Autor: Tanjug

Info
27.03.2022.
21:23
Američki gas, koji je Evropa najavila da će uvoziti kao zamenu za ruski, plaćaće skuplje, navode Jelica Putniković urednica portala Energija Balkana i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.
  • pricaj

    29.03.2022 22:17
    pricu
    i dalje
    @nina - vidi mogu da ti odgovorim na sva pitanja sa da. sa svojih 30 plus godina u O&G industriji van ove nesrecne zemlje svasta sam video i radio sa svakakvima - i rusima, kinezima, malezijcima, juznoafrikancima, bliski istok. jos mi samo fali venecuela ali sam i sa tim likovima radio, sto procene stanja opreme, instrumentacije, sto nove projekte.
    tako da mislim da sam verovatno malcice kvalifikovan da pricam o temi od vecine tastatura-ratnika koji samo brane svoje pozicije. otisao sam iz NS posle svih bombi jer sam imao prilike i tako i ostao. kao i gomila ljudi koji isticu iz te nesrecne zemlje kako ko stigne. a povratak verovatno samo penzija ili da tamo odapnes..
    i da, naravno ameri gledaju svoje interese. irak definitivno - ali je tamo kina uzela dosta toga. sirija je cista turska, amerika je propratna pojava tamo. libija ide francuzima i italijanima na dusu. kazahstan je rusija, kao i vecina bivsih stanova. rusija je i pola afrike.
    mi treba da se nadjemo u celoj prici sa nekima sa kim imamo neke sanse - a sa rusima boze sacuvaj. to je moje iskustvo sa njima. suvise smo im i crni i zapadni bez obzira na sve, eventualno smo zgodni kao vazali ili kao prolaz do jadrana, ali ljubav ce se svesti na "priliku da postanete rusi". sve sto lavrov i ostali pricaju obesite na klin. na zalost. zato me uzasno i zivcira ova ruso-histerija.
  • Nina

    29.03.2022 21:15
    @pricaj @ ma da
    A sta si to radio sa Rusima ?Ili sta znamo o Rusima
    Bili ste na naftnim poljima?
    Licno pregledli postrojenja?
    Znas od koga su ih kupili..
    Ma dajte!!!
    Stvarno ste navijacki nastrojeni ali..
    Energenti su svetinja,zivot nacije..
    Tako da
    je to utakmica u kome Ameri namestaju bombarduju ...
    Irak,Iran,Sirija,ubili Gadafija...
    Sve imaju crno zlato...
    Jos nisu morsku vodu pretvorili u gorivo...
    Vazne su cinjenice i sta nam se stvarno sprema,nama,malim drzavama sa dugovima MMF..
    Ovo su zakulisane radnje drzava koje gledaju i planiraju po 10tak godina minimum u buducnos...
    Tesko nama obicnom svetu ...
    u Svetu



  • Dragan

    29.03.2022 07:00
    Ah
    Postrojenja TNG zamišljena za 15 godina na ostrvu Krka u Hrvatskoj odatle išlao jugoslovenski gasovod.Hrvatska kupila iz Katara gas i naftu.Italija zainteresovana da investira da investira u TNG i proširi kapacitete i dovede još veće tablete.Pošto nisu skidali gaće pred Rusima imaju svoju naftu i gas za 25% svojih potreba uz to INA i a svoja nalazišta u severnoj Africi(još iz doba SFRJ kao i nestali Naftagas).
  • Aca

    28.03.2022 13:35
    Ajde
    Pa Amerika je još pre 2 godine napravila 20 brodova za prevoz TNG-a. Nisu oni napamet to radili, već je unapred sve pripremljeno. Amerika, hoće da stavi Evropu, u zavisan položaj od energenata i da je finansijski iscrpi. Pošto će slomiti zube na Rusiji, preći će na Afriku.
  • pricaj

    28.03.2022 12:59
    mi pricu
    @ma da
    vidi bato, da nisam radio direktno sa njima mozda bih i verovao u tu tvoju bajnu pricu, gasnih i naftnih postrojenja sam se nagledao - i mogu da ti kazem - svu tehnologiju koju imaju su kupili. da li se potrude da razumeju sta tacno imaju - ne bas, lako je, to se moze kupiti. a sad su ih vec 8 godina sankcija poprilicno ogranicili. plus korupcija koja je beskonacna. Da imaju ponesto sto jos radi - to niko ne spori, ali to im je dzabe kad ne mogu sve da zamene. nemaju kapaciteta.
    cale mi se strasno palio na te price pa kupio ladu... nikad vise, jedva je se resio. sitnice crkavaju, ali je mnogo nezgodno kad ti prozor pada u decembru dok si na auto putu, da ne pricamo o drugim ozbiljnijim problemima.
    Dakle bicu najjaci lik i dalje tvrdim da ce ih tehnologija itekako doci glave.
    A sto se tice "korijenja" sa sankcijama, bato, to mozda zli patuljak hoce i pokoja napaljena baba. mladi 90% sigurno ne, a od njih se ocekuje da idu i ratuju. ako nekome i bude motivacija da ode na ratiste to je mogucnost da se ponesto opljacka, a ne borba za novi svet kako se botine pale ovde.
  • Silver

    28.03.2022 12:28
    neka i treba i bas volim neka radidu samo za gas svaka cast vladama u senkama a roblje neka radi i radi i radi i neka samo samo radi da 1000 od 7 milijaedi uziva......
  • dule

    28.03.2022 12:09
    Laloš
    cenu uvoza skupog gasa iz amerike ćeš platiti ti , da li ti pristaješ da gas lošijeg kvaliteta plaćaš skuplje ili ćeš ipak da uzmeš iz rusije. to može da prođe u srbiji ali u nemačkoj,italiji,austriji..... narod ima da digne pobunu što njihovjm vlastima ne odgovara
  • Ma

    28.03.2022 10:23
    Da
    Najjači su mi likovi koji tvrde da Rusi nisu uspešni u tehnološkom smislu, osim što imaju najbolje postrojenja za izvlačenje i obradu gasa, najoptimalnije i najefikasnije nuklearne reaktore (koji se u Evropi gase zbog Zelenih faš agendi), raketne motore bez kojih američki spejl šatlovi i čuda ne mogu da mrdnu i još mnogo stvari iz oblasti 'teške' industrije. Ali izgleda se pod tehnološkim razvojem podrazumeva da napravite iPhone u Kini ili Vijetnamu i prodate ga za 1000 dolara, a ako hoćete punjač za telefon još 100 dolara. Rusi nemaju nikakav marketing, tu ih Ameri šiju samo tako, ali to ne znači da su Rusi zatucani i tehnološki nazadni. To može da priča samo ko gleda CNN i nikad nije bio u Rusiji. A i navikli su oni i na sankcije i na teže periode, preživeće i ovo, dok je kod zapadnjaka suprotno, tamo će da izbijaju neredi svako malo.
  • lala banat

    28.03.2022 09:42
    uh
    Tupa Evropa , nasadili je Ameri jopet.
  • Uzrok je uvek

    28.03.2022 09:09
    Interes i samo interes!
    Protestantska US i GB se najoštrije zalažu za sankcije katoličke EU prema pravoslavnoj Rusiji.
    Protestantska US će prodavati skuplji gas katoličkoj EU (protestantska GB ga ima dovoljno).
    Ukrajina kolateralna šteta (ratuju međusobno katolički i pravoslavni Sloveni).
  • bokte

    28.03.2022 08:24
    Bokte, kako se srbadija razume u stratešku geopolitiku i globalnu energetiku! Pa gde sam ja bio svih ovih decenija, slep kod očiju, da ne vidim ovakvu genijalštinu! Jedino mi nije jasno da taj procenat genijalaca provereno na svakim izborima u poslednjih 30+ godina nepogrešivo bira idiote koji sve više sahranjuju državu. Možda ni tu ne vidim dobro, možda su i to sve geostrateški mamini genijalci?!
  • V5

    28.03.2022 08:09
    Uvek isto
    Ne znam kako će Evropa da se izvuče iz trenutnog džumbusa, ali znam ko će da plati ceh.
  • Realista

    28.03.2022 07:38
    top deal
    Bravo za administraciju SAD koja je sebi obezbedila ekstra profitabilni ugovor na uštrb korumpirane Evrope i poludelog Putina...
  • xxy

    28.03.2022 07:24
    rekli ljudi
    Rekoše da je uzrok rata cena gasa koji dolazi preko bare !
  • Nikola

    28.03.2022 07:15
    U tom grmu čuči zec
  • Pele

    28.03.2022 07:13
    Jadna EU šuknuli im Rusi, šuknuli im Ameri
  • Buško

    28.03.2022 07:12
    Mozda
    Mozda kad Srbija gas ne bi toliko krala ,mozda da ne postoje monopoli ,mozda i ne bi bilo na kraju tako skupo . Izracunajte samo plate i troskove direktora bajatih i slicnih i eto ustede. Koliko je to m3 gasa u njihovom bajaćenju tj. Bahaćenju.

    Živi i zdravi svi bili.
  • Mark

    28.03.2022 06:46
    Lalos
    Drzi se ti gusaka,nije ekonomija za zebe.
  • B

    28.03.2022 06:30
    Dublji problem
    Gas i nafta nisu samo goriva; oni su i sirovine. Nemacka, Poljska i jos neke zemlje mogu preci na ugalj i cak drvo za grejanje; nije ekoloski, ali je izvodljivo. U Vojvodini se lozila kukuruzovina, razni otpaci, balega. Solarna energija i vetrenjace mogu donekle da pomognu. Medjutim, vestacka djubriva, metanol, sircetna kiselina i jos stotine drugih proizvoda se dobijaju od gasa. Od nafte se takodje dobija svasta nesto, od asfalta do plastike. Sve ce to biti drasticno skuplje.
    Znate li za neku drustvenu mrezu, neku opste poznatu aplikaciju ili igru poreklom iz EU? Ja priznajem da ne znam. Znam za evropske automobile, oruzje, elektroopremu i druge industrijske proizvode, kao i za hranu vrlo specificnog geografskog porekla, npr. kamamber, feta sir ili sampanjac. Koliko ce to jos biti konkurentno na svetskom trzistu?
    U Rusiji je trenutno nestasica secera i jos nekih prehrambenih proizvoda. Oni imaju odakle da uvezu i sta da prodaju za uzvrat. Kako ce se Evropa snaci?
  • 3OPAH

    28.03.2022 05:29
    Evropa decenijama radi sve na svoju štetu. Dozvolila je Americi da pokrene dva rata na evropskom tlu, da im pošalje milione izbeglica i da im uvali svoj preskupi gas. Prosto je neverovatno koliko pameti nema u Evropi.
  • big picture

    28.03.2022 02:53
    Koji američki gas. Shvatate li da sve i da mogu da ga proizvedu u toj količini, ne postoji ni 1% brodova i terminala za pretovar, niti bi bilo ko normalan u EU plaćao gas i naftu nekoliko puta više zbog tamo neke Ukrajine i time uništio svoju ekonomiju i BDP.
    Ovo nema veze sa ekonomijom, odluka je politička i ima veze samo sa zelenom agendom.
    Evropska elita se odavno okrenula protiv sopstvenih građana. Bez gasa, nafte i uglja iz Rusije EU bi propala u roku od par nedelja, a da je Putin zaista protiv EU, ne bi ih i dalje snabdevao niti bi Ukrajina da je stvarno protiv Rusije dozvoljavala da gas i nafta idu preko njene teritorije, a idu. Ceo rat je dogovoren radi ekonomskog kolapsa koji je sledeća faza nakon 2 godine plandemije, koja je proglašena radi tog istog ekonomskog kolapsa.
  • Jova _

    28.03.2022 01:08
    zamotana čokolada
    Apsolutne nebuloze. Ako Evropa konačno ne shvati da mora da izidje iz američkog zagrljaja, onda je ugasila. Pravi potez bi bio da posreduje u miru između Rusije i Ukraine, da se ogradi od američke ratno - huskaske politike i da na konstruktiven način pomiri ove dve strane i vrati ih u okvire Evrope. Kasnije naravno nastavak saradnje.
  • Ivan, Osijek

    27.03.2022 23:42
    Trenutna cijena plina na američkoj burzi: cca 140 USD/1000 kubika. Minimalna cijena ukapljivanja: cca 100 USD/1000 kubika, Cijena transporta do Europe brodom: cca 20 USD/1000 kubika. Cijena plina na europskoj burzi prije pandemije: cca 200 USD/1000 kubika. Trenutna cijena plina na europskoj burzi : cca 1000 USD/1000 kubika.
  • @ Laloš

    27.03.2022 23:26
    Srbi već poslednjih 30 godina, još od vremena Miloševića i Mire Marković, kokodaču kako je Evropa propala.
  • pismen

    27.03.2022 23:06
    @Lalos
    e moj lazni Lalos... po laloski ti si, sudeci po stavovima, ovovremeni madjaron - ako si Lalos znaces sta to znaci (ne, ne znaci da si Madjar)
  • marko

    27.03.2022 22:55
    zar fraking nije nesto uzasno zagadjujuce?
  • Slaninar

    27.03.2022 22:44
    Sitnica
    Lalošević, nemaš pojma. U Hollandiji u odnosu na prošlu godinu gas je poskupeo 400%!!!!
    A što se smera tiče , Nemačka uvozi 56,7 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije. Pa šta je onih 15 milijardi u odnosu na to? Pa ta količina nije dovoljna ni za 4 meseca nemačke potrošnje, a gde je ostatak Evrope???!
  • N.Sad

    27.03.2022 22:28
    @ Laloš Da mi je tvoj mozak na 7 dana da dobro odmorim. Da bi EU našla alternativu za ruske energente treba im 5-7 godina a da ti prevedem na ,,laloški" jezik to znači daće umesto 250 dolara plaćati gas minimalno 1000 dolara pa pomnoži koliko troše gasa sa 750 dolara više dobićeš Rusiju na ,,kolenima". Samo postoji problem, neće moći gas plaćati dolarima nego rubljama a da ti sad objašnjavam šta to znači misilim da ne vredi.
  • oduvek

    27.03.2022 22:28
    je tako
    rusija je uvek izvozila neki resurs - gas, naftu, krzna, sta god. nikada nisu bas nesto uspeli da se razmasu tehnoloski bez obzira na genijalne umove koje su iznedrili. I sad je na zalost tako - ako je i 5% tacno sta se vidi od ovog fijaska u ukrajini korupcija je sveobuhvatna i doci ce im glave. i neverovatna arogantnost i kompleks vise vrednosti u odnosu na sve - mislim da samo od nemaca "cvikaju" - inace ne bi mu Sreder bio u prvim linijama pre Kirila.
  • Nana

    27.03.2022 22:25
    @Laloš
    Kako ste došli do računice od samo 5%? Eto pitam se...

    Već sada cene divljaju svugde a tek će, zaista mislite da će to da se zadrži samo na 5%? Ja vidim nadolazeći cunami, nisam uopšte optimista kao vi.

    Drugo, upoznala sam puno stranaca iz EU i SAD, oni svoj novac cene mnogo više nego mi. Toliko su škrti i kalkulanti po prirodi da čisto sumnjam da će se "rado" odreći svojih 5%. Ali videćemo vrlo brzo. Srećno nam bilo svima.
  • Nuklearni

    27.03.2022 22:17
    Ima nešto i u lovi
    Ipak se US izborila da na "kraju" prodaje Evropi svoj gas.
    A Evropa ne razume da baš sada u Rusiji, cene nafte i gasa su skoro pa nula dinara. Ništa im i ne znači da li će prodati jednu kap ili milijardu tona energenata. Toliko su bogati sa resursima da ih ove trenutne sankcije apsolutno ne dotiču.
  • N.Sad

    27.03.2022 22:03
    Samo lud čovek ne shvata pozadinu rata u Ukrajini i napokon da se neko seti da napiše nešto na ovu temu samo zaboravljajući da spomene tehnologiju pretvaranja tog energenta iz gasnog u tečno stanje i zagađenje koje se tom prilikom stvara ali ipak to je Amerika, njih zaštita životne sredine ne zanima, to je namenjeno Evropi i Srbiji. Zanimljivo da dok u evropi ,,Zeleni" dolaze na vlast u Americi oni ne postoje. Po ceni od 250 euro ili manje njihov energenta nije konkurentan niti ga iko kupuje ali ratom u Ukrajini i cenom od preko 1000 dolara to je za njih profitabilan posao i da se ne zaboravi rat u Siriji je počeo upravo zbog gasa koji je trebao ići iz Katara preko Sirije za Evropu i zato su se Rusi umešali i to sprečili. Kolateralna šteta je EU koja će plaćati energente 5-6 puta skuplje tj. njihova roba neće biti konkurentan na svetskom tržištu.
  • Branislav

    27.03.2022 21:56
    Evropa je pukla...od nje vise nema nista...
  • Laloš

    27.03.2022 21:48
    Bolje da se odreknu 5% plate na mesečnom nivou nivou nego da im Putin zakuca na vrata. To će trajati nekoliko godina i neće biti mnogo siromašniji. Rusi su ovim potezom sebi obezbedili siromaštvo za sledećih nekoliko generacija. Na kraju će moliti Kineze na kolenima da im kupe nešto gasa i nafte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna