Troškovi postoje kao i u svakom drugom poslu gde je potrebna registracija.
A zašto vinarije uspevaju da se obogate iako su uslovi u Srbiji loši za bavljenje vinarstvom? Da vam otkrijem kako...
-Prvo kao iznad već spomenuto, uvoze se basnoslovne količine makedonskog grožđa i šire u rifuzi cisternama koje se 100% ili 50% meša sa domaćim grožđem i plasira na tržište pod skupim etiketama, i tako imate vino koje treba da košta 1eur po cenama od 5-10eur.
-Drugo, pranje novca. Ovo je već dovoljno objašnjeno, dodao bih samo da kriminala i politike ima skoro jednako kao i u poslu sa opijatima.
-Treće, druge delatnosti. Skoro pa i ne postoji porodica ili individua koja je krenula od kredita ili sopstvenog ulaganja za sadnju vinograda i podizanje vinarije a zatim postala samoodrživa od prodaje vina, mahom su to velika ulaganja od strane partnera, ili nekog vrlo uspešnog biznisa koji gura vinariju.
Vinarija i vinske etikete su prestiž, a puno već veoma bogatih ljudi bira ovo kao hobi, a ne kao izvor prihoda. ( velik deo ni nema vinograde, već kupuju i koriste tuđe ili uvozno grožđe)
-Četvrto, neretko se dešava da veće vinarije kupuju gotovo vino od manjih kada im ponestanu zalihe i samo nalepe svoje etikete, a neupućene mušterije misle da piju vino od nekih prestižnih sorti i teroara, kad ono piju nešto od brata milojka koji šprica svake nedelje, krsti vino sa vodom i šećerom, a posle toga u vinariji enolozi parfemima i epruvetama rade svoju magiju.
A stručnjaka, na svakom drugom koraku.
ekonomista laze narod za sve pare i dovodi u zabludu kako se ne isplati taj posao.
Kao prvo, mnoga nasa vina se prodaju po 3 evra, vlasnike da kosta 6,5, ne bi ga prodavali po 3.
Sledece, doprinosi za 2 radnika su 300 evra mesecno, ekonomista racuna i platu koju sam sebi uplati i stavi u svoj dzep a ne u drzavnu kasu i pritom ne plati porez na dobit( tako izvlaci deo kesa iz firme).
Pritom ne kaze da za te doprinose ima zdravstveno i socijalno i da covek ako se bavi nekim bilo kakvim poslom privatno mora sebi da uplacuje doprinose.
Naredna stvar, kuka kako mora da ima enologa, naravno da mora kao apoteka farmaceuta, ako mu se ne svidja neka upise i zavrsi poljoprivredni fakultet pa nek o 1 dorinose bude i direktor i enolog.
Enologa mora da ima svaka vinarija, da ne bi vlasnik potrovao narod.
Sledece, cena kostanja staklene boce 40 din. plastike 12, etiketa 3 din, litar vina 70 din pa vi sami preracunajte koliko se vinarije marziraju, 15 posto je prica za malu decu, u realnosti, u zavisnosti od kvaliteta finalnog proizvoda tj tehnoloskog procesa marze u srbiji idu od 150 posto pa navise i marza je glavni razlog zasto su nasa vina skuplja od inostranih, zbog nase alavosti.
U inostranstvu, cena radne snage je veca, boce i etikete su skuplje, transport takodje jer mora da se doveze u srbiju, pa troskovi speditera... i opet nam prodaju jeftinije nego nasi proizvodjaci jer se mnogo manje marziraju.
Iz teksta sam saznao da vinarije na zapadu ili nemaju zaposlene ili im ne plaćaju plate pa taj trošak nemaju za razliku od nas gde MORA biti dva zaposlena. Takođe sam saznao da na zapadu nisu nužni nikakvi standardi i da vino može bilo ko i bilo gde da pravi samo da je jeftino za razliku od nas gde moraju da se poštuju standardi.
Ništa mi nije jasno?
Ja i dalje mislim da kod nas ako zarada nije 300-1000% da se i dalje smatra neisplativo i spremno za bankrot, bar ovaj tekst tako objašnjava.
Svasta, Srbija koja i nije nesto poznata vinska zemlja, u njoj se prodaju vina po cijenama vrhunskih vina iz regija Bordo u Francuskoj, ili Toskana u Italiji, ili Dalmaciji u Hrvatskoj. Dingač se prodaje po 10 do 15 e za 0,75cl, kao i Zlatan Otok, dok je vrhunski Pošip sa Korčule 10 e za 0,75cl. Ovo su sve vrhunska i najbolja vina koja su dostupna siroj publici u HR. Iako se vama uglavnom ne bi svidila, jer niste navikli na jaka crna vina. Vasa rakija se kod nas pije kao voda, provjereno, kazu alkosi.
Meni je sasvim fantastično da svi privrednici u bilo kom biznisu u Srbiji kao opravdanje za visoke cene uvek optužuju drzavu i namete i poreze i sve od čega drzava zivi al nikako ne bi smanjili svoj profit i marzu. Al zato očekuju od drzave podsticaje beneficije ulaganja i slicno al da ne plaćaju. Kakvi važno ekonomisti sve.
Ma, nemoj! Vinarija na svakom ćošku, zvanično je registrovano preko četiri stotine, a ovamo kuknjavite kako ste opterećeni nametima. Sigurna sam da to nije od juče; ako vam smeta, ujedinite se i uradite nešto po tom pitanju. Šta ste čekali dosad? Nije vam smetalo, jer ste pronalazili svoju računicu.Koja je, uopšte, poenta ovog članka? Ako smatraš da od te delatnosti nema vajde, izađi iz branše i mirna Bačka. Prestanite da kukate kako je sve teško, a ne živite nimalo loše. Ajd, bre, tutanj.
Zašto se ja sekiram zbog vas kad ja ni ne pijem alkohol.
Slažemo se svi da za vinariju treba puno novaca. Postoje ljudi koji su nasledili ogromna imanja a postoje ljudi koji jednostavno peru pare. Vinarije, restorani, hoteli, nekretnine, kladionice ponajviše, su mesta gde je najlakše oprati prljav novac. Što veći luksuz, više novca se pere.
Klasicna prevara.
Kupe ljudi vinograd i odmah posle prve godine imaju ko fol rod na nivou Portugala. Tako je Zoran Zivkovic nekadasnji politicar pokusao sa vrsackim vinogradima pa su ga naravno provalili.
Lik je ladno uvezao neko jeftino vino i lepio nalepnice pa slao u eu. Naravno eu nisu debili pa je ispo som.
Zbog nesposobnosti, halavosti i negledanja dalje od svog nosa naše države, udruženja vinara i samih proizvođača.
Baš kao i što ni u čemu drugom nismo konkurentni na svetskom tržištu.
U mom mestu sin od lokalnog svestenika nikad nista nije radio sem sto se kockao i tako godinama,pretpostavljam i dan danas da se tu nista nije promenilo. E sad kad pogledam unazad ko se molio za njega i gurao mu pare za njegove poroke shvatam da je molitva ovakva ili onakva nista tu nije mogla da ucini. Vaspitanje mozda ali ko da ga .....
Kod nas se o poljoprivredi staraju ljudi koji nisu njivu videli sem na ekranu, a ista je stvar sa vodoprivredom... ne znaju na koju stranu Dunav tece.
Al da palamude u prazno....e tu su majstori
Pa "Kolumbo" sta mislis kako je bilo kom malom privredniku u ovoj zemlji??! Koji posao se pocinje bez prethodnog ulaganja u opremu i masine, bez registracije bar szr-a, bez bar dve plate? A dobro je neko primetio, gotovo da nema vinskog podruma na Fruskoj gori koji ne puca od luksuza! Ova drzava je svakako maceha pre nego majka onima koji nameravaju posteno da zarade svoj hleb, ali eto ide prolece pa bar neko neka polozi racune.
Mnogi su stekli kapital izvan vinarstva i bave se drugim
poslovima,u redu je sto su ulozili u luksuz mada im vina bas
nisu nesto.Sto se tice gazdinstva mislim da moze da se
registruju kao gazdinstvo.O enolozima i obavezno ih imati
je glupost koja dovadi do toga da su sva vina ista sladunjava.
Po meni ako je to tacno treba ukinuti tu odredbu ako je neko
enolog ne znaci da bas mnogo i zna o vinima.Licno imam
prijatelje koji su somalijeri (100evra) a nikada nisu ni pili vina.
5.96 eura plus 20% PDV je 8 eura, da ali u matematici srpskog gazde koji stalno kuka da malo zaradjuje. Brate, kad kukate bar matematicke radnje uradite tako da ne mogu da vas provale.
A u stvarnosti, 50% vina u Srbiji se pravi od grozdja uvezenog iz Makedonije po ceni 4 kg za 1 euro (bar takva cena je bila pre par godina kad je zadnji put moj otac pravio vino za svoju kucu) pa uz prosecan radman za 100kg makedonskog grozdja srpski proizvodjac vina napravi oko 75 litara vina ili oko 107 boca. Znaci za "sirovinu" (grozdje) po flasi "prosecna" srpska vinarija da 27 dinara a svi ostali tekuci troskovi (boca, pampur, etiketa, hemikalije, radna snaga..), plate stalno zaposlenima, krediti i porezi daju maksimalno dodatnih 300 din po boci. Na to dodate stvarnih 20% PDV-a i dobijete trosak po boci od 400 dinara i ako zelite realnu zaradu od 50 din dodjete do cifre od 450 din po boci. Sve ostalo je dranje kupaca u Srbiji.
U vinarskom poslu su nacin za pranej novca nasli mnogi tajkuni, politicari i kriminalci pa se drzi cena zbog lakseg pranja novca. Sto odgovara i malim proizvodjacima ali i uvoznicima cileanskog ili makedonskog flasiranog vina.
Ja sam se godinama snabdevao domacim vinom na tocenje u poznatim karlovackim i iriskim vinarijam za 300 dinara po LITRU a to isto flasirano (0.75l) vino je u vinotekama kostalo 700-800din.
Ovaj g. Andjelic lupa za sve pare...Citav tekst je "samopromocija" sopstvenog brenda, organskog vina(prvi put cujem)??!
Vrhunske vinske sorte se ne mogu uzgojiti, bez obilatog tretiranja hemijom.
Domaci vinari mogu biti konkuretni na trzistu. Nije normalno da je Italijansko vino jeftinije od Fruskogorskog..?
Interesantni su mi naši preduzetnici koji stalno imaju neku kalkulaciju gubitaka... Pa što započinjete i bavite se poslom koji donosi minus? A kad krenete po vinarijama na Fruškoj gori dočeka vas luksuz na kom bi pozavidele brojne vinarije pobrojanih evropskih zemalja. Mislim da je izlišno komentarisati da te evropske vinarije svojim zaposlenima isplaćuju znatno veće plate, da su im prateći troškovi u njihovim državama realno takođe veći, da trebaju da plate transport robe za izvoz, da im naši trgovci nabijaju maržu i pored svega toga imaju povoljniju cenu u maloprodaji.
članak me nije uverio da je domaće vino bolje ili kvalitetnije od španskih vina koja su kvalitetnija a jeftinija...rekao bi da je zinuo određeni deo tela..nego šta da se treba firmom stati iza vinarije a ne flaširati u špajzi i prodavati ispod tezge
Vi mislite da su spodobe zaposlene u ministarstvu poljoprivrede ikad radile u poljoprivredi? Pa oni da pročitaju ovaj članak ne bi znali o čemu se radi, a ne nešto da isprave.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Zbog čega je domaće vino skuplje od uvoznog?
Autor: FoNet
Info
•20.12.2021.
•19:07 > 19:22
Komentari 27
Laki
A zašto vinarije uspevaju da se obogate iako su uslovi u Srbiji loši za bavljenje vinarstvom? Da vam otkrijem kako...
-Prvo kao iznad već spomenuto, uvoze se basnoslovne količine makedonskog grožđa i šire u rifuzi cisternama koje se 100% ili 50% meša sa domaćim grožđem i plasira na tržište pod skupim etiketama, i tako imate vino koje treba da košta 1eur po cenama od 5-10eur.
-Drugo, pranje novca. Ovo je već dovoljno objašnjeno, dodao bih samo da kriminala i politike ima skoro jednako kao i u poslu sa opijatima.
-Treće, druge delatnosti. Skoro pa i ne postoji porodica ili individua koja je krenula od kredita ili sopstvenog ulaganja za sadnju vinograda i podizanje vinarije a zatim postala samoodrživa od prodaje vina, mahom su to velika ulaganja od strane partnera, ili nekog vrlo uspešnog biznisa koji gura vinariju.
Vinarija i vinske etikete su prestiž, a puno već veoma bogatih ljudi bira ovo kao hobi, a ne kao izvor prihoda. ( velik deo ni nema vinograde, već kupuju i koriste tuđe ili uvozno grožđe)
-Četvrto, neretko se dešava da veće vinarije kupuju gotovo vino od manjih kada im ponestanu zalihe i samo nalepe svoje etikete, a neupućene mušterije misle da piju vino od nekih prestižnih sorti i teroara, kad ono piju nešto od brata milojka koji šprica svake nedelje, krsti vino sa vodom i šećerom, a posle toga u vinariji enolozi parfemima i epruvetama rade svoju magiju.
A stručnjaka, na svakom drugom koraku.
procesni tehnolog
Kao prvo, mnoga nasa vina se prodaju po 3 evra, vlasnike da kosta 6,5, ne bi ga prodavali po 3.
Sledece, doprinosi za 2 radnika su 300 evra mesecno, ekonomista racuna i platu koju sam sebi uplati i stavi u svoj dzep a ne u drzavnu kasu i pritom ne plati porez na dobit( tako izvlaci deo kesa iz firme).
Pritom ne kaze da za te doprinose ima zdravstveno i socijalno i da covek ako se bavi nekim bilo kakvim poslom privatno mora sebi da uplacuje doprinose.
Naredna stvar, kuka kako mora da ima enologa, naravno da mora kao apoteka farmaceuta, ako mu se ne svidja neka upise i zavrsi poljoprivredni fakultet pa nek o 1 dorinose bude i direktor i enolog.
Enologa mora da ima svaka vinarija, da ne bi vlasnik potrovao narod.
Sledece, cena kostanja staklene boce 40 din. plastike 12, etiketa 3 din, litar vina 70 din pa vi sami preracunajte koliko se vinarije marziraju, 15 posto je prica za malu decu, u realnosti, u zavisnosti od kvaliteta finalnog proizvoda tj tehnoloskog procesa marze u srbiji idu od 150 posto pa navise i marza je glavni razlog zasto su nasa vina skuplja od inostranih, zbog nase alavosti.
U inostranstvu, cena radne snage je veca, boce i etikete su skuplje, transport takodje jer mora da se doveze u srbiju, pa troskovi speditera... i opet nam prodaju jeftinije nego nasi proizvodjaci jer se mnogo manje marziraju.
kultura
Ništa mi nije jasno?
Ja i dalje mislim da kod nas ako zarada nije 300-1000% da se i dalje smatra neisplativo i spremno za bankrot, bar ovaj tekst tako objašnjava.
Fruska gora je
Shone
hm
T. Jov.
Zašto se ja sekiram zbog vas kad ja ni ne pijem alkohol.
laik
Vince
Kupe ljudi vinograd i odmah posle prve godine imaju ko fol rod na nivou Portugala. Tako je Zoran Zivkovic nekadasnji politicar pokusao sa vrsackim vinogradima pa su ga naravno provalili.
Lik je ladno uvezao neko jeftino vino i lepio nalepnice pa slao u eu. Naravno eu nisu debili pa je ispo som.
Dr pataka
Marko
Zbog nesposobnosti, halavosti i negledanja dalje od svog nosa naše države, udruženja vinara i samih proizvođača.
Baš kao i što ni u čemu drugom nismo konkurentni na svetskom tržištu.
lakomije neuki
Kastro
Al da palamude u prazno....e tu su majstori
Srem
021IS
bora
poslovima,u redu je sto su ulozili u luksuz mada im vina bas
nisu nesto.Sto se tice gazdinstva mislim da moze da se
registruju kao gazdinstvo.O enolozima i obavezno ih imati
je glupost koja dovadi do toga da su sva vina ista sladunjava.
Po meni ako je to tacno treba ukinuti tu odredbu ako je neko
enolog ne znaci da bas mnogo i zna o vinima.Licno imam
prijatelje koji su somalijeri (100evra) a nikada nisu ni pili vina.
Limanac
dijasporac
A u stvarnosti, 50% vina u Srbiji se pravi od grozdja uvezenog iz Makedonije po ceni 4 kg za 1 euro (bar takva cena je bila pre par godina kad je zadnji put moj otac pravio vino za svoju kucu) pa uz prosecan radman za 100kg makedonskog grozdja srpski proizvodjac vina napravi oko 75 litara vina ili oko 107 boca. Znaci za "sirovinu" (grozdje) po flasi "prosecna" srpska vinarija da 27 dinara a svi ostali tekuci troskovi (boca, pampur, etiketa, hemikalije, radna snaga..), plate stalno zaposlenima, krediti i porezi daju maksimalno dodatnih 300 din po boci. Na to dodate stvarnih 20% PDV-a i dobijete trosak po boci od 400 dinara i ako zelite realnu zaradu od 50 din dodjete do cifre od 450 din po boci. Sve ostalo je dranje kupaca u Srbiji.
U vinarskom poslu su nacin za pranej novca nasli mnogi tajkuni, politicari i kriminalci pa se drzi cena zbog lakseg pranja novca. Sto odgovara i malim proizvodjacima ali i uvoznicima cileanskog ili makedonskog flasiranog vina.
Ja sam se godinama snabdevao domacim vinom na tocenje u poznatim karlovackim i iriskim vinarijam za 300 dinara po LITRU a to isto flasirano (0.75l) vino je u vinotekama kostalo 700-800din.
Drug Crni
Sdragan
Vrhunske vinske sorte se ne mogu uzgojiti, bez obilatog tretiranja hemijom.
Domaci vinari mogu biti konkuretni na trzistu. Nije normalno da je Italijansko vino jeftinije od Fruskogorskog..?
Sima
alias
Trostav
Mane
x
to.
MileBukovac
Nikola
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H