Autor: RTS

Info
22.04.2022.
08:20
Za pravoslavne hrišćane danas je Veliki petak, dan kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude.
  • Megido

    22.04.2022 09:36
    Uskrs ili Vaskrs ili Memorijal
    Ovaj svet veruje laži a ne biblijskoj istini. A ona je jednostavna. Za razliku od verovanja mnogih, Isus nikada nije zapovedio da se farbaju jaja. Biblija taj običaj ne poznaje. Jaje je simbol plodnosti i taj običaj vuče korene iz Vavilona. Jevrejima, a i hrišćanima 1. veka bilo je strogo zabranjeno da imaju ikakve veze sa običajima drugih naroda. Apostoli Petar, Pavle i Jovan su čak pisali da od toga zavisi naš odnos s Bogom i da pošto hrišćani ne trče u kaljužu ranijih običaja sa ostalim svetom i drže se biblijske mudrosti, njihovi protivnici pogrdno govore o njima. Osim što nije zapovedio da se farbaju jaja njemu u čast i spomen, Isus nigde nije naredio da se posti na tzv. Veliki petak. Naprotiv upitan od strane učenika Jovana Krstitelja zašto oni i fariseji poste, a apostoli ne, Isus je odgovorio da će postiti u dane kad Isus bude predat Rimljanima i pogubljen kao hulnik i zločinac. Tada apostolima nije bilo ni do njih, pobegli su od straha od progonstva i najmanje su mislili na jelo u tim danima tuge kad je ubijen njihov Gospod. Nigde posle toga, post odricanjem od hrane, a kamoli težak post, kakav crkve proklamiraju, nije zahtevan od hrišćana. Isus nije postio, naprotiv, pošto je voleo gozbe i prijeme, nazvan je pijanicom i izjelicom od strane svojih protivnika koji ga nisu podnosili jer je voleo ljude i družio se sa svima. Post kao lična odluka je stvar pojedinca, a ne biblijsko načelo, postiti se može iz ličnih razloga, recimo zdravlja, zaveta itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna