evra.....? Prosecna plata je 1000eu ispod toga radi onaj ko nema zivi od nicega dok neskupi novac da pobegne odavde! Sve je poskupelo i ako ovako nastavi ni srednjoskolce nejcemo imati! Ja sa suprugom i dvoje dece prezivljavamo sa platom od 1400evra u dinar. A kako zivi onaj podstanar sa 350 eu platom i porodicom....alo ovo vise nije normalno i vodi u jednom pravcu?
Kada je počela korona, sve radnike ste pustili niz vodu, da se snalaze kako umeju, niste mogli prodati jedno od vaših skupocenih vozila, pa da ste imali da svi preživite. Sada kad ste ponovo otvorili sad nema radnika. Izvolite gazde, pa zasucite rukave. Većina tih što ste im rekli doviđenja su se snašli i neka su.
Ovo je problem u svim delatnostima a ne samo u ugostiteljstvu.Dok je bila korona i dok nismo radili ja konkretno imam radnju trznom centru nisam ugostitelj bilo je gazda ajde izdrzacemo zajedno.Drzava daje tri minimalca za lezanje kuci a gazda placa doprinose a radnja ne radi.Kada su otvorili trzne centre posla katastrofa opet prica aj izdrzi bice bolje.Sada kako je prosla korona onda je prica ovakva ej imamo bolju ponudu idemo..Svako je trebao radnike da otpustiti dok nije radio jel zahvalnosti nema mi cemo uvek biti zle gazde a oni ugrozeni radnici..Kada ti njemu treba da das otkaz sto zakona ga stiti a on tebi samo kaze necu doci na posao caooo.
"Situacija je dramatična, popuštanje mera je zakasnilo kada su klubovi u pitanju, ali džaba priča jer Kriznom štabu su za koronu izgleda samo klubovi krivi, dakle oni koji nisu radili ovih 15 meseci pandemije. Neverovatno, zar ne", upitao je Relić.
Nije krizni stab imao nista protiv klubova. Jednostavno su morali doneti mere da se smanji bliski kontakt medju ljudima. A u klubovima i kafanama se ljudi guraju na gomili, naravno da ce se tokom pandemije ograniciti takva okupljanja. U Zmaj Jovinoj ne mozes da prodjes od stolova i stolica, zauzimate pesacku zonu. Bas sam se potresao sto niste mogli do ujutru da prodajete hektolitre alkohola ljudima poslednjih godinu dana.
Dve dobre vesti u jednoj:
- ugostiteljima ponestaje radnika da nas svaki dan maltretiraju do pola nići;
- promašeni eksperiment od zemlje nastavlja da se prazni.
Kod mene je početna plata 33000, stariji radnici imaju od 45000-60000 din, glavni kuvar po dogovoru, svi su uredno prijavljeni na minimalcu od prvog dana. Niko od zaposlenih se ne žali, radnika ne fali, čak štaviše uvek neko urgira da mu zaposlim nekog. Radi se 6 dana u nedelji 8h + kolko je potrebno da se lokal pospremi, ponedeljak neradan. Neradnika je bilo i biće, dolazili su mi razni lezilebovići, takve odmah najurim. Kad je počela korona, otpustio sam skoro sve radnike jer neću da plaćam nerad i ne znam šta tu nekom nije jasno. Kad su popustili mere neki su se vratili, neki ne ali to je već njihov problem. Vidim prozivaju ovde u komentarima da mi ugostitelji vozimo skupa kola, idemo na egzotične destinacije, e pa gospodo otvorite i vi restorane da vidite jel lako, a pare koje sam zaradio pošteno ću da trošim kako ja hoću, a vi slobodno dajte sve što zaradite prosijacima.
Znam par njih (konobara) koji rade za 50.000 i prijavljeni su. Oni nisu otisli da rade na obali za 100e vise. Kome se ne isplati nek zatvara radnju. Svaki gastros koji se "vrati" odma otvara kafanu i solarijum, a radnici su rodbina i ako fali neki ide oglas sa zahtevima ko da ce da placa 1000e, a nudi 20.000 i baksis naravno na crno.
Pa naravno da nema radnika kada necete da ih platite, rade bez ugovora,bolovanja,god. odmora i ikakvog radnickog prava!!! Ugostiteljstvo i kvalitet usluge u NS je na najnizem mogucem nivou ikad...
Изузетно тежак,стресан посао са много дужности,за дневницу од 1000 до 1500 дин,без пријаве 90% захваљујући корумпираности инспекције рада.Рад празницима,викендом,ноћни рад.Ко није радио нема појма о тежини посла и менталном склопу власника.Данас већином ником не гори да мора да шаље своје дете на израбљивања за смешне паре.Уопште не чуди што нема радника.
Tako im i treba, dok su ljudi morali da trpe njihov bezobrazluk cinočno su govorili "ako neces ti ima ko hoce"... Da li danas postoji neki restoran, kafić, bilo koji ugostiteljski objekat da radnicima uplacuje na racun vise od minimalca?
Ja sam odresio kesu i zaposlio mlade vredne ljude. Konobar i kuvarica mi rade od kuce a letovanje i zimovanje im uplatim na pocetku godine, da ljudi lepo planiraju odmor. Dajem im pozajmice za kupovinu automobila i nekretnina. Radni dan im traje sest sati a Petak je neradan dan. Kad im ovako organizujete radnu atmosferu, otimaju se za posao.
Hocete da kazete da su ljudi tokom pandemije preispitali svoje zivotne odluke i odlucili da ne zele vise da rade k'o konji za vrecicu kikirikija? Nemoguce. Zele da idu u zemlje u kojima ih placaju toliko da mogu da zive dostojanstveno? Nemoguce.
Pa kad ne placate radnike. Prijava na minimalac, ako uopste i bude prijavljen a plata 50 i kusur hiljada dinara za kuvara da radi 6 dana po 10 sati. Haha... A gazda vozi Porche Cayena, radnici skapavaju... E tako vam i treba. Ne nasli ih nikad...
Platite ljude pa mozda i bude radnika jedan restoran koji radi prosecno ima vise nego dovoljno para da plati radnika druga je stvar sto seljak od gazde hoce da ima auto koji nemoze da plati i tri stana na kredit .
Ugostitelji (naročito ovi iz "noćnih klubova"), ako vam je teško, pa prodajte te svoje džipove, stanove, lokale, prijavite radnike na pune plate, platite ih kako dolikuje, a ne minimalce, pa da vidiš kako će neki i da ostanu i da rade. A kad vam se poveća promet - svima povišice. Znam ljude koji svoje konobare plaćaju 600-800 €, plus bakšiš, glavni kuvar 2.000 €. Ne pada ljudima na pamet da idu, a i gazda zarađuje lepo za svoju porodicu: nov auto, nov stan u Beogradu, putovanja... Sve se može kad se hoće.
A ako vas neko reketira, pa tu je policija i pravna država da stane iza vas, zar ne?
U Beogradu bandere pune oglasa za radnika kao "redovna isplata,renomirani restoran,stalna klijentela..." pozoves za dnevnicu kaze dnevnice 1800 dinara.Momentalno sam prekinuo vezu.
gazda je zakidao radnike i redovno uzimao bakšiš, da bi kasnije mu svakvi početni radili, gosti bili sve nezadovoljniji i na kraju prodaje restoran.
E pa dragi moji to vas čeka ako ne budete korektni prema vašim zaposlenima koji vam donose enormnu zaradu
Ljudi za koju godinu neće ostati niko od majstora bilo kog zanata.Bukvalno sam duboko ubedjen u to.Ostaće priučeni, i oni koji će udarati po dzepu,tj.oni koji imaju neko znanje ali iz nekih ličnih razloga nisu otišli preko.
A nisu se bunili kad su mogli da biraju radnike, pa zbog previse ponude, davali im dnevnicu 1000 din, bez prijave. Dok su vozili automobile od 100.000e... Doslo je vreme da postenije platite radnike, ako necete, uvezite ih iz Indije, pa da vidite kako ce reagovati gosti.
U Zadru je rodjak iz okoline Novoga Sada otisao da radi pre 15 ak dana kao konobar pocetna plata 6000 kuna nekih 850 eura baksis sigurno 10-15 eura po danu jer to su u pitanju bogati Nemacki i EU turisti nije kao u Srbiji ono kafa za 1 euro i sedi celog dana sa kafom od 1 euro,placen smestaj i dva obroka dnevno.Isplata na svakih 15 dana,prekcuje je uzeo oko 550 eura za 15 dana posla sa nesto malo prekovremenim radom.Pomocni radnik u kuhinji na Hrvatskom primorju je 7000 kuna 900 eura i ne mogu ni za 900 eura da ih nadju sve otislo u Evropu.Kuvari su od 1500 eura pa navise.Gostoprimstvo i postovanje koje u Srbiji nikada necete naici.Plata tacna u dan nikakvi izgovori kao u Srbiji.
Pocetkom jula dolazi mu supruga i jos jedna rodjakinja da rade kao pomocne radnice u kuhinji.Njih troje kako kaze su dobri 2500 do 3000 eura svakog meseca.Smestaj i hrana gratis.Ajde pitaj ti nekog vlasnika restorana u Srbiji da ti da gratis smestaj i gratis hranu.Ajde pitaj ga ako smes.
Ko zna nemacki solidno da prica sa nemackim turistima da ih animira i zabavlja kako bi sto duze ostali u restoranu u startu ima i 10 hiljada kuna sto je oko 1300 eura.Ucite nemacki deco.Nista drugo ne radite osim nemackog.Kad ostarite shvaticete zasto.
Kada je bilo teško, pustili ste radnike niz vodu pa su isti morali da se snalaze kako znaju i umeju da bi bukvalno PREŽIVELI! Za razliku od gazda koje je pogodilo smanjenje standarda života ali ne i pad na nivo preživljavanja.
Sada su se radnici snašli i gazde očekuju šta tačno? Povratak na staro? Neku lojalnost zato što si bio "dobar" prema njima kada si ih otpuštao?
Kraj priče.
Da ne pričamo o tome da su im sada konkurencija ugostitelji iz celog sveta. Pa bi i plata morala da bude svetska.
Ti nazovi ugodtitelji cast izuzetcima trebaju dobro da se prekontrolisu od prijave radnika cistoce i higijene restorana i kuhinja. Otvori krkan malu radnju ili restoran i onda menja radnike ko carape itd i zajebava mlade a i stare ljude jer im se moze
Bas mi vas je zao, sto muzika ne moze posle jedan po ponoci. I ovo vam je previse, sta hocete da maltretirate sav narod nocu vasim urlikanjem, a sve zarad vasih punish dzepove I dzepove onih kojima dajete reket i takvo ponasanje dozvoljavaju.
Ja ne znam da li poslodavci razumeju zakon ponude i potražnje. Povećajte plate gospodo, ne uzimajte bakšiš, ophodite se normalno prema vašim zaposlenim i biće ljudi.
plaćali ljude sada možda bi ostali. A ne kao što je slučaj svuda, i dalje se gazde stiskanju da povećaju mogu a neće tj ponude povećanje plate tek kada radnik ode...
Treba rezumeti i konobare i ostale ugostiteljske radnike, pa sta su mogli, sigurno ne da cekaju i prezivljavaju od ustedjevine od mizerne plate.
Morali ljudi da se snadju.
Naravno sada problem i ugostiteljima, treba naci nove rednike, a plane ne mogu da daju vece jer posao ionako slabo ide.
Nije tu dobro ni za jedne ni druge.
POVEĆATE DNEVNICE, ako neće niko da radi za 20e, možda će neko hteti za 30e, za 40e dnevnice neće biti nikakvih problema.
Lokali su Vam prepuni, svi ugostitelji voze besna kola, pola njih po Zanzibarima, Maldivima,totalan fensteraj, satovi, švalerke, a ovde problem da se radniku isplati oko 10/20e veća dnevnica.
Ma, možda i treba svi radnici da Vam odu u Hrvatsku, CG, Maltu - pa konobarištie sami.
Prvo plate su jako male ne samo u ugostiteljstvu. A drugo ja kao kvalifikovani kuvar nisam radio godinu dana i prezivljavao sam od oceve penzije. Cim su se pustile mere u regionu dobijo sam posao u Hrvatskoj za platu od 2400 eura sa smestajem. A skoro svi mladi konobari su iz Srbije. Svatite vise svi niko nejce da radi ispid 1000eura i tu je kraj. Ako cestito radim i znojim se to cu i naplatiti kako treba. U Srbiji ostaju nekvalifikovani pocetnici i oni koji se nisu snasli. A od sledece godine nejcete imati nikoga vise koce raditi. Po meni je jedini krivac ovog haosa drzava jer otima od privatnog sektora nemilosrdno. I vlasnik nemoze da poveca platu i ostaje sam na kraju.
Na hrvatskom primorju konobarima nude platu 1000€ + bakšiš, plaćeni su smeštaj i hrana, kao i put do tamo i nazad. Kuvarima isto to samo je plata još veća. I ko je onda lud da ostane ovde da radi preko leta?!
Nisu samo ugostitelji, šta mislita o logistiki i transportu? Ko će nadoknaditi hiljade šofera sa C-E i D kategorijama. Pa onda medicinari, gradjevinari, metalci, varioci..... A bojim se da će tek sada posle korone doći do odliva mladih na zapad. Zbogom Srbijo.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Ugostitelji u novom problemu - nema radnika
Autor: Nova.rs
Info
•18.06.2021.
•08:06
Komentari 72
Zoran
Vecina je na drzavnim jaslama i ne vidi svoje fiktivne doprinise koje satro drzava uplacuje samoj sebi..
U celoj Srbiji sem u
Beogradu prodajne cene robe u lokalu u odnosu na troskove tog lokala su nerealno niske, roba u nabavci je preskupa zbog akciza pre svega, cena tekucih komunalija za ugostitelja je industrijska cena, na taj famozni minimalac od 30000 preduzetnik placa 17500 drzavi preko za sta i to su opipljive zive pare, a posla nema, vecinu ugostiteljskih objekata je unistila pandemija, a i dalje su ugostitelji najomrzenija vrsta preduzetnika...
Treba svako da proba sta znaci biti mali preduzetnik u ovoj zemlji pa onda tek da sudi drugima,nocna mora je to i za gazdu i za radnike ali zahvaljujuci sistemu nametima,akcizama,
inspekcijskim haracima i td..surova istina.
Stole
Gradsko dete
Vds
Milan Janović CH
Mladim ljudima i školarcima i studentima kao otac,bivši radnik u Srbiji za 240 eura plate do 2018 e godine i to kao diplomirani hemijski tehničar tehnolog u roku na državnom fakultetu,i kao prijatelj i neko ko nekome želi najbolje u životu toplo preporučujem da krenu da uče nemački jezik i da se spasu jednom zauvek.Ali da se spasu.Kad ostarite shvatićete zašto sve ovo pričam.
Pozdrav iz Švajcarske za sve preostale vredne i pametne i edukovane radnike u Srbiji.Ne dajte svoje dostojanstvo i zdravlje nikome.I ne verujte nikome da će u Srbiji i za 50 godina biti bolje.Za decu i unuke političara da.Za decu običnih ljudi nikada.
Lako rešivo
Brano Pljevlja
Ns
Radi se na crno, a ako si prijavljen to je po pravilu na minimalac. Vidim neki kukaju kako osoblje krade? Pa krade lopov od lopova, zakines mu dnevnicu, zakines ga na prijavi (citaj prijavis ga na minimalac) i onda se zalis iju nema postenog radnika... Samo polako, tek ih nece biti.
Pošteno
Marija M
Kad ova probirljiva deca budu malonosetila glad,ima da sanjaju posao konobara.
Mirko
Iz prve ruke
I to mu je početna plata.
Samo uvezite Indijce i Filipince...
Mastodont
Ahahahan ne znam da li su ti više hrišćanske vere (što ti je iz nekog idiotskog razloga bitno), ili fakultetski obrazovani. Sve se lome fakultetlije da potegnu preko pola sveta tebi da dvore mušterije za 600 evra.
Maki
Maki
/
pa nije stvar samo u otvaranju lokala.
nece ljudi da imaju veze sa sljamom kojim se druzis i kojem placas reket
Bojan
Znači zaposleni ti rade duže nego što je zakonom propisano, plaćaš ih srednje žalosno i prijavio si ih na minimalac? Ajde gukni i koji je lokal u pitanju, kad se već hvališeš da si lopina...
Đura
Dule
Vesko
@ Ugostitelj
A jednog dana kada svi ti radnici odu u penziju sa penzijom neće moći da kupe ni kesicu kikirikija jer se visina penzije obračunava na osnovu visine plate tokom čitavog radnog veka. Ako su bili prijavljeni na minimalcu, imaće i minimalnu penziju.
Ja ne razumem zašto radnici uopšte pristaju da rade za vas lihvare, treba lokale i kompletan inventar da vam polupaju za to prijavljivanje na minimalac. Koliko mučite radnike da vam ostaju prekovremeno samo zato što ste vi gazde odlučili da nepoštujete radno vreme već radite i po dva, tri sata preko dozvoljenog.
Pun grad kafana, ne možeš više proći trotoarom od bašti. Raširili ste se kao kuga u srednjem veku. Vreme je da se malo prorede kafane, da barem vas 60% zatvori lokale i da radite nešto drugo. Na primer kod nekog gazde da sada vi budete prijavljeni na minimalac.
Retki su lokali u gradu koji pošteno rade, koji pošteno plaćaju radnike, koji imaju vrhunsku uslugu i kvalitet. Kod nekih odeš zimi da popiješ čaj. Kesicu čaja od kamilice koju kupi za 10 dinara i potopiti je u polupraznu šolju mlake vode ti naplati i do 250 dinara.
Ludak iz grma zove
Uredno prijavljen na minimalcu od prvog dana?!?!?!
M
Roditelj
U kafanu, klub ili restoran ne moras ići, to je razonoda koja nije zakonom obavezna.
A sta ćemo sa totalno izgubljenom školskom godinom, nedruženjem, sa izgubljenim radnim/školskim navikama i tonom neznanja?
Ima li tu pomoći, 30 eur, 60 eur, minimalac, ovo ono?
E pa nema rođaci...
Jula
Brine me što nema medicinskog osoblja.
Trt
I oborena bukva je bolji stručnjak od vas botovskog taloga.
Ivan
qčka
više kafića nego u nekoj nemačkoj pokrajini
normalno da nema radnika
pawlle
Aleksandar
Dule
Realista
ja
Nije krizni stab imao nista protiv klubova. Jednostavno su morali doneti mere da se smanji bliski kontakt medju ljudima. A u klubovima i kafanama se ljudi guraju na gomili, naravno da ce se tokom pandemije ograniciti takva okupljanja. U Zmaj Jovinoj ne mozes da prodjes od stolova i stolica, zauzimate pesacku zonu. Bas sam se potresao sto niste mogli do ujutru da prodajete hektolitre alkohola ljudima poslednjih godinu dana.
Nemanja
- ugostiteljima ponestaje radnika da nas svaki dan maltretiraju do pola nići;
- promašeni eksperiment od zemlje nastavlja da se prazni.
Ugostitelj
gradjaninX
NS
Milan
Нс бој
Trubadur
g pen
NS boy
Soic
Al
Smesno
Rade
Milojca
A ako vas neko reketira, pa tu je policija i pravna država da stane iza vas, zar ne?
Brka
Pajatovic Dusan
Primer restorana
E pa dragi moji to vas čeka ako ne budete korektni prema vašim zaposlenima koji vam donose enormnu zaradu
F
Laki
bora
beza
M
Marko, Liman
Dragutin Francuska
Pocetkom jula dolazi mu supruga i jos jedna rodjakinja da rade kao pomocne radnice u kuhinji.Njih troje kako kaze su dobri 2500 do 3000 eura svakog meseca.Smestaj i hrana gratis.Ajde pitaj ti nekog vlasnika restorana u Srbiji da ti da gratis smestaj i gratis hranu.Ajde pitaj ga ako smes.
Ko zna nemacki solidno da prica sa nemackim turistima da ih animira i zabavlja kako bi sto duze ostali u restoranu u startu ima i 10 hiljada kuna sto je oko 1300 eura.Ucite nemacki deco.Nista drugo ne radite osim nemackog.Kad ostarite shvaticete zasto.
Broki
Kada je bilo teško, pustili ste radnike niz vodu pa su isti morali da se snalaze kako znaju i umeju da bi bukvalno PREŽIVELI! Za razliku od gazda koje je pogodilo smanjenje standarda života ali ne i pad na nivo preživljavanja.
Sada su se radnici snašli i gazde očekuju šta tačno? Povratak na staro? Neku lojalnost zato što si bio "dobar" prema njima kada si ih otpuštao?
Kraj priče.
Da ne pričamo o tome da su im sada konkurencija ugostitelji iz celog sveta. Pa bi i plata morala da bude svetska.
Dajte molim vas
Nepredvidivo
Bivsi konobar
Miroljub
da ste
Teča
igor_t
Morali ljudi da se snadju.
Naravno sada problem i ugostiteljima, treba naci nove rednike, a plane ne mogu da daju vece jer posao ionako slabo ide.
Nije tu dobro ni za jedne ni druge.
MarkoNS
Evo jedno besplatno rešenje za naše ugostitelje.
POVEĆATE DNEVNICE, ako neće niko da radi za 20e, možda će neko hteti za 30e, za 40e dnevnice neće biti nikakvih problema.
Lokali su Vam prepuni, svi ugostitelji voze besna kola, pola njih po Zanzibarima, Maldivima,totalan fensteraj, satovi, švalerke, a ovde problem da se radniku isplati oko 10/20e veća dnevnica.
Ma, možda i treba svi radnici da Vam odu u Hrvatsku, CG, Maltu - pa konobarištie sami.
Pera
Penda
ex chapman
jel se seca neko Kluba ljubitelja inflacije?
S
Milan
Švedska
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H