Autor: Danas

Info
25.08.2021.
22:07
Profesori fizičkog vaspitanja u Srbiji već duže vreme upozoravaju na negativne posledice koje se javljaju kod dece u nižim razredima osnovnih škola, usled nedostatka stručnog fizičkog obrazovanja.
  • Milica

    31.08.2021 23:08
    Imala sam sreće da sam tokom pohađanja imala časove fizičkog, muzičkog, likovnog i engleskog od prvog razreda OŠ, sapredmetnim nastavnicima.
    Kada je profesor Metodike fizičkog vaspitanja, na fakultetu da je tendencija da profesor profesori
    fizičkog ptređu umlađe razrede, a ne niže razrede nisam razumela o čemu priča. Onda nam je rekao experimentisalo. Tada su učenici nekih škola još uvek išlii subotom u školu.
    Mnogo je lakše čuvati i pomagati na času gimnastike manje dete, nego kada me ,petak“ od 70 kg, obori kao keglu. :)
  • Zoran

    28.08.2021 21:01
    Било је некад...
    Некада су часови физичког и четвртом разреду држали наставници физичког. То би требало поново увести с' обзиром да учитељи, уз дужно поштовање појединих, не уче децу ми правилном трчању, ни правилном хватању и додавању лопте, а да не причам о другим стварима. Јежим се кад видим да дете баца лопту десном руком а десна нога ми је напред, стајна.
  • Roditelj

    26.08.2021 12:58
    @ Mihajlo
    Dragi moj Mihajlo, sa ženom sam pokušao da saberem troškove privatnih časova i treninga na mesečnom nivou.
    Pošto su današnji nastavnici postali kao profesori na fakultetima, gde im nije stalo da đači nauče gradivo, već da su ispredavali gradivo po planu i programu.

    Inače je cifra za jedan mesec za dvoje dece nešto više od 20.000 dinara.

    Nije sve do para, već da deca nemaju vremena da budu deca.
  • Mihailo

    26.08.2021 10:51
    Naravno
    Koliko znaci svakodnevna fizicka aktivnost, pogotovo uz strucni kadar, mislim da je svima jasno. Dakle, izlisno je komentarisati da li je predlog dobar, a to da li svrseni DIF-ovci od toga imaju koristi, nena sumnje, ali i treba da imaju. Zbog toga su zavrsili fakultet. Na zalost obrazovanje, a narocito fakuktetska diploma ( pravog fakukteta, a ne ovih privatnih šantiškola) pozpuno je devastirano, pa moler zaradjuje duplo vise od profesora i sudije...Opet, da trebamo da menjamo sistem obrazovanja, jasno je kao dan...Muce se deca sa visokom matematikom kao da ce svi biti vunderkindi, umesto da to bide OSNOVNO obrazovanje. A zibotna sredina??? Pa to je oostalo krucijalno za boljitak...Svaki dan cas iz zastite prirode, pa skupljanje i razdvajanje smeca, pa ciscenje dvorista i ulice i onda nece bacati snece, nego ce i svoje roditelje ispravljati...
  • Pera

    26.08.2021 10:42
    Zašto prosveta ćuti na njeno sistematsko uništavanje. Zato što ima korist. Ova "briga " za decu je licemerje.
  • Analiticar

    26.08.2021 10:13
    Mene kroz kompletno skolovanje niko od tih nastavnika ,profesora fiskulture nikad nista nije naucio.Ne zato sto ja nisam hteo ili mogao da naucim vec zato sto nisu hteli da nas uce
    Bili smo podeljeni u dve ekipe na fudbalu,ili smo ceo cas preskakali kozlic pa ko preskoci,preskoci.A ko ne preskoci nije ga pedagog obucavao da bude bolji.Kada bi neko skocio slabo iz mesta,nastavnik bi mu pred svima rekao da je antitalenat za sport pedagogije koliko hoces


  • Pavle

    26.08.2021 09:27
    Razlika je kad se mrda i ne mrda, a da li će na kretanje da tera učitelj, nastavnik ili profesor je irelevantno.

    Redakcijo, hoćete kvalitetne komentare ili hoćete refresh? Ne može oba. Bojim se da odaberem naslov koliko jurim.

  • M

    26.08.2021 09:21
    Nisu deca debela zato sto ne rade gimnastiku, nego zato sto jedu nezdravu hranu i slabo se krecu van skole.
  • U zdravo telu...

    26.08.2021 09:14
    Nastavnici fizickog treba da budu angazovani u nizim razredima. Koliko dece danas ne zna da uradi zvezdu u prvom razredu, mi smo svi redom znali! Jasno je da se promenio ritam zivota, navike su postale drugacije. Ali za to sluzi nastavnik fizickog. Neka uciteljica od 63 godine moze, ali neka ne moze trcati sa decom. To ne znaci da je ona losa za druge predmete. To samo znaci da su fizicke mogucnosti starijih ucitelja i sedimogodisnje dece u velikom raskoraku.
  • Ja

    26.08.2021 09:14
    Lepo zvuči
    Ja sam profesor fizičkog vaspitanja i nemam dilemu da treba da se uvede fizičko u niže razrede. Da se ja pitam fizičko bi bilo obavezno svaki dan, tj. 5 dana u nedelji, i to da rade bosi. Sve to bi uveo i u predškolske ustanove. Sa druge strane da bi to zaista imalo efekta zaposlio bih 100 inspektora, koji bi imali zadatak da obilaze škole i prate šta se radi na času. Prvi put kada inspektor zatekne decu na času da igraju fudbal, a u dnevniku piše da je nastavna jedinica premet strance, i pri tome nastavnik sedi u svom kabinetu, umesto da je sa decom- kazna 10% od plate, drugi put 20%, a treći put Hvala i doviđenja. Bar nas difovaca ima na birou koliko hoćeš.
  • Liman 3

    26.08.2021 08:31
    @Tijana
    Gospođo,
    em očito ne znate kako izgleda pravi čas fizičkog s DIF-ovcem, od I do IV osnovne, samim tim i kako smo vižljasti i motorički sposobni bili :), em ne znate koje užasne posledice ima sve ovo što su pre mene čitaoci nabrojali.

    Samo da dodam i odsustvo pravih, redovnih sistematskih pregleda i pratećih korektivnih vežbi, i katastrofa je potpuna.
  • Klo

    26.08.2021 08:28
    Kli
    Kad bi ljudi znali da vam je fizičko najvažniji predmet ne bi svašta pričali. Naučno je dokazano da fizička aktivnost povećava inteligenciju i da produžava život.
  • Petar

    26.08.2021 07:06
    U zdravom telu zdrav duh
    @Tijana

    Upravo i Vaša izjava pokazuje koliko je profesor u pravu i neophodnost i hitnost rada na razvoju svesti o zdravlju i fizičkoj aktivnosti. Od malih nogu, ali i sa odraslima sa kojima je to propušteno.
    Više ulagati u zdravlje, a manje u lečenje!
  • NS

    26.08.2021 06:26
    nk je pogodio suštinu
    1. Tačno nk, ukinuli su studentima mogućnost da se u pauzama od učenja rekreirali u univerzitetskim salama, koje su oni počeli komercijalno da izdaju.
    Sve što hoće nije u cilju dobrobiti đaka, nego da bi oni imali više časova, a kasnije bi počeli polako i te sale da rentiraju za razne školice sporta...
    2. @nk ne zna o čemu govori nk, jer misli na teoriju...
  • Roditelj

    26.08.2021 05:28
    Kakvo fizičko vaspitanje?
    Pitajte decu ko ima osnovce da li su preskakali kozlić i da li uopšte znaju šta je kozlić.
    Ja sam ostao frapiran kada sam na savetu roditelja čuo da nastavnici ne rade vežbe, iz razloga što se boje optužbi za seksualno uznemiravanje i sl.
    Moja deca na času fizičkog dobiju loptu ili trče, a posebno je istaknut teretski deo, koji moraju da uče o raznim sportovima.

    ILI RADITE SA DECOM GIMNASTIKU I VEŽBE OBLIKOVANJA, ILI UKINITE FIZIČKO VASPITANJE I DAJTE OBAVEZU FAKULTATIVNOG BAVLJENJA SPORTOM.
  • Pred penzijom...

    26.08.2021 02:20
    Umesto da nam daju nastavnike fizickog u 3. i 4. razredu, oni uvode kojekakve gluposti, a stanje u skolama katastrofalno po pitanju fizicke aktivnosti dece.
    Vise od pola nastavnih jedinica ne moze da realizuje uciteljica npr. 4. razreda koja je pred penzijom i zato nam treba pomoc.
    Kod nas je vaznija papirologija, nego ucenik. Strasno!
  • tijana

    26.08.2021 00:13
    svaki čas je važan.
    hoće profesori fiskulture svoje časove. svaki čas je važan, a prisutna je hiperprodukcija kadra. treba sakupiti 20 časova za normu u oš i sš/gimn.
  • Rambina

    25.08.2021 23:50
    Ovo je neophodno jos juce uvesti.
    Par decenija ranije imali smo eventualno jednog ucenika sa blago uvecanom telesnom masom, danas je to normativ.
    Leti na bazenu vidimo decu kojoj se ljuljaju mlohavi stomaci. Rekreativni sport je osnova zdravog detinjstva i adolescencije. Danas imamo nekolicinu dece koja se bave sportom na ozbiljnom nivou, sto je opet podlozno diskusiji, i vecinu koja je fiksirana na brzu hranu, blejanje u ekran i postedu od bilo kakvog rada. Roditelji idu linijom manjeg otpora, skola gubi bitku sa "naprednim" tehnologijama. Vrhunac ljubavi je obezbediti detetu potvrdu od lekara za oslobadjanje od casova fizickog. Kvazi intelektualci smatraju da je fizicki napor prevazidjen koncept, a zaboravljamo da bez fizicke spreme, sprege tela i uma, nema napretka, zdravlja, a ni srecne mladosti. Podrska inicijativi! Dole depresija nesocijalizovane i pregojene dece!
  • Naučnik

    25.08.2021 23:36
    Da se mi ne lažemo, učitelji nisu edukivani uopšte. Fakultet u tim obliku postoji samo na Balkanu.
    Raspitajte se malo šta uče ikakve imaju predmete odnosno gradivo . Zaista je uvreda da se ravnaju sa drugima koji su studirali.

    Nevezano za ovu temu samo kod nas postoji viša za vaspitače. U svim drugim zemljama je to KURS.
  • @nk

    25.08.2021 23:33
    ?
    "....A fizicko na faksu...ukinuto..... i nikom nista 25 godina!"

    a šta će ti fizičko na faksu, ajde pa da imaš smisleno organizovana kvalitetna predavanja i udžbenike a ne apsolutno nekvalitetna predavanja i prapraprastare skripte???
  • Душан

    25.08.2021 23:06
    Добар предлог. Имамо и кадрове и сале за физичку културу. Треба

    добра воља да се то одобри. Савет родитеља, секретаријат за образовање, директори школа у Новом саду и АП Војводини да покрену то питање здравља. За сада плаћамо ученицима школску салу и термин за спортске активности, а требало би да буде другачије. У здравом телу здрав дух, зато треба поново увести физичку културу у основне, средње школе и на универзитет бар у АП Војводина.
  • nk

    25.08.2021 22:24
    A fizicko na faksu...
    ....ukinuto..... i nikom nista 25 godina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna